Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Rawbollar med choklad och citron

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Riktigt goda chokladbollar med citron passar utmärkt till mellanmål eller fika. De är fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

•2 dl havregryn
•2 msk kakao
•3 msk kallpressad kokosolja
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet + saften)
•7 färska dadlar
•0,5–1 krm salt (ej till bebis)
•0,5 dl riven kokos + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och tvätta citronen.

2. Riv det yttersta skalet på en halv citron och pressa ut saften i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll ner resten av ingredienserna och kör till önskad konsistens. Addera eventuellt lite vatten.

4. Forma bollar och rulla dem i riven kokos. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in dem.

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Rawfood & bollar

Lime- och jordgubbsbollar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

– Mamma, kan jag få en till? Ropar min son efter att ha tryckt i sig fyra stycken redan. Mums för denna goda rawfood-fika! Dessa syrliga och goda bollar kommer jag lägga i hans påskägg.

ca 15 st

•6 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl havregryn
•1 dl riven kokos
•2 msk kokosolja
•0,5 lime (bara saften)
•1 dl frystorkade jordgubbar
•ca 1 dl mixade frystorkade jordgubbar att strö över

Gör så här
Kärna ur dadlarna och kör alla ingredienser i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag. Rulla 15 bollar och lägg t ex på en tallrik. Mixa sedan 1 dl frystorkade jordgubbar till ett mjöl och strö över bollarna. Kan förvaras i kylskåp flera dagar.

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Rawfood & bollar

Havrebollar med banan och blåbär

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Idag bjuder jag på detta goda mellanmålsrecept. Sött och gott utan tillsatt socker och med ingredienser som innehåller näring. Smaklig mellis!

ca 6 st

•1 medelstor banan
•1 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 dl frysta blåbär
•0,5 tsk kardemumma

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser för hand till en jämn smet eller kör allt i en matberedare under kort stund så det fortfarande finns kvar några gryn från havregrynen. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Forma sex bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. In i ugn i ca 10 min. Förvara i frys!

Lakrits- och chokladbollar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Lakrits och choklad, kan det bli en bättre kombination? Prova dessa urgoda rawfood-bollar. Superenkla att göra och hela familjen kan njuta av dem. Både min lilla son och jag älskar dem. Från dessa får du bland annat i dig järn, magnesium, folat, jod och vitamin A.

ca 15 st

• 7 färska dadlar
• 2 dl havregryn
• 1,5 msk kakao
• 0,5–0,75 msk lakritspulver
• 0,5 dl riven kokos
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 3 msk kokosolja
• 2–3 msk vatten
• ca 1 dl riven kokos att rulla i

Gör så här
Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla i riven kokos. Håller i kylskåp flera dagar. Går även att frysa in.

OBS! Barn under fem år bör inte äta lakrits regelbundet, men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Rawfood & bollar

Kanel- och chokladbollar till Halloween

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Makalöst goda bollar med smak av kanel och choklad. En nyttigare variant på klassiska chokladbollar. Innehåller som vanligt ingredienser som barn från fyra månad får smaka på. Addera dessa söta små ögon om du vill. Passar utmärkt under Halloween.

ca 15 st

• 1 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda några timmar innan)
• 1,5 dl havregryn
• 1 msk kakao
• 1 tsk äkta kanel (ceylon)
• 1 krm salt (ej till bebis)
• 8 färska dadlar
• ca 2 msk vatten
• 1–2 msk kakao att rulla i
• Eventuellt några söta ögon (finns på Panduro som går att äta)

Gör så här
Kärna ur dadlarna, mixa alla ingredienser, forma bollar och rulla i kakao. Denna fantastiska mixer använder jag. Addera små ögon, passande till barnkalas och halloween. Håller i kylskåp flera dagar och kan även frysas in.

Se liknande recept:
Äggfritt Rawfood & bollar

Apelsin­chokladbollar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Fika med näring, kan det bli bättre? Tack vare c-vitaminen från apelsinen tar kroppen lättare upp järnet som finns i de övriga ingredienserna. Toppen för både barn och fertila kvinnor som ju har svårt att få tillräckligt med järn. Nu är det dags att fika!

ca 12 st

• 2 dl havregryn
• 0,5 dl mandelmjöl
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 3 msk kokosolja
• 7 färska dadlar
• 0,5 ekologisk apelsin (juice + rivet skal)
• 2 msk kakao + 0,5 dl att rulla i

Gör så här
Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från apelsinen och pressa ut så mycket saft som går från apelsinen. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla i kakao. Klart! Håller i kylskåp flera dagar och kan även frysas in.

Se liknande recept:
Äggfritt Rawfood & bollar

Chokladbollar med mandelmjöl

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Bodystore.

Urgoda och näringsrika chokladbollar till mellanmål eller fika. Fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

• 2 dl havregryn
• 0,5 dl mandelmjöl
• 2 msk kakao
• 3 msk kallpressad kokosolja
• 7 färska dadlar
• 0,5–1 krm salt (ej till bebis)
• 2 msk vatten eller kaffe (ej till små barn)
• ca 1 dl mandelmjöl att rulla bollarna i

Gör så här
Kärna ur dadlarna. Kör alla ingredienser i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla dem i mandelmjöl. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in chokladbollarna. Den fina skålen på bilden kommer från Done By Deer.

Se liknande recept:
Äggfritt Rawfood & bollar

Nötchokladbollar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Här kommer ett tips på gott i påsk. Dessa goda choklad- och jordnötsbollar innehåller bland annat cashewnötter som ökar blodvärdet i kroppen och har ett högt innehåll av mineraler som zink, magnesium, folsyra och järn.

ca 10 st

• 1 dl naturella cashewnötter
• 1 dl havregryn
• 0,5 dl riven kokos
• 2 msk kakao
• 1 krm salt (ej till bebis)
• 8 färska dadlar
• 2 msk kokosolja
• 1 msk jordnötssmör
• Eventuellt lite vatten
• ca 1 dl riven kokos att rulla i

Gör så här
Blötlägg gärna cashewnötterna några timmar. Detta gör så att näringen i dem tas upp lättare. Häll av vattnet, kärna ur dadlarna och mixa sedan alla ingredienser tillsammans, t ex i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag. Tillsätt lite vatten så brukar det gå enklare att mixa. Forma små bollar och rulla i riven kokos. Klart!

Det fina påskpyntet kommer från Åhléns.

Se liknande recept:
Äggfritt Rawfood & bollar

Mangoägg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Klart att ungen ska få ett påskägg med godis i. Allt godis behöver inte vara så onyttigt. Gör dessa goda små mangoägg fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler. Glad påsk!

ca 15 st

• 1 dl havregryn
• 1 dl riven kokos
• 1 krm vaniljpulver
• 1,5 dl fryst mango
• 4 st torkade ekologiska aprikoser
• ca 05 dl kokosmjöl eller riven kokos att rulla i

Gör så här
Mixa alla ingredienser till en slät smet. Misstänker du att din mixer inte klarar av att mixa den frysta mangon kan du låta den stå framme och tina en liten stund först. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma små ägg av degen och rulla i kokosmjöl. Klart! Går toppen att förvara i frysen, de tinar ganska snabbt sen. Det fina påskpyntet kommer från Åhléns.

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Rawfood & bollar

Rödbetsbollar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Hemköp.

Färgstarka och goda rawbollar med endast fyra ingredienser. Den fantastiska söta och goda rödbetan går utmärkt att äta rå och enligt en granskning av hälsofördelarna med rödbetor har rödbetor kopplats till förbättrad hjärtfunktion och minskad inflammation. Detta är ett utmärkt mellanmål som innehåller massa mineraler, vitaminer och fibrer. Recept från 4 månader.

ca 15 st

• 1 dl naturella cashewnötter
• 1 dl riven kokos
• 1 rå rödbeta (ca 110 g)
• Saften från 0,5 lime
• ca 0,5–1 dl riven kokos att rulla i

Gör så här
Om du har tid, förbered gärna genom att blötlägga cashewnötterna i några timmar. Nötternas näringsämnen blir då mer tillgängliga. Skala rödbetan och grovriv den. Häll av vattnet från nötterna. Lägg nu ner alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens. Denna fantastiska mixer använder jag. Forma bollar och rulla i riven kokos. Kan förvaras i kylen i flera dagar och går utmärkt att frysa in.

Livsmedelsverket skriver att rödbeta, gulbeta, polkabeta med flera kan ges till barn, även de under ett år. Vänta däremot gärna med att ge barn under ett år rödbetsjuice och gröna bladgrönsaker. Läs mer här på Livsmedelverket.

Se liknande recept:
Äggfritt Rawfood & bollar

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.