Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Måste man koka alla bär?

Ofta får jag frågan om man måste koka frysta bär. Och hur kokar man dem i så fall? I detta inlägg berättar jag allt du behöver veta.

Barn och bär
Barn kan börja smaka på alla bär redan från fyra månaders ålder, då som pyttesmå smakprover. Det går bra att plocka egna bär eller köpa både färska och frysta bär och ge. Men det händer att en del frysta bär har ett virus på sig som kan göra dig magsjuk. Det är enkelt att göra sig av med viruset och det berättar jag mer om här.

Virus som kan orsaka magsjuka
Frysta importerade bär, främst hallon men även jordgubbar och andra sorters bär, kan bära norovirus eller i sällsynta fall hepatit A-virus. En orsak kan vara att bären hanteras med händerna, till exempel vid plockning och rensning, av någon som själv är sjuk i detta. Om du sedan äter dessa bär kan du få vinterkräksjukan, en magsjuka. Den går över av sig själv inom några dagar, men är så klart inte rolig att få.

Färska bär och svenska bär
Det är mycket ovanligt att dessa virus hittas på färska bär och svenska bär. Alltså är det fritt fram att äta dessa som de är, både du och barnen. Det finns ingen åldersgräns för när du kan börja ge bär till bebisen, alltså går det fint att ge det redan till din 4 månaders bebis som pyttesmå smakprover.

Så blir du av med viruset
Ett eventuellt virus försvinner redan vid i 90 grader i minst 5 minuters tid (t ex i ugnen) eller genom att kokas i 2 minuter. De färska bären och de svenska bären behöver du däremot inte behandla med värme, utan detta gäller bara de frysta importerade bären.

Mellistipsets recept med bär
Här på mellistipset.se finns ett stort utbud av goda recept på nyttiga mellanmål och fika. En del av dem med bär. Har du köpt frysta bär, dubbelkolla på förpackningen om de är svenska eller importerade så du vet om du behöver koka dem innan du använder dem i recepten. Många recept bakas även i ugnen eller kokas, då dör viruset. Här är några recept med bär i som jag tycker du ska testa:

Snabb, god och enkel hallonsylt utan socker
Krämig hallonglass med banan och avokado
Gröt med blåbär och kanel
Saftiga blåbärsmuffins

Källa: Livsmedelsverket

 

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

2 svar på ”Måste man koka alla bär?”

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.