Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Nyttigt äppelmos utan socker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett enkelt, nyttigt och gott äppelmos utan tillsatt socker. Jag valde att ha med skalet då även det innehåller näring och sedan adderade jag lite chiafrön för extra stadga i moset och så är ju även chiafrön supernyttigt. Så gott att äta som det är, ha på mackan, gröten eller chiapuddingen. Mums!

1 burk (ca 0,4 liter)

•2 stora äpplen
•1 tsk äkta kanel (ceylon)
•ca 3–4 dl vatten
•1 tsk chiafrön

Gör så här
1. Tvätta äpplena, skär dem i mindre bitar och lägg i en liten kastrull. Kasta kärnhuset. Jag behöll skalet på då även det innehåller mycket näring.

2. Addera vatten och kanel och låt puttra på medelvärme i ca 15 min.

3. Sila bort vattnet. Tips! Spara det och drick som ett gott te.

4. Häll i chiafröna och mixa nu äpplena till ett mos. Jag använder stavmixern från detta fantastiska mixerkit.

5. Förvara moset i en burk med lock. Håller i ca en vecka i kylskåp och betydligt längre än så i frysen. Tips! Häll moset i några isbitsformar och frys in. Låt tina i t ex gröten.

Mums till detta…
Moset passar utmärkt till denna gröt, i chiapuddingen och mycket mer.

Hemmagjord välling på teffmjöl

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Bodystore.

Hemmagjord välling kan vara ett bra alternativ till ett snabbt mellanmål. Det är även enkelt och går snabbt att göra. I denna glutenfria välling har jag valt ett mjöl som är rikt på framförallt järn. Kom ihåg att variera kosten. Det är viktigt för smakutvecklingens skull men också för att vi ska få i oss tillräckligt med näring.

ca 1 portion

•2 msk teffmjöl
•0,5 krm kanel ceylon
•2 dl vatten
•2 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk rapsolja

(totalt ca 1,1 mg järn)

Gör så här
1. Koka upp vattnet tillsammans med teffmjöl och kanel på medelvärme. Rör hela tiden med en visp och ställ av så snart det tjocknat en aning.

2. Vispa ner resten av ingredienserna. Servera i exempelvis en nappflaskapipmuggflaska med sugrör eller ett glas. Spara det som blir över till dagen efter.

Se liknande recept:
Äggfritt Drycker Nötfritt

Nyttig ananaspuré för små och stora

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Denna nyttiga puré är så god att du nog kanske måste göra dubbel sats. En till dig och en till din lilla skatt. Från pumpakärnorna får du i dig järn.

Se receptvideon här.

ca 2 portioner

•0,5 färsk ananas
•1 msk pumpakärnor
•1 msk riven kokos
•ca 1 msk vatten
•1 tsk rapsolja

Gör så här
1. Skär bort skalet på ananasen med en kniv och dela den i mindre bitar.

2. Kör pumpakärnorna och den rivna kokosen i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Addera ananasbitarna, en skvätt olja och vatten i mixern och kör till en slät kräm. Klar!

Servera krämen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här. Denna goda puré kan du servera barn från 4 månaders ålder. I början så klart bara som pyttesmå smakprover för att sedan trappa upp storleken när det blir lite större.

Se liknande recept:
Äggfritt Kräm & klämmisar Nötfritt

Omelettmuffins

Ägg är otroligt näringsrikt. Gör dessa goda omelettmuffins som är enkla att ta med och äta. Perfekt för de små som tränar på att hålla i mat och äta själva. Gott för både vuxna och barn. Utmärkt mellanmål att ta med på utflykten. Smaklig mellis!

Se min enkla receptvideo för dessa omelettmuffins här.

ca 7 st

•4 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 krm salt (ej till bebis)
•0,5 krm svartpeppar
•5 basilikablad
•4 soltorkade tomater
•6 oliver

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 225 grader.

2. Skär basilikabladen, soltorkade tomaterna och oliverna i små bitar.

3. Vispa ägg, mjölkdryck och kryddorna. Häll ner de hackade grönsakerna och basilikan och rör om.

4. Häll upp i muffinsformar och in i ugn i ca 15 min. Klart! Förvaras i kyl några dagar. Går utmärkt att frysa in en längre tid.

Se liknande recept:
Muffins Nötfritt

Enkel, god och nyttig mangoglass med chiafrön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Babyland.

Mango är otroligt gott och hälsosamt att äta. Den innehåller bland annat vitamin A, vitamin C, kalcium, fibrer och lite järn. Ät denna goda och näringsrika glass med chiafrön som mellanmål eller fika.

ca 4 st

•1 färsk mango
•1 msk chiafrön

Gör så här
1. Skala mangon och skär den i mindre bitar. Se gärna min video här om hur du enkelt delar mangon.

2. Ner med mango och chiafrön i en mixer och kör till en slät kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll smeten i glassformar och ställ i frys. Det finns många fina glassformar här.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Se liknande recept:
Äggfritt Glass Nötfritt

Rawbollar med choklad och citron

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Riktigt goda chokladbollar med citron passar utmärkt till mellanmål eller fika. De är fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

•2 dl havregryn
•2 msk kakao
•3 msk kallpressad kokosolja
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet + saften)
•7 färska dadlar
•0,5–1 krm salt (ej till bebis)
•0,5 dl riven kokos + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och tvätta citronen.

2. Riv det yttersta skalet på en halv citron och pressa ut saften i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll ner resten av ingredienserna och kör till önskad konsistens. Addera eventuellt lite vatten.

4. Forma bollar och rulla dem i riven kokos. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in dem.

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Rawfood & bollar

Saftig kokoskaka med jordgubbar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Sommaren är inte över än så varför inte njuta lite extra nu på slutet med denna goda lilla kokoskaka, lika vacker som en tårta. Som vanligt innehåller Mellistipsets recept ingredienser som barn får smaka på redan från fyra månaders ålder, är glutenfri och utan mjölk och tillsatt socker. Perfekt som mellanmål och nyttigare fika.

Se receptvideon här.

ca 4–6 bitar

Kokoskakan
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 ägg
•3 dl riven kokos
•1,5 msk kokosolja
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)
•Valfri olja till formen

Topping
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•0,5 paket jordgubbar
•Några blad citronmeliss

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och mixa detta tillsammans med ägget. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa. Denna grymma visp och mixer använder jag.

4. Smörj en liten springform på 16 cm med t ex kokosolja eller rapsolja. Häll över kakan och platta till den en aning med rena händer. In i ugn i ca 15 min och låt sedan svalna.

5. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp minst ett dygn. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

6. Toppa kokoskakan med valfri mängd kokosgrädde, jordgubbarna och några blad citronmeliss. Servera!

Se liknande recept:
Nötfritt Tårtor & kakor

Järnrika grötpinnar med citron

Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Wow! Min nya favorit – MINI+. Ett järntillskott utan tillsatt socker, gluten och mjölk som man enkelt kan berika all mat med. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1,25 mg järn. Barn behöver ju hela 8 mg järn per dag från 6 månaders ålder och sanningen är att järnbrist hos barn inte är ovanligt. Detta är ett smart och enkelt sätt att järnberika maten och samtidigt kunna ge ditt barn det bästa smakäventyret. Här kommer mitt goda recept på grötpinnar med smak av citron.

ca 15 st

•4 skopor MINI+*
•1,5 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•5 torkade aprikoser
•1 ägg
•1 dl valfri mjölkdryck
•1 msk rapsolja + olja till formen

Hela kakan innehåller ca 8,7 mg järn.

Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader (eller 200 grader på över- och undervärme).

2. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) ordentligt med valfri olja.

3. Mixa först MINI+, havregryn och riven kokos så att de blandas väl och blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och pressa ut saften i mixern.

5. Ha i resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.

6. Häll ner smeten i brödformen (10×25 cm) och in i ugnen i ca 15 minuter.

7. Vänd plåten så kakan ramlar ut. Skär kakan i lagom stora pinnar. Ät direkt eller frys in till senare tillfälle.

*MINI+ innehåller glutenfritt ekologiskt havremjöl, hemoglobinpulver, blåbärspulver och är ett lättdoserat järntillskott (hemjärnspulver) som kan bidra till att främja den kognitiva utvecklingen hos ditt barn. Det är glutenfritt och utan tillsatt socker. MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor á 5 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 36% av DRI. (DRI är dock en EU-standard som är beräknad för vuxna).

Äggallergiker?
Kolla in mina tips på vad du kan byta ut ägget mot.

Järnkoll
Lär dig mer om barn och järn här på Mellistipsets Järnkoll.

Se liknande recept:
Grötpinnar Nötfritt

Grön isglass

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.

Förvånansvärd god islgass med bara en ingrediens – vindruvor. Påminner en aning om Piggelin, eller vad tycker du? Gröna vindruvor innehåller bland annat kalium, fosfor och lite järn. Perfekt och enkelt recept som passar både barn och vuxna.

ca 4–6 st

•0,5 klase gröna vindruvor

Gör så här
1. Tvätta druvorna och lägg ner i en mixer (utan grenarna) och kör. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Häll i glassformar och in i frysen. Servera när det blivit glass.

Glassformen på bilden kommer från Leilas General Store. Det finns även många andra fina glassformar här.

Se liknande recept:
Glass Nötfritt

Järnrika pannkakor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Ett gott recept på glutenfria och järnrika pannkakor. Järnet kommer från mjölet. Välj det mjöl du gillar bäst. Teffmjöl är det som är järnrikast. En favorit hos oss är durramjöl. Jag rekommenderar att ha i psylliumhusk för det hjälper till att binda smeten så att pannkakor håller ihop bättre och inte går sönder, dessutom är det rikt på fibrer. Smaklig mellis!

ca 9 st

•2,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•1 msk psylliumhusk (kan uteslutas, men hjälper till att binda smeten bättre)
•6 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•3 ägg
•Valfritt fett till stekning

Servera med
Mellistipsets hallonsylt
Vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn) eller vispgrädde

Gör så här
1. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa för hand eller med elvisp. Denna fantastiska visp använder jag.

2. Ställ fram en stor stekpanna (gärna en gjutjärnspanna för extra järn) med valfritt fett i och sätt på spisen på medelhög värme.

3. Måtta upp ett tunt lager smet i stekpannan och stek på båda sidor. Lägg upp på en lagom stor tallrik.

4. Vispa kokosgrädde eller vispgrädde fluffigt. Servera även med Mellistipsets hallonsylt.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.