Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Gör dessa goda grönsakspinnar. Goda för hela familjen och särskilt enkla för bebisen att hålla i och äta själv. Brysselkål innehåller viktiga näringsämnen så som vitamin C, vitamin K och fibrer. Dessa pinnar funkar lika bra som mellanmål som en måltid.

ca 14 st

•1 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vitpeppar
•1 krm gurkmeja
•1 krm curry
•1 dl fryst brysselkål
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•2 tsk valfri olja + olja till brödformen

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
2. Ner med de torra ingredienserna i en liten mixer och kör till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
3. Häll ner resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät smet.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) och häll ner smeten.
5. In i ugn i ca 15–18 min. Låt svalna, skär i stavar och servera. Håller i kylskåp några dagar, men kan också frysas in en längre tid.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Dessa goda majsplättar går snabbt att göra och funkar ju utmärkt som både mellanmål eller en måltid. Jag smaksatte dem med bland annat koriander men välj den ört eller krydda du vill. Jag använde en matsked psylliumfröskal i dessa för att de ska hålla ihop lite bättre, bli saftigare och bidra med extra fibrer, men det går säkert fint utan detta om du inte har det hemma. Smaklig mellis!

ca 8 st

•2 msk pumpakärnor
•1 burk majs (140 g avrunnen)
•2 ägg
•1 msk hackad koriander
•1 krm vitpeppar
•1 krm salt (ej till bebis)
•1 msk psylliumfröskal (kan uteslutas)

Gör så här
1. Börja med att mixa pumpakärnorna till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
2. Häll av vattnet från majsen och ner med majsen i mixern.
3. Ha i resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät kräm.
4. Olja en stekpannan med valfritt fett och stek plättarna på medelvärme en stund på båda sidor. Klar! Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in en längre tid.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Plättar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.

ca 12 st

•1 litet äpple
•2 ägg
•0,5 dl havregryn
•1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
•150 g nötfärs
•1 msk hackad färsk eller fryst basilika
•1 krm spiskummin
•1 krm svartpeppar
•1 tsk dijonsenap
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•Valfri olja till formen

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Tvätta och grovriv sedan äpplet.
3. Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
5. Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
6. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett perfekt litet mellanmål (som egentligen funkar lika bra som lunch eller middag) till den som nyss startat sitt smakäventyr och tränar på att äta själv, men också gott för oss vuxna. I detta recept har jag gjort den i ugnen, men det går också bra att forma till biffar och steka. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 paket förkokta gröna linser (380 g)
•1 medelstor morot
•1 ägg
•1 dl havregryn
•1 msk fryst koriander
•1 krm spiskummin
•1 msk olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmlust 175 grader.
2. Häll av spadet från linserna och skölj dem ordentligt med vatten.
3. Tvätta moroten och grovriv den.
4. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
5. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) och häll ner smeten. In i ugn i ca 20 min:
6. Låt svalna och skär sedan i stavar eller rutor och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Goda och näringsrika, små plättar med morot i. Går utmärkt att ge till bebis, barn och vuxna. Här har jag tillsatt aprikoser för lite extra järn och god sötma. Perfekt som mellanmål, frukost eller en måltid. Dessutom är de så enkla att tillaga.

ca 6 st

•2 medelstora morötter (totalt 150 g)
•3 ägg
•4 torkade ekologiska aprikoser
•2 msk teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl (jag tog teffmjöl)
•1 krm salt (ej till bebis)
•2 msk psylliumhusk

Gör så här
1. Skala morötterna och finriv dem.

2. Mixa aprikoserna tillsammans med ett ägg. Denna mixer använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och rör om. Låt smeten stå några minuter så psylliumhusken hinner göra att smeten håller ihop bättre.

4. Värm upp en stekpanna på medelvärme med valfri olja/fett i.

5. Ta t ex ett halv decilitermått och måtta upp plättar i pannan. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Klar att servera! Håller i kylskåp några dagar, men går även att frysa in. Servera som de är eller varför inte med lite grädde och Mellistipsets goda hallonsylt eller jordgubbssylt.

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Dags för ett matigare mellanmål med gröna linser. Linser är bland det nyttigaste du kan äta. De är järnrika och innehåller även andra mineraler så som kalcium och även B-vitaminer och fibrer. Dessutom är de fyllda med protein. Smaklig mellis!

ca 8 st

•1 förkokta gröna linser (380 g)
•0,5 gul lök
•1 ägg
•1 tsk rökt paprikapulver eller söt paprika
•1 tsk gurkmeja
•1 krm svartpeppar
•2 krm salt (ej till bebis)
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•Valfri olja att steka i
•Eventuellt sylt att servera med

Gör så här
1. Hacka löken i mindre bitar, skölj av linserna och häll sedan ner alla ingredienser i en mixer och kör. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Låt smeten vila några minuter så suger den åt sig psylliumhusken och blir mer fast.

3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med olja i. Forma ca åtta bollar av smeten och lägg ner i stekpannan. Platta till dem en aning med en stekspade. Stek några minuter på varje sida. Klart. Går utmärkt att frysa in. Servera som de är eller med en god sylt.

Tips! Stek biffarna i en gjutjärnspanna. Det bidrar till mer järn i maten.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda biffar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemköp.

Ägg ger massa näring, t ex fett, vitaminer, järn och jod. Gör detta goda recept på potatisplättar. De är lätta att laga och enkla för barnen att äta med händerna. Servera som de är eller varför inte med några lingon.

ca 10 små

• 6 medelstora potatisar
• 1 schalottenlök eller 0,5 gul lök
• 2 ägg
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 krm salt (ej till bebis)
• 1 krm vitpeppar
Rapsolja till stekning

Gör så här
Skala potatisen om det är till ett barn under ett år. Finriv sedan potatisen och krama ur vätskan med händerna så gott du kan. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser med varandra. Olja en stekpanna och klicka ut en dryg matsked smet i pannan. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Går utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda potatisplättar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Jag kallar dem hulkenplättar för deras gröna färg och för att de är fyllda med en av våra mest näringsrika grönsaker – ärtor. Dessa matiga plättar går snabbt att göra, är enkla att tillaga och smakar supergott. Ett perfekt mellis som är greppvänligt vilket gör det både roligt för barnet att äta själv och att äta på en utflykt. Gott för både barn och vuxna såklart och funkar toppen att frysa in om det blir några plättar över.

ca 14 st

• 1 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 1,5 dl frysta ärtor
• 0,5 dl majs
• 2 ägg
• 1 liten vitlöksklyfta
• 1 krm svartpeppar
• 1 krm salt (ej till bebis)
• Valfritt fett till stekning

Gör så här
Mixa havregrynet och bakpulvret först. Denna fantastiska mixer använder jag. Använder du frysta ärtor och majs, tina dem innan eller värm i en kastrull med vatten. Häll av vattnet och mixa sedan alla ingredienser. Olja en stekpanna och klicka ut ett matskedsmått smet per plätt i pannan. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Klart! Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda plättar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Här är ett recept på ett matigare mellanmål. Små, mjuka och goda bönbiffar. Perfekta att frysa eller kyla in och sedan plocka fram när hungern slår till. Bönor innehåller massa näring och är även proteinrika.

ca 2 portioner

• ca 380 g kokta blandade bönor
• 1 schalottenlök eller 0,5 gul lök
• 1 dl mandelmjöl
• 1 ägg
• 1 tsk torkad basilika eller några färska blad
• 1-2 krm spiskummin
• Olja att steka i

Gör så här
1. Skölj de kokta bönorna med vatten. Mosa eller mixa bönorna. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Finhacka eller riv löken.

3. Blanda alla ingredienser till en smet. Låt stå ca 10 min, då blir de lättare att forma.

4. Blöt händerna med vatten och forma små bollar. Stek på medelvärme tills de får fin färg och känns genomstekta.

Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av. Lär dig mer om barn och järn här på Mellistipsets Järnkoll.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda biffar | Nyttig | Godaste | Bästa |  Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Dags för ett matigare mellis. Min son älskar dessa små och nyttiga kikärtsbiffar. Krydda med vitlök och valfri ört, nedan med timjan. Perfekta att ta med och äta på utflykten.

ca 8 st

• ca 380 g förkokta kikärtor
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 msk mandelmjöl
• 1 pressad liten vitlöksklyfta
• 1 ägg
• 1 tsk timjan
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• Olja att steka i

Gör så här
1. Mixa alla ingredienser. Denna mixer använder jag.

2. Rulla till bollar, ungefär i storlek som köttbullar.

3. Lägg ner bollarna i en oljad stekpanna och platta försiktigt till dem en aning med en stekspade. Stek på medelvärme några minuter på båda sidor. Klart! Funkar toppen att frysa in och håller även i kylskåp några dagar. Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Här hittar du mina serveringstips.

Kikärtsbiffar | Nyttigt | Godaste | Bästa | Näringsrik | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Mellistipset erbjuder tips och råd kring ditt barns matresa samt näringsrika och goda recept som passar hela familjen. Grundaren, kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl, arbetar för att främja hälsosamma matvanor hos barnfamiljer.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.