Köp min bok idag! Läs mer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Goda och näringsrika, små plättar med morot i. Går utmärkt att ge till bebis, barn och vuxna. Här har jag tillsatt aprikoser för lite extra järn och god sötma. Perfekt som mellanmål, frukost eller en måltid. Dessutom är de så enkla att tillaga.

ca 6 st

•2 medelstora morötter (totalt 150 g)
•3 ägg
•4 torkade ekologiska aprikoser
•2 msk teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl (jag tog teffmjöl)
•1 krm salt (ej till bebis)
•2 msk psylliumhusk

Gör så här
1. Skala morötterna och finriv dem.

2. Mixa aprikoserna tillsammans med ett ägg. Denna mixer använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och rör om. Låt smeten stå några minuter så psylliumhusken hinner göra att smeten håller ihop bättre.

4. Värm upp en stekpanna på medelvärme med valfri olja/fett i.

5. Ta t ex ett halv decilitermått och måtta upp plättar i pannan. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Klar att servera! Håller i kylskåp några dagar, men går även att frysa in. Servera som de är eller varför inte med lite grädde och Mellistipsets goda hallonsylt eller jordgubbssylt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Plättar är ett enkelt och gott mellanmål för både små och stora. Prova dessa goda, gjorda på kikärtsmjöl. De har en lätt och nötig smak, är helt glutenfritt och rika på fiber och järn.

7 st

•2,5 dl kikärtsmjöl
•1 tsk bakpulver
•1 tsk psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•2 msk rapsolja eller annat valfritt fett
•2,5 dl vatten
•ca 1 dl frysta svenska blåbär
•Eventuellt kokosgrädde att servera med

Gör så här
1. Blanda först de torra ingredienserna.

2. Ha i resten av ingredienserna (förutom blåbären) och vispa väl. Denna fantastiska visp använder jag.

3. Låt gärna smeten vila i 10 min innan du börjar steka.

4. Smörj en stekpanna med valfritt fett och sätt på plattan på medel till hög värme.

5. Måtta upp valfri mängd smet i pannan. Jag tog ca 0,75 dl smet. Ha på några blåbär i smeten och stek på båda sidor.

6. Servera som de är eller med t ex kokosgrädde och några extra blåbär.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Ett gott recept på glutenfria och järnrika pannkakor. Järnet kommer från mjölet. Välj det mjöl du gillar bäst. Teffmjöl är det som är järnrikast. En favorit hos oss är durramjöl. Jag rekommenderar att ha i psylliumhusk för det hjälper till att binda smeten så att pannkakor håller ihop bättre och inte går sönder, dessutom är det rikt på fibrer. Smaklig mellis!

ca 9 st

•2,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•1 msk psylliumhusk (kan uteslutas, men hjälper till att binda smeten bättre)
•6 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•3 ägg
•Valfritt fett till stekning

Servera med
Mellistipsets hallonsylt
Vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn) eller vispgrädde

Gör så här
1. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa för hand eller med elvisp. Denna fantastiska visp använder jag.

2. Ställ fram en stor stekpanna (gärna en gjutjärnspanna för extra järn) med valfritt fett i och sätt på spisen på medelhög värme.

3. Måtta upp ett tunt lager smet i stekpannan och stek på båda sidor. Lägg upp på en lagom stor tallrik.

4. Vispa kokosgrädde eller vispgrädde fluffigt. Servera även med Mellistipsets hallonsylt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

För hälsan är det bra att äta minst 500 gram grönsaker och frukter per dag. Det kanske inte alla tycker är så enkelt att komma upp i så ett tips är att gömma lite extra grönsaker i maten. T ex som jag gjort i dessa överraskande goda plättar som innehåller linser. Gott för både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 12 små

•1 dl förkokta gröna/röda linser (utan spad)
•1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•1 nypa salt (ej till bebis)
• Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde om ni tål det

Gör så här
1. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Låt smeten vila några minuter så suger den åt sig av psylliumhusken och får en fastare form. Psyllium bidrar även med fibrer som är bra för magen.

3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med valfri olja i. Måtta upp smet med t ex ett matskedsmått. Stek på medelvärme på varje sida. Klar att servera. Håller i kylskåp i några dagar. Går även bra att frysa in. Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde (mjölkprotein).

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Här kommer ett gott tips på mellanmål. Bananer är fyllda med viktiga näringsämnen som magnesium, fibrer, vitamin B6 och vitamin C. Och så kan man göra goda pannkakor av dem. I det här receptet har jag adderat pumpakärnor för att du ska få i dig ytterligare vitaminer och mineraler, t ex järn.

ca 4 st

• 1 msk pumpakärnor
• 2 ägg
• 1 banan
• 2 msk kokosmjöl
• 1 tsk fiber- eller psylliumhusk
• Kokosolja att steka i
• Servera med jordgubbar och kokosgrädde

Gör så här
Mixa pumpakärnorna till ett mjöl och blanda sedan alla ingredienser till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Klicka ut smeten med t ex ett halvt decilitermått i stekpannan. Stek på medelvärme på varje sidan tills de får en fin yta. Goda precis som de är, eller varför inte toppa med lite kokosgrädde och jordgubbar? Kan förvaras i kylen i några dagar eller mycket längre än så i frysen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Röda plättar gör maten ännu lite roligare. Rödbetor innehåller mycket fibrer och antioxidanter. De kan öka prestationen vid träning, hålla nere blodtrycket och hjälpa till att bilda nya celler. Dessutom är de söta och goda. Perfekt som ingrediens i dessa mellis-plättar. Recept, som vanligt, från 4 månader.

ca 10 st

• 1 dl havregryn
• 1 msk pumpakärnor
• 0,5 tsk bakpulver
• 2 ägg
• 1 rå rödbeta (ca 70 g)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 tsk kokosolja
Kokosolja till stekning
• Servera med vispad kokosgrädde och frystorkade hallon

Gör så här
Skala rödbetan och grovriv den. Häll ner de torra ingredienserna i en mixer och mixa till ett mjöl. Häll ner resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Klicka ut ca en matsked stora plättar i en stekpanna och stek på medelvärme på båda sidor. Klart! Servera som de är, eller t ex med kokosgrädde och frystorkade hallon. Mums!

Tips! Stek i en gjutjärnspanna. Det bidrar till extra järn i maten.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa fantastiskt goda, krispiga och äggfria våfflor. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

ca 3 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 krm vaniljpulver
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 tsk smör eller margarin
• Olja eller smör till våffeljärnet
• Servera med t ex Mellistipsets sylt

Gör så här
Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Blanda alla ingredienser. Sätt igång våffeljärnet och låt smeten stå och dra sig under tiden som våffeljärnet blir varmt. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera med Mellistipsets sylt.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Saftiga äppelplättar till mellanmål är inte dumt. Dessutom innehåller dem antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Det sägs att äpple är en av de tio nyttigaste frukterna du kan äta. Kan det bli bättre?

ca 2 portioner

• 2 dl havregryn
• 1 msk pumpakärnor
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk äkta kanel (ceylon)
• 2 ägg
• 1 finrivet äpple
Kokosolja att steka i

Gör så här
Mixa det torra först, ha sedan i resten av ingredienserna, förutom äpplet, och mixa. Denna fantastiska mixer använder jag. Finriv äpplet och blanda ner i smeten. Klicka ut ca 1 msk smet per plättar i en stekpanna. Stek på medelvärme på båda sidor. Funkar toppen att frysa om man vill.

Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Chokladplättar, eller kanske en liten chokladtårta? Du väljer! Dessa små plättar gör du på ett kick och mellisstunden är räddad. Receptet innehåller både havregryn och pumpakärnor som ju innehåller flera mineraler och vitaminer. Goda att äta som de är, men ännu godare att servera med t ex mosad banan, bär och grädde som en tårta. Smaklig mellis!

ca 14 st

• 1,5 dl havregryn
• 1 tsk bakpulver
• 1 msk pumpakärnor
• 2 tsk kakao
• 2 ägg
• 0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 3 färska dadlar
• Olja att steka i
• Servera med exempelvis kokosgrädde och hallon eller Mellistipsets sylt

Gör så här
Mixa de torra ingredienserna först till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll ner resten av ingredienserna och mixa allt tillsammans. Klicka ut smeten i en stekpanna. Måtta med exempelvis ett matskedsmått. Stek på medelvärme en stund på varje sida. Servera med valfritt tillbehör eller ät som de är. Går utmärkt att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Till dig som gillar lite mjukare våfflor. Perfekt att ta med på utflykten och att äta hemma. Mandelmjöl är naturligt rikt på fibrer, E-vitamin och mineraler som t ex magnesium och järn.

ca 4 st

• 1 dl mandelmjöl
• 0,5 msk fiber- eller psylliumhusk
• 2 krm äkta kanel (ceylon)
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 2 ägg
• 1 msk rapsolja eller annan olja
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• Olja till våffeljärnet
• Servera med exempelvis hallon och denna goda kokosgrädde

Gör så här
Blanda alla ingredienser och låt stå medan våffeljärnet värms upp. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera som de är eller med något gott på.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.