Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

En slät och god jordgubbssylt utan tillsatt socker. Kan det bli bättre? Denna går dessutom snabbt att göra och innehåller näring. Passar utmärkt som topping på gröten, plättarna, våfflorna och chiapuddingen. Mums!

En burk

•1 paket frysta jordgubbar (ca 225 g)
•0,5 dl vatten
•2 msk chiafrön
•3 färska dadlar (urkärnade)

Gör så här
1. Lägg ner jordgubbarna i en kastrull och addera vattnet. Koka upp på medelvärme och rör gärna då och då.

2. Kärna ur dadlarna och lägg i kastrullen.

3. Ner med chiafröna och mixa nu smeten med stavmixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Klar! Håller i kylskåp några dagar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova detta recept på äggrullar. Fyll med det du är sugen på idag. T ex med min goda hallonsylt och grädde eller gör en matigare variant och fyll den med påläggsskinka eller kallrökt lax och färskost (mjölkprotein). Smaklig mellis!

ca 2–4 portioner

•3 ägg
•1 krm salt (ej till bebis)
•1 msk psylliumhusk
•1 msk kokosgrädde eller kokosmjölk (jag tog kokosgrädde)

Fyllningsförslag
•En skiva kallrökt lax/påläggskinka, dill och färskost (eller ett mjölkfritt alternativ)
Hallonsylt och grädde

Gör så här
1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Här kan du se vilken visp jag använder.

2. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader och under tiden den blir varm låter du smeten vila och dra ihop sig.

3. Klipp till en lagom stor bit bakplåtspapper till din ugnsform. Jag använde en form som är 13×20 cm.

4. Häll i smeten och in i ugn i ca 10–12 min. Tänk på att tiden kan behöva justeras om du har använt en annan storlek på formen.

5. Ta ut och låt svalna. Lägg nu på valfritt pålägg, t ex min goda hallonsylt och vispad kokosgrädde eller varför inte lite smör, färskost och en skinkbit. Rulla ihop och skär i passande storlek.

 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 16 st

Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja

Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.

2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.

3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.

4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.

5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och KitchenTime.

Prova dessa små, goda och nyttiga brownies. De är helt utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein. Dessutom innehåller de en mängd mineraler, vitaminer och fibrer. Perfekt för bebis, barn och vuxen. Gott till både mellanmål och fika. Smaklig mellis.

ca 12 st

•75 g smör eller margarin
•3 färska dadlar
•1 ägg
•1,5 dl mandelmjöl
•0,5 dl havremjöl
•1 krm vaniljpulver
•1,5 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 msk kaffe (valfritt)

 

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.

2. Smält smöret och kärna ur dadlarna.

3. Börja med att mixa dadlarna och ägget tills dadlarna lösts upp. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Kör sedan alla ingredienser tillsammans tills allt blandats väl.

5. Klä en brödform (ca 10×25 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. In i ugn i ca 10 min. Ta ut och låt svalna, skär i rutor och njut. Funkar utmärkt att frysa in, men jag tror knappast att det bli några över 🙂

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Magiskt goda små blåbärsrutor. Perfekt till fika eller mellanmål. En näringsrik ruta med fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Smaklig mellis!

ca 16 st

-Botten-
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl cashewnötter
•2 msk pumpakärnor
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm kardemumma
•1 msk kokosolja

-Toppen-
•1 dl cashewnötter
•1 krm kardemumma
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1 dl blåbär

Gör så här
1. Om du vill börjar du med att blötlägga nötterna.

2. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienserna till botten i en matberedare. Jag använde denna matberedare från detta fantastiska mixerkit.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform (10×25 cm) och häll ner botten och tryck till den med hjälp av baksidan på en stor sked. Ställ i frysen.

4. Kör nu alla ingredienser till toppen i den lilla mixern från detta fantastiska mixerkit.

5. Ta fram formen från frysen, häll på toppen och fördela jämt. Toppa eventuellt med några blåbär om du vill. Ställ i frysen.

6. När kakan stelnat helt i frysen tar du ut den och skär i mindre bitar. Servera direkt. Förvaras i frys.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett enkelt, nyttigt och gott äppelmos utan tillsatt socker. Jag valde att ha med skalet då även det innehåller näring och sedan adderade jag lite chiafrön för extra stadga i moset och så är ju även chiafrön supernyttigt. Så gott att äta som det är, ha på mackan, gröten eller chiapuddingen. Mums!

1 burk (ca 0,4 liter)

•2 stora äpplen
•1 tsk äkta kanel (ceylon)
•ca 3–4 dl vatten
•1 tsk chiafrön

Gör så här
1. Tvätta äpplena, skär dem i mindre bitar och lägg i en liten kastrull. Kasta kärnhuset. Jag behöll skalet på då även det innehåller mycket näring.

2. Addera vatten och kanel och låt puttra på medelvärme i ca 15 min.

3. Sila bort vattnet. Tips! Spara det och drick som ett gott te.

4. Häll i chiafröna och mixa nu äpplena till ett mos. Jag använder stavmixern från detta fantastiska mixerkit.

5. Förvara moset i en burk med lock. Håller i ca en vecka i kylskåp och betydligt längre än så i frysen. Tips! Häll moset i några isbitsformar och frys in. Låt tina i t ex gröten.

Mums till detta…
Moset passar utmärkt till denna gröt, i chiapuddingen och mycket mer.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

En puré till din bebis, som pålägg på mackan eller god dipp till grönsakerna. Här är ett näringsrikt och gott recept på hummus som passar både oss vuxna och de små. Smaklig mellis!

•1 förpackning förkokta kikärtor (ca 400 g)
•1 liten vitlöksklyfta
•1 krm salt (ej till bebis)
•1 tsk spiskummin
•2 msk olivolja
•0,5 citron (saften)
•1 msk jordnötssmör
•Eventuellt lite vatten

Gör så här
Häll ut spadet och skölj kikärtorna med vatten. Skala en vitlöksklyfta och pressa ut saften från citronen. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Addera lite vatten om du önskar få en lösare konsistens. Klar! Kan förvaras i kylskåp i några dagar.

Tips på servering finns här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen så som enkelomättade och fleromättade fetter, järn, magnesium, protein, zink, koppar, fosfor, kalium, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Prova dessa supergoda små kakor. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 dl cashewnötter
•1 dl havregryn
•1 banan
•0,5 dl pumpakärnor
• 2 msk jordnötssmör
•1 dl torkade tranbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Häll ner alla ingredienser, förutom tranbären, i en matberedare och köra till en kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Jag körde den inte allt för slät då min son och jag gillar lite bitar. Tänk däremot på att inte servera små barn hela nötter då de lätt kan fastna i halsen.

4. När du blandat smeten häller du i tranbären och rör om med en sked. Forma små bollar och höll på en plåt med bakplåtspapper. Tips! Blöt händerna med kallt vatten så är det enklare att forma smeten. Platta till bollarna en aning med handen. In i ugn i ca 14 min. Ät direkt när de svalnat eller frys in till en annan dag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Blåbär är fulla med näring, fibrer, vitaminer och mineraler som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Dessutom är hjälper blåbär till att balansera tarmfloran vilket är bra för en välmående mage. Här är ett supergott recept på blåbärssoppa med mandelbiskvier utan tillsatt socker. Gott för både dig och ditt barn.

– ca 1–2 portioner blåbärssoppa –
•1 dl frysta blåbär
•1 dl vatten
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 tsk havremjöl
– ca 45 st mandelbiskvier –
•1,5 dl mandelmjöl
•1 äggvita
•2 färska dadlar (urkärnade)

Gör så här
1. Häll ner och kör blåbär, vatten och urkärnade färska dadlar i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Häll upp i en kastrull och vispa ner havremjölet. Koka upp på medelvärme medan du vispar lätt.

3. Ställ av och låt svalna när soppan kokat upp. Soppan håller i kylskåp några dagar.

4. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

5. Kör ingredienserna till mandelbiskvierna i en mixer till en slät smet.

6. Spritsa ut små toppar, ca 1 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och in i ugn i ca 12–14 min. Förvara dem i frysen för bästa hållbarhet.

Nu när soppan svalnat serverar du den och toppar med några biskvier. Är ni på språng rekommenderar jag att servera i denna termosflaska med sugrör.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.