Hallonsylt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Ibland vill barnen äta mer sylt än våfflor och tittar man på innehållsförteckningen så består sylten till stor del av tillsatt socker. Därför har jag nu gjort ett recept på en riktigt god och syrlig hallonsylt som går snabbt att göra och som du med gott samvete kan låta hela familjen sluka i sig då den endast innehåller det lilla sockret som finns naturligt i hallon och dadlar. Hallon innehåller bland annat B- och C-vitamin, järn, folat, koppar, magnesium, fibrer och antioxidanter.

Klicka på stjärnorna för att betygsätta
(19)

ca 2,5 dl

• 1 paket frysta hallon (ca 225 g)
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 msk chiafrön
• 3–4 färska dadlar

Gör så här
Häll ner de frysta hallonen i en kastrull (kolla in dessa ursnygga kastruller från Smeg). Låt koka på medelvärme medan du rör om tills hallonen blivit en smet. Tillsätt resten av ingredienserna. Jag försökte försiktigt ta bort skalet på dadlarna för att slippa små klumpar, men detta är inte nödvändigt. Rör tills dadlarna lösts upp i sylten. Häll upp i en burk med lock. Låt nu sylten svalna och chiafröna få svälla, det tar ca 45 min. Sylten håller i kylen i ca en vecka. Ett tips är att frysa i isbitsformar och plocka fram några bitar och tina dem när det är dags för mellis. I frysen håller sylten jättelänge.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *