Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Serveringstips

Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.

Så serverar du de olika recepten

Här har jag samlat mina tips och råd på hur du kan servera mina recept på allra bästa sätt. Alltid med ingredienser som passar även de allra minsta. I början så klart bara som pyttesmå smakprov för att sedan långsamt trappa upp storleken. Det gynnar ätutvecklingen och oralmotoriken att servera mat på olika sätt samt genom olika smaker och konsistens. Kanske rynkar ditt barn på näsan när det smakar något nytt. Håll ut! Det kan ta ända upp till tio gånger innan barnet börjar tycka om en ny smak. Och kom ihåg att alltid sitta med ett barn som äter. Vi lär oss äta olika konsistenser och smaker i olika takt. Det är helt normalt. Anpassa därför konsistens och bitar efter just ditt barn.

ISABELLE, GRUNDARE AV MELLISTIPSET

Kräm, mousse och pudding

Mina goda krämer, mousse och puddings är släta och passar även den minsta provsmakaren. Det kan bli en viss struktur i en del krämer, t ex om den innehåller hela chiafrön eller lite quinoa. Det är toppen att barnet får äta olika konsistens på mat. Servera t ex i skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp

Smoothies, milkshakes och välling

Servera din goda dryck i nappflaska, klämmispåse, flaska med sugrör eller i en mugg/glass. Till den allra minsta går det utmärkt att hälla i lite i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik.

Gröt

Gröt kan oftast servera som den är utan att mixas, men det går bra att göra det för att skapa variation. Addera extra vätska om du vill få en lösare konsistens. Det går även fint att laga en gröt med mindre vätska i för att sedan låta barn från sex månader äta den med händerna.

Kakor och bars

Till barnet som ännu inte kan bemästra att tugga en bit kaka själv kan du t ex mosa en bit tillsammans med bröstmjölk, ersättning och ge den mer som en kräm. En del barn som fyllt sex månader kan också få prova äta en riktigt stor bit som barnet kan gnaga från, eller riktigt små bitar så barnet också kan träna på pincettgreppet.

Rawfood och bollar

Till den som nyss börjat äta små smakprov av mat kan du i dessa recept blanda ut en liten bit med t ex bröstmjölk eller ersättning och ge barnet, då mer likt en kräm. Ungefär runt sex månaders ålder kan du servera små nypor som barnet kan få plocka i sig själv. Dessa recept smälter nästan i munnen. Flera av dessa recept går även bra att lägga i en smaknapp, eventuellt addera lite vätska först.

Grötpinnar, bröd och muffins

Det går utmärkt att nypa av små bitar och doppa dem i t ex lite mjölk eller annan vätska för att den allra minsta ska kunna provsmaka. Från sex månaders ålder går det utmärkt att servera dessa i en form som liknar stavar. På så vid kan barnet enkelt hålla i det själv och äta.

Plättar, våfflor och små biffar

Till de allra minsta är det enklast om du nyper av små bitar och blöter i t ex lite sylt eller en god kräm. Från sex månaders ålder kan du skära dem i stavar och låta barnet hålla och äta själv. Sitt alltid med ett barn som äter.

Glass och nice cream

Förutom en klassisk glassform går det även bra att frysa glassen i mindre formar, t ex små pralin-, isbit- eller portionsformar. Då kan du stoppa ner den frysta biten i en smaknapp och ge. Nice cream kan serveras i smaknapp, klämmispåse eller i skål med sked.

Rädsla för att sätta i halsen

Det är inte ovanligt att barnet klöker/får kväljningar speciellt i början av smakäventyret. Ju mer barnet får träna på att äta olika konsistenser på mat och mat med bitar, desto bättre blir barnet på att lära sig hantera maten i munnen och också förhindra klökning och att eventuellt sätta i halsen i framtiden. Kom ihåg att det är skillnad på att sätta något i halsen som täpper till luftvägarna. Då ska man agera snabbt och hjälpa barnet. Mitt tips är att också lära sig hjärtlungräddning på barn, t ex här på Knodd

Anmäl dig till nyhetsbrevet!

Gå med i Mellistipsets community och få nyheter, tips och recept.

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.