Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Ägg är supernyttigt

Ägg är fulla med nyttigheter så som vitaminerna A, E, D och folat samt en dos av järn och selen. Här kommer snabbfakta om just ägg.

Visste du att ägg är ett av det mest näringsrika livsmedlet du och ditt barn kan äta? I äggulan finns i princip alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver (förutom C-vitamin).

Perfekt mellanmål
Kokta ägg är inte bara gott på påskbordet utan även ett toppenmellis och funkar utmärkt som utflyktsmat. Dessutom redan perfekt förpackad i sitt eget praktiska skal.

Ägg och Mellistipset
Mellistipset använder ofta ägg i recepten. Gärna något extra just för att det är så näringsrikt. Alla recept innehåller ingredienser som barn från fyra månader får smaka på.

Är ägget gammalt?
Även om det passerat bäst före-datumet så håller ägg ofta betydligt längre än så. Ett enkelt sätt att testa om ägget fortfarande är färskt är att kolla om det sjunker i ett glas vatten. Flyter ägget bör det kastas.

Introduktion av ägg
Det är bra att introducera ägg tidigt i barnets liv. Det finns nämligen forskning som visar att äggallergi kan förebyggas då.

Äggallergi
Om ett barn har fått en mycket lätt allergisk reaktion, av t ex äggröra, kan man prova att introducera små mängder ägg istället, genom t ex en muffin som bakats med ägg. Tips! Prova något av Mellistipsets recept. Här finns både söta muffins och matmuffins.

Barn med allergi ska utredas
Sök alltid hjälp om barnet reagerar på någon mat. Skulle ditt barn reagera kraftigt på någon mat ska du söka vård direkt.

Här är några favoritrecept med ägg i:
Bröd med zucchini
Chokladmuffins med kokos och mandel
Gröt med ägg
Grötpinnar med kanel och aprikos

Källa: Livsmedelsverket och Stora kursen om barn och mat

 

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.