Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 16 st

Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja

Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.

2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.

3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.

4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.

5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa urgoda rawfoodbollar med havre, jordnötssmör och choklad. Utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Dessutom proppade med näring. Förutom bland annat jod, kalcium, järn och magnesium innehåller havregryn en del fibrer som gör gott för våra magar. Ett gott, snabbt och nyttigt mellanmål eller fika.

ca 12 st

•6 färska dadlar (urkärnade)
•3 msk jordnötssmör
•0,5 dl riven kokos
•1 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•3–5 msk vatten
•2 dl havregryn + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och lägg i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Ner med resten av ingredienserna och kör till en tjock kräm. Addera mer vatten om det behövs.

3. Forma till bollar och rulla i havregryn. Klart! Kan förvaras i kylskåp i några dagar och även i frys en längre tid.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Magiskt goda små blåbärsrutor. Perfekt till fika eller mellanmål. En näringsrik ruta med fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Smaklig mellis!

ca 16 st

-Botten-
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl cashewnötter
•2 msk pumpakärnor
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm kardemumma
•1 msk kokosolja

-Toppen-
•1 dl cashewnötter
•1 krm kardemumma
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1 dl blåbär

Gör så här
1. Om du vill börjar du med att blötlägga nötterna.

2. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienserna till botten i en matberedare. Jag använde denna matberedare från detta fantastiska mixerkit.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform (10×25 cm) och häll ner botten och tryck till den med hjälp av baksidan på en stor sked. Ställ i frysen.

4. Kör nu alla ingredienser till toppen i den lilla mixern från detta fantastiska mixerkit.

5. Ta fram formen från frysen, häll på toppen och fördela jämt. Toppa eventuellt med några blåbär om du vill. Ställ i frysen.

6. När kakan stelnat helt i frysen tar du ut den och skär i mindre bitar. Servera direkt. Förvaras i frys.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Riktigt goda chokladbollar med citron passar utmärkt till mellanmål eller fika. De är fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

•2 dl havregryn
•2 msk kakao
•3 msk kallpressad kokosolja
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet + saften)
•7 färska dadlar
•0,5–1 krm salt (ej till bebis)
•0,5 dl riven kokos + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och tvätta citronen.

2. Riv det yttersta skalet på en halv citron och pressa ut saften i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll ner resten av ingredienserna och kör till önskad konsistens. Addera eventuellt lite vatten.

4. Forma bollar och rulla dem i riven kokos. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in dem.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

– Mamma, kan jag få en till? Ropar min son efter att ha tryckt i sig fyra stycken redan. Mums för denna goda rawfood-fika! Dessa syrliga och goda bollar kommer jag lägga i hans påskägg.

ca 15 st

•6 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl havregryn
•1 dl riven kokos
•2 msk kokosolja
•0,5 lime (bara saften)
•1 dl frystorkade jordgubbar
•ca 1 dl mixade frystorkade jordgubbar att strö över

Gör så här
Kärna ur dadlarna och kör alla ingredienser i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag. Rulla 15 bollar och lägg t ex på en tallrik. Mixa sedan 1 dl frystorkade jordgubbar till ett mjöl och strö över bollarna. Kan förvaras i kylskåp flera dagar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Idag bjuder jag på detta goda mellanmålsrecept. Sött och gott utan tillsatt socker och med ingredienser som innehåller näring. Smaklig mellis!

ca 6 st

•1 medelstor banan
•1 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 dl frysta blåbär
•0,5 tsk kardemumma

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser för hand till en jämn smet eller kör allt i en matberedare under kort stund så det fortfarande finns kvar några gryn från havregrynen. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Forma sex bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. In i ugn i ca 10 min. Förvara i frys!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Lakrits och choklad, kan det bli en bättre kombination? Prova dessa urgoda rawfood-bollar. Superenkla att göra och hela familjen kan njuta av dem. Både min lilla son och jag älskar dem. Från dessa får du bland annat i dig järn, magnesium, folat, jod och vitamin A.

ca 15 st

• 7 färska dadlar
• 2 dl havregryn
• 1,5 msk kakao
• 0,5–0,75 msk lakritspulver
• 0,5 dl riven kokos
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 3 msk kokosolja
• 2–3 msk vatten
• ca 1 dl riven kokos att rulla i

Gör så här
Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla i riven kokos. Håller i kylskåp flera dagar. Går även att frysa in.

OBS! Barn under fem år bör inte äta lakrits regelbundet, men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Makalöst goda bollar med smak av kanel och choklad. En nyttigare variant på klassiska chokladbollar. Innehåller som vanligt ingredienser som barn från fyra månad får smaka på. Addera dessa söta små ögon om du vill. Passar utmärkt under Halloween.

ca 15 st

• 1 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda några timmar innan)
• 1,5 dl havregryn
• 1 msk kakao
• 1 tsk äkta kanel (ceylon)
• 1 krm salt (ej till bebis)
• 8 färska dadlar
• ca 2 msk vatten
• 1–2 msk kakao att rulla i
• Eventuellt några söta ögon (finns på Panduro som går att äta)

Gör så här
Kärna ur dadlarna, mixa alla ingredienser, forma bollar och rulla i kakao. Denna fantastiska mixer använder jag. Addera små ögon, passande till barnkalas och halloween. Håller i kylskåp flera dagar och kan även frysas in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Fika med näring, kan det bli bättre? Tack vare c-vitaminen från apelsinen tar kroppen lättare upp järnet som finns i de övriga ingredienserna. Toppen för både barn och fertila kvinnor som ju har svårt att få tillräckligt med järn. Nu är det dags att fika!

ca 12 st

• 2 dl havregryn
• 0,5 dl mandelmjöl
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 3 msk kokosolja
• 7 färska dadlar
• 0,5 ekologisk apelsin (juice + rivet skal)
• 2 msk kakao + 0,5 dl att rulla i

Gör så här
Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från apelsinen och pressa ut så mycket saft som går från apelsinen. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla i kakao. Klart! Håller i kylskåp flera dagar och kan även frysas in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Bodystore.

Urgoda och näringsrika chokladbollar till mellanmål eller fika. Fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

• 2 dl havregryn
• 0,5 dl mandelmjöl
• 2 msk kakao
• 3 msk kallpressad kokosolja
• 7 färska dadlar
• 0,5–1 krm salt (ej till bebis)
• 2 msk vatten eller kaffe (ej till små barn)
• ca 1 dl mandelmjöl att rulla bollarna i

Gör så här
Kärna ur dadlarna. Kör alla ingredienser i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla dem i mandelmjöl. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in chokladbollarna. Den fina skålen på bilden kommer från Done By Deer.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.