Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Att göra egen barnmat behöver inte vara svårt. Denna goda och smakrika puré på tomater passar perfekt som ett mellanmål, lunch eller middag. Du väljer själv om du vill göra den kall eller om du värmer den. Varför inte göra dubbel sats och hela familjen kan njuta av en fantastiskt god pastasås. Du måste prova!

ca 2 portioner

•ca 2 soltorkade tomater
•1–2 tsk olja från de soltorkade tomaterna
•2 tomater
•2 msk pumpakärnor
•1 vitlöksklyfta
•Några blad basilika
•0,5 tsk valfri vinäger
•1 nypa peppar
•1 nypa salt (ej till bebis)

Gör så här
1. Skär tomaterna och de soltorkade tomaterna i mindre bitar och pressa vitlöken.

2. Vill du göra en kall sås häller du alla ingredienser i en mixer. Denna mixer jag använder.

3. Vill du ha en varm sås häller du alla ingredienser i en kastrull och kokar upp på medelvärme under omrörning. Sedan mixar du allt, t ex med en stavmixer eller mindre matberedare. Detta mixerkit jag använder. Servera! Håller några dagar i kylskåp och går även bra att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

En slät och god jordgubbssylt utan tillsatt socker. Kan det bli bättre? Denna går dessutom snabbt att göra och innehåller näring. Passar utmärkt som topping på gröten, plättarna, våfflorna och chiapuddingen. Mums!

En burk

•1 paket frysta jordgubbar (ca 225 g)
•0,5 dl vatten
•2 msk chiafrön
•3 färska dadlar (urkärnade)

Gör så här
1. Lägg ner jordgubbarna i en kastrull och addera vattnet. Koka upp på medelvärme och rör gärna då och då.

2. Kärna ur dadlarna och lägg i kastrullen.

3. Ner med chiafröna och mixa nu smeten med stavmixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Klar! Håller i kylskåp några dagar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och Bonti.

Smoothies är ett utmärkt mellanmål för bebis, barn och vuxna. Denna smoothie är en riktig C-vitaminbomb. Toppen att servera som den är eller varför inte med ett annat järnrikt mål. C-vitamin kan nämligen hjälpa kroppen att ta upp järnet. Järn är något barn och många kvinnor har svårt att få tillräckligt av. Smaklig mellis!

ca 1 portion

•1 apelsin
•1 dl tärnad mango (fryst eller färsk)
•1 tsk chiafrön
•Eventuellt lite vatten

Gör så här
1. Skala apelsinen och tärna den i mindre bitar.

2. Lägg alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll upp och servera i t ex glas, muggflaska med sugrörklämmispåse eller i en smaknapp.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds, Hemköp, Nordic Nest och Bonti.

Prova denna goda och krämiga kokosgröt. Passar utmärkt som bebisgröt, barngröt men också till oss vuxna. I detta recept har jag mixat grynen slät för en krämigare smak, men det går också bra att äta den utan att ha mixat dem. Då barn har ett stort behov av järn har jag adderat lite pumpakärnor, men för en extra boost med järn rekommenderar jag att byta ut pumpakärnorna mot en skopa MINI+ eller krossat palttunnbröd (innehåller gluten). Läs gärna mer om barn och järn här.

ca 1 –2 portioner

•1 dl havregryn
•1 msk pumpakärnor
•250 ml kokosmjölk
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)

Gör så här
1. Börja med att mixa havregryn och pumpakärnor till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Häll nu ner alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning på medelvärme. När gröten tjocknat en aning är den klar. Låt svalna och servera. Addera eventuellt lite vatten för en lösare konsistens. Gröten funkar utmärkt att frysa in, men håller också i kylskåp i några dagar.

Tips!
Servera gröten som den är eller toppa med t ex mjölk, skivad banan, bär och riven kokos. Anpassa storleken på bitarna efter ditt barn. Servera den i t ex skål med skedklämmispåse eller en smaknapp. Den fina skålen på bild hittar du här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 16 st

Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja

Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.

2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.

3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.

4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.

5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och Bonti.

Ibland är en banan ett bra mellanmål, men ännu bättre är väl ändå en god smoothie med både banan och blåbär i. Detta är en favorit hos sonen just nu och den går så snabbt och enkelt att svänga ihop. I butik är ofta de frysta blåbären helt svenska. Toppen ju, för då behöver man inte koka dem innan. Läs mer om frysta bär här. Prova mitt goda recept här nedan. Denna smoothie innehåller både vitaminer och mineraler. Blanda annat järn, något som barn och kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

ca 1 portion

•1 medelstor banan
•1 dl frysta eller färska blåbär
•1,5 dl valfri gurt/yoghurt eller mjölkdryck
•1 msk havregryn

Gör så här
1. Skala bananen och bryt den i mindre bitar och lägg i mixern. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Ner med resten av ingredienserna och kör igång mixern tills du får en slät smoothie. Klar att servera. Håller i kylskåp några dagar.

Tips! Låt barnet träna upp sin oralmotorik genom att servera dryck på olika sätt från gång till gång. Olika sätt kan vara genom att låta dem dricka direkt från ett glas eller mugg, med skedflaska med sugrörklämmispåse eller i en smaknapp.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Plättar är ett enkelt och gott mellanmål för både små och stora. Prova dessa goda, gjorda på kikärtsmjöl. De har en lätt och nötig smak, är helt glutenfritt och rika på fiber och järn.

7 st

•2,5 dl kikärtsmjöl
•1 tsk bakpulver
•1 tsk psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•2 msk rapsolja eller annat valfritt fett
•2,5 dl vatten
•ca 1 dl frysta svenska blåbär
•Eventuellt kokosgrädde att servera med

Gör så här
1. Blanda först de torra ingredienserna.

2. Ha i resten av ingredienserna (förutom blåbären) och vispa väl. Denna fantastiska visp använder jag.

3. Låt gärna smeten vila i 10 min innan du börjar steka.

4. Smörj en stekpanna med valfritt fett och sätt på plattan på medel till hög värme.

5. Måtta upp valfri mängd smet i pannan. Jag tog ca 0,75 dl smet. Ha på några blåbär i smeten och stek på båda sidor.

6. Servera som de är eller med t ex kokosgrädde och några extra blåbär.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova denna goda chiapudding med smak av choklad. Den innehåller både pumpakärnor och chiafrön som ju är fyllda med mineraler och fibrer. Ett gott mellanmål för både barn och vuxna.

ca 2 portioner

Chiablandning
•1 msk pumpakärnor
•3 färska dadlar (urkärnade)
•1 msk kakao
•2,5 dl valfri mjölkdryck
•2 msk chiafrön

Topping 
•1 msk kakaonibs
•1 msk kokosflingor

Gör så här
1. Börja med att köra pumpakärnorna i en liten mixer. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

2. Kärna ur dadlarna och lägg dem i mixern tillsammans med kakao och 0,5 dl mjölkdryck. Kör tills dadlarna lösts upp.

3. Addera resten av mjölkdrycken och chiafröna. Rör ordentligt med en visp. Låt stå i kylskåp i minst 4 timmar (gärna över natten) och har du möjlighet rör du om några ggr under tiden.

4. Dags att ta fram chiablandningen. Addera mer mjölkdryck om du önskar lösare konsistens. Häll sedan upp i serveringsglas eller skålar.

5. Ät som den är eller toppa med lite kakaonibs och riven kokos.

Serveringstips
Servera chiapuddingen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här. Denna goda pudding kan du servera barn från 4 månaders ålder. I början så klart bara som pyttesmå smakprover för att sedan trappa upp storleken när det blir lite större.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa urgoda rawfoodbollar med havre, jordnötssmör och choklad. Utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Dessutom proppade med näring. Förutom bland annat jod, kalcium, järn och magnesium innehåller havregryn en del fibrer som gör gott för våra magar. Ett gott, snabbt och nyttigt mellanmål eller fika.

ca 12 st

•6 färska dadlar (urkärnade)
•3 msk jordnötssmör
•0,5 dl riven kokos
•1 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•3–5 msk vatten
•2 dl havregryn + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och lägg i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Ner med resten av ingredienserna och kör till en tjock kräm. Addera mer vatten om det behövs.

3. Forma till bollar och rulla i havregryn. Klart! Kan förvaras i kylskåp i några dagar och även i frys en längre tid.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.