Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Gör dessa goda grönsakspinnar. Goda för hela familjen och särskilt enkla för bebisen att hålla i och äta själv. Brysselkål innehåller viktiga näringsämnen så som vitamin C, vitamin K och fibrer. Dessa pinnar funkar lika bra som mellanmål som en måltid.

ca 14 st

•1 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vitpeppar
•1 krm gurkmeja
•1 krm curry
•1 dl fryst brysselkål
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•2 tsk valfri olja + olja till brödformen

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
2. Ner med de torra ingredienserna i en liten mixer och kör till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
3. Häll ner resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät smet.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) och häll ner smeten.
5. In i ugn i ca 15–18 min. Låt svalna, skär i stavar och servera. Håller i kylskåp några dagar, men kan också frysas in en längre tid.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

En ny tradition hemma hos oss är torka några skivor apelsiner och sedan hänga i granen. Det tar några timmar i ugnen men doftar ljuvligt och granen blir så vacker. Min son tyckte också det var roligt att göra tillsammans. Nu ska berätta hur vi gör.

Du behöver

•Valfritt antal apelsin
•Kniv
•Skärbräda
•Snöre

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 100 grader.
2. Skär apelsinen i skivor, ungefär 0,5 cm tjocka.
3. Lägg på ugnsgaller och in i ugn i ca 3,5 timme.
4. Ta ut gallret och låt apelsinerna svalna.
5. Dra igenom ett snöre genom apelsinerna och klä granen.

Torkade apelsiner | Julgranspynt | Julpyssel | Jul

 

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Pepparkakskrydda är supergott i gröten, dina rawfoodbollar och som topping på den varma chokladen, yoghurten eller i mjölkskummet på din kaffe. Fördelen med att göra sin egen pepparkakskrydda är att du kan välja ceylonkanel istället för vanlig kanel då den går att äta mer av än den vanliga. Det har att göra med att vanlig kanel är giftig i stora mängder. Prova detta goda recept.

•2 msk äkta kanel (ceylon)
•1,5 msk mald kardemumma
•2 msk mald ingefära
•1,5 msk mald kryddnejlika

Gör så här
Blanda kryddorna. Förvara kryddblandningen torrt i en burk med lock.

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.

ca 12 st

•1 litet äpple
•2 ägg
•0,5 dl havregryn
•1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
•150 g nötfärs
•1 msk hackad färsk eller fryst basilika
•1 krm spiskummin
•1 krm svartpeppar
•1 tsk dijonsenap
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•Valfri olja till formen

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Tvätta och grovriv sedan äpplet.
3. Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
5. Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
6. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett perfekt litet mellanmål (som egentligen funkar lika bra som lunch eller middag) till den som nyss startat sitt smakäventyr och tränar på att äta själv, men också gott för oss vuxna. I detta recept har jag gjort den i ugnen, men det går också bra att forma till biffar och steka. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 paket förkokta gröna linser (380 g)
•1 medelstor morot
•1 ägg
•1 dl havregryn
•1 msk fryst koriander
•1 krm spiskummin
•1 msk olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmlust 175 grader.
2. Häll av spadet från linserna och skölj dem ordentligt med vatten.
3. Tvätta moroten och grovriv den.
4. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
5. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) och häll ner smeten. In i ugn i ca 20 min:
6. Låt svalna och skär sedan i stavar eller rutor och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Låt dessa goda små godisbitar få smälta på tungan. Så enkla att göra och på bara två ingredienser. Detta goda bärpulver är frystorkat där mycket av näringen från bären också har bevarats. Mums!

Gör så här
1. Ner med ingrediensernai en kastrull.
2. Smält allt under omrörning på låg värme.
3. Häll ner smeten i t ex i någon av dessa pralinformar, en isbitsform eller i knäckformar.
4. In i kylskåp och låt stelna. Förvaras även i kyl och håller i flera dagar.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Lördagsgodis | Fredagsmys | Barngodis | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Glutenfri | Plockmat | Bebisgodis | Sockerfritt godis | Kalas | Barnkalas | Naturgodis | Hemmagjort godis

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

För både barn och vuxna är det bra att äta fisk, gärna 2-3 gånger i veckan. Prova mitt urgoda recept på tonfiskröra som passar hela familjens mellanmål. Ät den som den är, med en näve groddar eller på mackan. Smaklig mellis!

ca 2 portioner

•1 burk tonfisk i vatten (ca 160 g med vatten)
•1 dl creme fraiche/imat fraiche/sour supreme
•0,5 dl hackad dill
•1 skvätt citron
•1 nypa peppar
•1 msk kapris
•1 avokado

Gör så här
1. Öppna tonfiskburken och häll av vattnet.
2. Skär kaprisen i mindre bitar.
3. Dela avokadon och skär den i mindre bitar.
4. Ner med alla ingredienser i en bunke och blanda.
5. Servera som den är eller på en god macka. Prova t ex Mellistipsets goda bröd med zucchini.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Tonfiskröra | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.

I detta enkla och goda godisrecept har jag haft i kakaosmör och blåbärspulver. Detta pulver görs av frystorkade blåbär och av 10 kg blåbär får man ut 1 kg pulver. Det är smakrikt och de flesta näringsämnen finns kvar. Kakaosmör innehåller 100% fett och både doftar och smakar choklad. Prova denna makalöst goda blandning.

ca 10 st

•1 dl kakaosmör
•1 msk blåbärspulver (eller annat bärpulver)
•1 tsk chiafrön (valfritt för extra näring)

Gör så här
1. Smält kakosmöret på låg värme i en kastrull. Rör hela tiden.
2. Lägg i bärpulvret och chiafröna och blanda väl.
3. Häll smeten i t ex någon av dessa pralinformar eller knäckformar.
4. Ställ i kylskåp och låt stelna innan servering.

Här hittar du mina serveringstips.

Sockerfritt godis | Nyttigt | Godaste | Bästa | Utan tillsatt socker | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat | Lördagsgodis | Fredagsmys

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken och Meds.

Kanske tycker du att det är lite för tidigt att introducera “riktigt” godis med socker i, men vill låta ditt barn få njuta av lördagsgodis. Då har jag ett supergott tips till dig. Gör enkelt ditt eget nyttiga godis! Detta recept är både enkelt och gott.

ca 10 bitar

•2 dl hallon (frysta går utmärkt)
•1 msk vatten
•1 tsk chiafrön
•0,5 tsk agar agar

Gör så här
1. Häll ner hallonen tillsammans med vattnet i en liten kastrull. Koka upp under omrörning.
2. Ha nu i chiafröna och mixa smeten. Jag använde denna stavmixer.
3. I med agar agar och låt koka lätt en stund medan du rör.
4. Ner med smeten i t ex i någon av dessa pralinformar, en isbitsform eller i knäckformar.
5. In i kylskåp och låt stelna. Tar ungefär en timme. Förvaras även i kyl och håller några dagar.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Lördagsgodis | Fredagsmys | Barngodis | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | Bebisgodis | Sockerfritt godis | Nötfri | Äggfri | Kalas | Barnkalas | Naturgodis | Hemmagjort godis

Köp en receptbok!

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Produkter

Tips & fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Meds.

Godis med riktiga bär och grönsaker i. Toppen till både fredagsmyset och som ett litet mellanmål. Passar både barn och vuxna och är superenkelt att göra. I detta recept har jag morot och jordgubbar, men prova gärna med andra goda bär och grönsaker också. Varför inte testa mango och blåbär, hallon och blomkål? Agar agar är ett veganskt pulver gjort på alger. Det är rikt på fibrer och mineraler. Genom att låta det koka tillsammans med vätska fungerar det som gelatin när det svalnat.

Här kan du se videon när jag lagar godiset.

ca 10 godisbitar

•ca 6 jordgubbar
•2 små morötter (80 g)
•1 msk vatten
•1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
•1 tsk agar agar

Gör så här
1. Gör rent jordgubbarna och moroten.

2. Skala moroten och skär jordgubbarna i mindre bitar.

3. Kör jordgubbar, riven morot och en skvätt vatten i en mixer. Denna grymma mixer jag använder.

4. Häll smeten i en liten kastrull och addera vaniljpulvret och 1 tsk agar agar. Låt sjuda under omrörning i ca 3–4 minuter.

5. Häll upp smeten i mindre formar. T ex i någon av dessa formar, en isbitsform eller i knäckformar.

6. In i kylskåp och låt stelna. Tar någon timme ungefär. Förvaras även i kyl och håller några dagar.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | Godis | Jordgubbar| Jordgubbsgodis | Barngodis| Sockerfritt godis | Nötfri | Äggfri | Kalas | Barnkalas | Naturgodis | Hemmagjort godis

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.