Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Vill du äta både goda och näringsrika våfflor måste du prova mitt recept på potatisvåfflor. Enkla att göra och supergoda. Hela familjen njöt av dessa. Smakar väldigt likt ”vanliga” våfflor. Goda som de är, med grädde och sylt eller med räkor, hackad dill, lök och en klick creme fraiche. Glöm inte att du kan gilla och kommentera receptet nedan 🧇 😋

Här kan du se videon när jag lagar dessa.

ca 3–4 st

125 g rå potatis (ca 3 medelstora)
2 dl havregryn eller 1,5 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl varmpressad rapsolja
1,5 dl mjölk
1 ägg

Gör så här
1. Sätt på våffeljärnet.
2. Skala potatisarna och finriv dem i ett rivjärn.
3. Mixa havregryn eller ta havremjöl.
4. Ner med alla ingredienser i en bunke och blanda väl.
5. Smörj våffeljärnet med t valfritt fett och i med lagom mycket smet. Ta upp när de är gyllenbruna. Smaklig mellis!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Glutenfria våfflor | Näringsrikt | Sockerfri | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW 

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Dessa goda majsplättar går snabbt att göra och funkar ju utmärkt som både mellanmål eller en måltid. Jag smaksatte dem med bland annat koriander men välj den ört eller krydda du vill. Jag använde en matsked psylliumfröskal i dessa för att de ska hålla ihop lite bättre, bli saftigare och bidra med extra fibrer, men det går säkert fint utan detta om du inte har det hemma. Smaklig mellis!

ca 8 st

•2 msk pumpakärnor
•1 burk majs (140 g avrunnen)
•2 ägg
•1 msk hackad koriander
•1 krm vitpeppar
•1 krm salt (ej till bebis)
•1 msk psylliumfröskal (kan uteslutas)

Gör så här
1. Börja med att mixa pumpakärnorna till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
2. Häll av vattnet från majsen och ner med majsen i mixern.
3. Ha i resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät kräm.
4. Olja en stekpannan med valfritt fett och stek plättarna på medelvärme en stund på båda sidor. Klar! Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in en längre tid.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Plättar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova dessa goda och saftiga plättar med kokos och citron. Enkla att laga och kan även förvaras i frys. Eftersom barn och många kvinnor behöver lite extra järn har jag haft i MINI+ som är ett hemjärnspulver, men det går även att laga utan detta. Citronen hjälper till att ta upp järnet i plättarna.

12 st

•2 dl havregryn
•1 dl kokosflingor
•1 ekologisk citron (yttersta skalet)
•1 nypa salt (ej till bebis)
•4 skopor MINI+ (valfritt)
•3 dl kokosmjölk
•3 ägg
•Valfri olja att steka i

Gör så här
1. Kör riven kokos och havregryn i en mixer till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Tvätta en ekologisk citron och riv det yttersta skalet.

3. Häll ner det rivna skalet i en bunke och sedan ner med resten av ingredienserna. Vispa till en kräm och måtta sedan upp lagom stora plättar i en stekpanna med olja i.

4. Stek plättarna gyllenbruna på båda sidor på medelvärme. Färdiga att servera!

Goda som de är, ännu godare med grädde och färska bär. Går utmärkt att förvara några dagar i kylskåp och kan även frysas in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord glass | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | Kokosplättar | Citronplättar | Plättar | Glutenfri | Nötfri

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Goda och näringsrika, små plättar med morot i. Går utmärkt att ge till bebis, barn och vuxna. Här har jag tillsatt aprikoser för lite extra järn och god sötma. Perfekt som mellanmål, frukost eller en måltid. Dessutom är de så enkla att tillaga.

ca 6 st

•2 medelstora morötter (totalt 150 g)
•3 ägg
•4 torkade ekologiska aprikoser
•2 msk teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl (jag tog teffmjöl)
•1 krm salt (ej till bebis)
•2 msk psylliumhusk

Gör så här
1. Skala morötterna och finriv dem.

2. Mixa aprikoserna tillsammans med ett ägg. Denna mixer använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och rör om. Låt smeten stå några minuter så psylliumhusken hinner göra att smeten håller ihop bättre.

4. Värm upp en stekpanna på medelvärme med valfri olja/fett i.

5. Ta t ex ett halv decilitermått och måtta upp plättar i pannan. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Klar att servera! Håller i kylskåp några dagar, men går även att frysa in. Servera som de är eller varför inte med lite grädde och Mellistipsets goda hallonsylt eller jordgubbssylt.

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Plättar är ett enkelt och gott mellanmål för både små och stora. Prova dessa goda, gjorda på kikärtsmjöl. De har en lätt och nötig smak, är helt glutenfritt och rika på fiber och järn.

7 st

•2,5 dl kikärtsmjöl
•1 tsk bakpulver
•1 tsk psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•2 msk rapsolja eller annat valfritt fett
•2,5 dl vatten
•ca 1 dl frysta svenska blåbär
•Eventuellt kokosgrädde att servera med

Gör så här
1. Blanda först de torra ingredienserna.

2. Ha i resten av ingredienserna (förutom blåbären) och vispa väl. Denna fantastiska visp använder jag.

3. Låt gärna smeten vila i 10 min innan du börjar steka.

4. Smörj en stekpanna med valfritt fett och sätt på plattan på medel till hög värme.

5. Måtta upp valfri mängd smet i pannan. Jag tog ca 0,75 dl smet. Ha på några blåbär i smeten och stek på båda sidor.

6. Servera som de är eller med t ex kokosgrädde och några extra blåbär.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda plättar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett gott recept på glutenfria och järnrika pannkakor. Järnet kommer från mjölet. Välj det mjöl du gillar bäst. Teffmjöl är det som är järnrikast. En favorit hos oss är durramjöl. Jag rekommenderar att ha i psylliumhusk för det hjälper till att binda smeten så att pannkakor håller ihop bättre och inte går sönder, dessutom är det rikt på fibrer. Smaklig mellis!

ca 9 st

•2,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•1 msk psylliumhusk (kan uteslutas, men hjälper till att binda smeten bättre)
•6 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•3 ägg
•Valfritt fett till stekning

Servera med
Mellistipsets hallonsylt
Vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn) eller vispgrädde

Gör så här
1. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa för hand eller med elvisp. Denna fantastiska visp använder jag.

2. Ställ fram en stor stekpanna (gärna en gjutjärnspanna för extra järn) med valfritt fett i och sätt på spisen på medelhög värme.

3. Måtta upp ett tunt lager smet i stekpannan och stek på båda sidor. Lägg upp på en lagom stor tallrik.

4. Vispa kokosgrädde eller vispgrädde fluffigt. Servera även med Mellistipsets hallonsylt.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda pannkakor | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

För hälsan är det bra att äta minst 500 gram grönsaker och frukter per dag. Det kanske inte alla tycker är så enkelt att komma upp i så ett tips är att gömma lite extra grönsaker i maten. T ex som jag gjort i dessa överraskande goda plättar som innehåller linser. Gott för både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 12 små

•1 dl förkokta gröna/röda linser (utan spad)
•1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•1 nypa salt (ej till bebis)
• Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde om ni tål det

Gör så här
1. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Låt smeten vila några minuter så suger den åt sig av psylliumhusken och får en fastare form. Psyllium bidrar även med fibrer som är bra för magen.

3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med valfri olja i. Måtta upp smet med t ex ett matskedsmått. Stek på medelvärme på varje sida. Klar att servera. Håller i kylskåp i några dagar. Går även bra att frysa in. Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde (mjölkprotein).

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda plättar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Här kommer ett gott tips på mellanmål. Bananer är fyllda med viktiga näringsämnen som magnesium, fibrer, vitamin B6 och vitamin C. Och så kan man göra goda pannkakor av dem. I det här receptet har jag adderat pumpakärnor för att du ska få i dig ytterligare vitaminer och mineraler, t ex järn.

ca 4 st

• 1 msk pumpakärnor
• 2 ägg
• 1 banan
• 2 msk kokosmjöl
• 1 tsk fiber- eller psylliumhusk
• Kokosolja att steka i
• Servera med jordgubbar och kokosgrädde

Gör så här
Mixa pumpakärnorna till ett mjöl och blanda sedan alla ingredienser till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Klicka ut smeten med t ex ett halvt decilitermått i stekpannan. Stek på medelvärme på varje sidan tills de får en fin yta. Goda precis som de är, eller varför inte toppa med lite kokosgrädde och jordgubbar? Kan förvaras i kylen i några dagar eller mycket längre än så i frysen.

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Röda plättar gör maten ännu lite roligare. Rödbetor innehåller mycket fibrer och antioxidanter. De kan öka prestationen vid träning, hålla nere blodtrycket och hjälpa till att bilda nya celler. Dessutom är de söta och goda. Perfekt som ingrediens i dessa mellis-plättar. Recept, som vanligt, från 4 månader.

ca 10 st

• 1 dl havregryn
• 1 msk pumpakärnor
• 0,5 tsk bakpulver
• 2 ägg
• 1 rå rödbeta (ca 70 g)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 tsk kokosolja
Kokosolja till stekning
• Servera med vispad kokosgrädde och frystorkade hallon

Gör så här
1.
Skala rödbetan och grovriv den.
2. Häll ner de torra ingredienserna i en mixer och mixa till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Häll ner resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
4. Klicka ut ca en matsked stora plättar i en stekpanna och stek på medelvärme på båda sidor. Klart!

Servera som de är, eller t ex med kokosgrädde och frystorkade hallon. Mums!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda plättar | Nyttig | Godaste | Bästa | Pancakes | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Min mixer

Smart inköpslista

Servera så!

Kurs barn & mat

Tips & fakta

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Gå Mellistipsets kurs om barn och mat idag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa fantastiskt goda, krispiga och äggfria våfflor. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

ca 3 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 krm vaniljpulver
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 tsk smör eller margarin
• Olja eller smör till våffeljärnet
• Servera med t ex Mellistipsets sylt

Gör så här
1. Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar.

2. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Blanda alla ingredienser.

3. Sätt igång våffeljärnet och låt smeten stå och dra sig under tiden som våffeljärnet blir varmt.

4. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera med Mellistipsets sylt.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Våfflor | Nyttig | Godaste | Bästa | Äggfri | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Mellistipset erbjuder tips och råd kring ditt barns matresa samt näringsrika och goda recept som passar hela familjen. Grundaren, kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl, arbetar för att främja hälsosamma matvanor hos barnfamiljer.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.