Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Linsbiffar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Dags för ett matigare mellanmål med gröna linser. Linser är bland det nyttigaste du kan äta. De är järnrika och innehåller även andra mineraler så som kalcium och även B-vitaminer och fibrer. Dessutom är de fyllda med protein. Smaklig mellis!

ca 8 st

•1 förkokta gröna linser (380 g)
•0,5 gul lök
•1 ägg
•1 tsk rökt paprikapulver eller söt paprika
•1 tsk gurkmeja
•1 krm svartpeppar
•2 krm salt (ej till bebis)
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•Valfri olja att steka i
•Eventuellt sylt att servera med

Gör så här
1. Hacka löken i mindre bitar, skölj av linserna och häll sedan ner alla ingredienser i en mixer och kör. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Låt smeten vila några minuter så suger den åt sig psylliumhusken och blir mer fast.

3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med olja i. Forma ca åtta bollar av smeten och lägg ner i stekpannan. Platta till dem en aning med en stekspade. Stek några minuter på varje sida. Klart. Går utmärkt att frysa in. Servera som de är eller med en god sylt.

Tips! Stek biffarna i en gjutjärnspanna. Det bidrar till mer järn i maten.

Se liknande recept:
Matiga biffar Nötfritt

Potatisplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemköp.

Ägg ger massa näring, t ex fett, vitaminer, järn och jod. Gör detta goda recept på potatisplättar. De är lätta att laga och enkla för barnen att äta med händerna. Servera som de är eller varför inte med några lingon.

ca 10 små

• 6 medelstora potatisar
• 1 schalottenlök eller 0,5 gul lök
• 2 ägg
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 krm salt (ej till bebis)
• 1 krm vitpeppar
Rapsolja till stekning

Gör så här
Skala potatisen om det är till ett barn under ett år. Finriv sedan potatisen och krama ur vätskan med händerna så gott du kan. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser med varandra. Olja en stekpanna och klicka ut en dryg matsked smet i pannan. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Går utmärkt att frysa in.

Se liknande recept:
Matiga biffar Nötfritt

Hulkenplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Jag kallar dem hulkenplättar för deras gröna färg och för att de är fyllda med en av våra mest näringsrika grönsaker – ärtor. Dessa matiga plättar går snabbt att göra, är enkla att tillaga och smakar supergott. Ett perfekt mellis som är greppvänligt vilket gör det både roligt för barnet att äta själv och att äta på en utflykt. Gott för både barn och vuxna såklart och funkar toppen att frysa in om det blir några plättar över.

ca 14 st

• 1 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 1,5 dl frysta ärtor
• 0,5 dl majs
• 2 ägg
• 1 liten vitlöksklyfta
• 1 krm svartpeppar
• 1 krm salt (ej till bebis)
• Valfritt fett till stekning

Gör så här
Mixa havregrynet och bakpulvret först. Denna fantastiska mixer använder jag. Använder du frysta ärtor och majs, tina dem innan eller värm i en kastrull med vatten. Häll av vattnet och mixa sedan alla ingredienser. Olja en stekpanna och klicka ut ett matskedsmått smet per plätt i pannan. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida. Klart! Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Se liknande recept:
Matiga biffar Nötfritt

Bönbiffar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Här är ett recept på ett matigare mellanmål. Små, mjuka och goda bönbiffar. Perfekta att frysa eller kyla in och sedan plocka fram när hungern slår till. Bönor innehåller massa näring och är även proteinrika.

ca 2 portioner

• ca 380 g kokta blandade bönor
• 1 schalottenlök eller 0,5 gul lök
• 1 dl mandelmjöl
• 1 ägg
• 1 tsk torkad basilika eller några färska blad
• 1-2 krm spiskummin
• Olja att steka i

Gör så här
Skölj de kokta bönorna med vatten. Mosa eller mixa bönorna. Denna fantastiska mixer använder jag. Finhacka eller riv löken. Blanda alla ingredienser till en smet. Låt stå ca 10 min, då blir de lättare att forma. Blöt händerna med vatten och forma små bollar. Stek på medelvärme tills de får fin färg och känns genomstekta. Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Se liknande recept:
Matiga biffar

Små kikärtsbiffar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Dags för ett matigare mellis. Min son älskar dessa små kikärtsbiffar. Krydda med vitlök och valfri ört, nedan med timjan. Perfekta att ta med och äta på utflykten.

ca 8 st

• ca 380 g förkokta kikärtor
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 msk mandelmjöl
• 1 pressad liten vitlöksklyfta
• 1 ägg
• 1 tsk timjan
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• Olja att steka i

Gör så här
Mixa alla ingredienser. Denna mixer använder jag. Rulla till bollar, ungefär i storlek som köttbullar. Lägg ner bollarna i en oljad stekpanna och platta försiktigt till dem en aning med en stekspade. Stek på medelvärme några minuter på båda sidor. Klart! Funkar toppen att frysa. Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Se liknande recept:
Matiga biffar

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.