Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Järnrika pannkakor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Ett gott recept på glutenfria och järnrika pannkakor. Järnet kommer från mjölet. Välj det mjöl du gillar bäst. Teffmjöl är det som är järnrikast. En favorit hos oss är durramjöl. Jag rekommenderar att ha i psylliumhusk för det hjälper till att binda smeten så att pannkakor håller ihop bättre och inte går sönder, dessutom är det rikt på fibrer. Smaklig mellis!

ca 9 st

•2,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•1 msk psylliumhusk (kan uteslutas, men hjälper till att binda smeten bättre)
•6 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•3 ägg
•Valfritt fett till stekning

Servera med
Mellistipsets hallonsylt
Vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn) eller vispgrädde

Gör så här
1. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa för hand eller med elvisp. Denna fantastiska visp använder jag.

2. Ställ fram en stor stekpanna (gärna en gjutjärnspanna för extra järn) med valfritt fett i och sätt på spisen på medelhög värme.

3. Måtta upp ett tunt lager smet i stekpannan och stek på båda sidor. Lägg upp på en lagom stor tallrik.

4. Vispa kokosgrädde eller vispgrädde fluffigt. Servera även med Mellistipsets hallonsylt.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Linsplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

För hälsan är det bra att äta minst 500 gram grönsaker och frukter per dag. Det kanske inte alla tycker är så enkelt att komma upp i så ett tips är att gömma lite extra grönsaker i maten. T ex som jag gjort i dessa överraskande goda plättar som innehåller linser. Gott för både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 12 små

•1 dl förkokta gröna/röda linser (utan spad)
•1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•1 nypa salt (ej till bebis)
• Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde om ni tål det

Gör så här
1. Kör alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Låt smeten vila några minuter så suger den åt sig av psylliumhusken och får en fastare form. Psyllium bidrar även med fibrer som är bra för magen.

3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med valfri olja i. Måtta upp smet med t ex ett matskedsmått. Stek på medelvärme på varje sida. Klar att servera. Håller i kylskåp i några dagar. Går även bra att frysa in. Servera med t ex sylt och kokosgrädde eller vispgrädde (mjölkprotein).

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Järnrika bananplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Här kommer ett gott tips på mellanmål. Bananer är fyllda med viktiga näringsämnen som magnesium, fibrer, vitamin B6 och vitamin C. Och så kan man göra goda pannkakor av dem. I det här receptet har jag adderat pumpakärnor för att du ska få i dig ytterligare vitaminer och mineraler, t ex järn.

ca 4 st

• 1 msk pumpakärnor
• 2 ägg
• 1 banan
• 2 msk kokosmjöl
• 1 tsk fiber- eller psylliumhusk
• Kokosolja att steka i
• Servera med jordgubbar och kokosgrädde

Gör så här
Mixa pumpakärnorna till ett mjöl och blanda sedan alla ingredienser till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Klicka ut smeten med t ex ett halvt decilitermått i stekpannan. Stek på medelvärme på varje sidan tills de får en fin yta. Goda precis som de är, eller varför inte toppa med lite kokosgrädde och jordgubbar? Kan förvaras i kylen i några dagar eller mycket längre än så i frysen.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Rödbetsplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Röda plättar gör maten ännu lite roligare. Rödbetor innehåller mycket fibrer och antioxidanter. De kan öka prestationen vid träning, hålla nere blodtrycket och hjälpa till att bilda nya celler. Dessutom är de söta och goda. Perfekt som ingrediens i dessa mellis-plättar. Recept, som vanligt, från 4 månader.

ca 10 st

• 1 dl havregryn
• 1 msk pumpakärnor
• 0,5 tsk bakpulver
• 2 ägg
• 1 rå rödbeta (ca 70 g)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 tsk kokosolja
Kokosolja till stekning
• Servera med vispad kokosgrädde och frystorkade hallon

Gör så här
Skala rödbetan och grovriv den. Häll ner de torra ingredienserna i en mixer och mixa till ett mjöl. Häll ner resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Klicka ut ca en matsked stora plättar i en stekpanna och stek på medelvärme på båda sidor. Klart! Servera som de är, eller t ex med kokosgrädde och frystorkade hallon. Mums!

Tips! Stek i en gjutjärnspanna. Det bidrar till extra järn i maten.

Rödbetor kan ätas av alla, även barn under 1 år. Däremot ska barn under 1 år inte dricka rödbetsjuice då just juicen innehåller mycket nitrat. Läs mer på slv.se och i mitt inlägg här om rödbetsjuice.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Chiavåfflor utan ägg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa fantastiskt goda, krispiga och äggfria våfflor. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

ca 3 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 krm vaniljpulver
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 tsk smör eller margarin
• Olja eller smör till våffeljärnet
• Servera med t ex Mellistipsets sylt

Gör så här
Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Blanda alla ingredienser. Sätt igång våffeljärnet och låt smeten stå och dra sig under tiden som våffeljärnet blir varmt. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera med Mellistipsets sylt.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Äppelplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Saftiga äppelplättar till mellanmål är inte dumt. Dessutom innehåller dem antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Det sägs att äpple är en av de tio nyttigaste frukterna du kan äta. Kan det bli bättre?

ca 2 portioner

• 2 dl havregryn
• 1 msk pumpakärnor
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk äkta kanel (ceylon)
• 2 ägg
• 1 finrivet äpple
Kokosolja att steka i

Gör så här
Mixa det torra först, ha sedan i resten av ingredienserna, förutom äpplet, och mixa. Denna fantastiska mixer använder jag. Finriv äpplet och blanda ner i smeten. Klicka ut ca 1 msk smet per plättar i en stekpanna. Stek på medelvärme på båda sidor. Funkar toppen att frysa om man vill.

Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Chokladplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Chokladplättar, eller kanske en liten chokladtårta? Du väljer! Dessa små plättar gör du på ett kick och mellisstunden är räddad. Receptet innehåller både havregryn och pumpakärnor som ju innehåller flera mineraler och vitaminer. Goda att äta som de är, men ännu godare att servera med t ex mosad banan, bär och grädde som en tårta. Smaklig mellis!

ca 14 st

• 1,5 dl havregryn
• 1 tsk bakpulver
• 1 msk pumpakärnor
• 2 tsk kakao
• 2 ägg
• 0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 3 färska dadlar
• Olja att steka i
• Servera med exempelvis kokosgrädde och hallon eller Mellistipsets sylt

Gör så här
Mixa de torra ingredienserna först till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll ner resten av ingredienserna och mixa allt tillsammans. Klicka ut smeten i en stekpanna. Måtta med exempelvis ett matskedsmått. Stek på medelvärme en stund på varje sida. Servera med valfritt tillbehör eller ät som de är. Går utmärkt att frysa in.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Mandelvåfflor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Till dig som gillar lite mjukare våfflor. Perfekt att ta med på utflykten och att äta hemma. Mandelmjöl är naturligt rikt på fibrer, E-vitamin och mineraler som t ex magnesium och järn.

ca 4 st

• 1 dl mandelmjöl
• 0,5 msk fiber- eller psylliumhusk
• 2 krm äkta kanel (ceylon)
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 2 ägg
• 1 msk rapsolja eller annan olja
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• Olja till våffeljärnet
• Servera med exempelvis hallon och denna goda kokosgrädde

Gör så här
Blanda alla ingredienser och låt stå medan våffeljärnet värms upp. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera som de är eller med något gott på.

Se liknande recept:
Plättar & våfflor

Majsvåfflor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Gyllene våfflor gjorda på majsmjöl. Majsmjöl är glutenfritt och faktiskt ett lättsmält mjöl som passar bra för alla med känslig mage. Pumpakärnor är naturligt rik på järn, magnesium och zink. Smaklig mellis!

ca 3 st

• 1,5 dl majsmjöl
• 1 msk pumpakärnor
• 1 tsk bakpulver
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 ägg
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 msk kokosolja
Kokosolja till våffeljärnet
• Servera med kokosgrädde och blåbär eller Mellistipsets sylt

Gör så här
Sätt på våffeljärnet. Mixa pumpakärnorna så att de blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.  Blanda sedan alla torra ingredienser först, sedan ner med resten och rör om ordentligt. Olja våffeljärnet ordentligt med valfri olja så att smeten inte fastnar. Häll på lagom mängd smet i järnet. Olja järnet mellan våfflorna och rör lite i smeten mellan varven. Servera som de är eller varför inte med vispad kokosgrädde och blåbär.

Se liknande recept:
Nötfritt Plättar & våfflor

Chiaplättar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns, Babyland och Bodystore.

Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Testa dessa urgoda plättar som faktiskt är gjorda helt utan ägg. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

ca 10 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl (eller drygt 1 dl havregryn)
• 1 tsk bakpulver
• 0,5 tsk äkta kanel (ceylon)
• 1,5 dl mjölk eller annat växtbaserad mjölkdryck
Kokosolja till stekning

Gör så här
Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. Blanda alla ingredienser. Olja en stekpanna och klicka ut ca 1,5 msk smet per plätt. Använd stekspade och lyft försiktigt då och då under så de inte fastnar. Olja extra om det behövs. Stek på medelvärme på båda sidor. Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av. På bilden är det denna fina tallrik.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g och bakverk bör högst innehålla 10% chiafrön och bröd högst 5% chiafrön. Dessa plättar innehåller lite mindre än 6% chiafrön.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.