Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
De absolut snabbaste grötpinnarna gör du i mikron. Till detta behöver du heller inte använda någon mixer, utan det är bara att blanda alla ingredienser i en form som tål mikro. Denna sats innehåller naturligt lite järn, men vill du addera lite extra järn kan du t ex använda pulvret MINI+. Tips! Prova gärna baka dem med 1 msk kakao. Smaklig mellis!
ca 8–10 st
•1 medelstor banan (ca 100 g utan skal)
•1 ägg
•1,5 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vaniljpulver
•0,5 msk rapsolja
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 msk jordnötssmör (valfritt)
•4 skopor MINI+ (valfritt för extra järn)
Gör så här
1. Skala bananen och mosa den tillsammans med ägget i en glasform (eller annat som tål mikrovågsugn) på ca 12×16 cm.
2. Ner med resten av ingredienserna och blanda väl.
3. In i mikrovågsugnen i ca 4 min på full effekt (tiden kan variera beroende på storlek på formen. Jag använde inte mikrolock).
4. Låt svalna, skär i pinnar och servera. Håller i kylskåp några dagar och kan med fördel frysas in.
Tips!
Lär dig mer om barn och järn med Mellistipsets järnkoll.
Grötpinnar | Mikro | BLW | Plockmat | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Nötfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken och Meds.
Klart även din allra minsta ska få njuta av fika. Dessa goda grötpinnar med smak av kanelbulle kommer gå hem även hos de vuxna. Dessutom innehåller de massa nyttiga ingredienser. Från havregrynen, mandeln, pumpakärna och aprikoserna får du i dig järn. Skär i pinnar och servera. Låt gärna din minsta krabat få hålla i den och träna på att äta själv. Se när jag lagar denna här.
ca 12 st
•1 dl havregryn
•1 msk pumpakärnor (eller 0,5 msk MINI+)
•2 tsk äkta kanel (ceylon)
•1 tsk kardemumma
•0,5 tsk bakpulver
•1 dl mandelmjöl
•4 torkade ekologiska aprikoser
•1 ägg
•1,5 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk rapsolja + valfritt fett till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader varmluft (eller 200 grader på över- och undervärme).
2. Kör havregrynet och pumpakärnor i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Lägg i övriga torra ingredienser och rör runt. Häll den torra blandningen i en bunke.
3. Lägg ner aprikoser och ägg i mixern och kör till en slät kräm. Häll den i bunken
4. I med resten av ingredienserna i bunken och rör om.
5. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med valfri olja och häll sedan i smeten.
6. In i ugn i ca 15-20 min. Tips! Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i stavar/pinnar och servera. Håller i kylskåp några dagar och går utmärkt att frysa in.
Skaffa dig järnkoll
Barn har svårt att få tillräckligt av järn. Lär dig mer om detta i Mellistipsets Järnkoll.

Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller annonslänkar för Bagaren och Kocken och Bodystore.
Wow! Min nya favorit – MINI+. Ett järntillskott utan tillsatt socker, gluten och mjölk som man enkelt kan berika all mat med. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1,25 mg järn. Barn behöver ju hela 8 mg järn per dag från 6 månaders ålder och sanningen är att järnbrist hos barn inte är ovanligt. Detta är ett smart och enkelt sätt att järnberika maten och samtidigt kunna ge ditt barn det bästa smakäventyret. Här kommer mitt goda recept på grötpinnar med smak av citron.
ca 15 st
•4 skopor MINI+*
•1,5 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•5 torkade aprikoser
•1 ägg
•1 dl valfri mjölkdryck
•1 msk rapsolja + olja till formen
Hela kakan innehåller ca 8,7 mg järn.
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader (eller 200 grader på över- och undervärme).
2. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) ordentligt med valfri olja.
3. Mixa först MINI+, havregryn och riven kokos så att de blandas väl och blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och pressa ut saften i mixern.
5. Ha i resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
6. Häll ner smeten i brödformen (10×25 cm) och in i ugnen i ca 15 minuter.
7. Vänd plåten så kakan ramlar ut. Skär kakan i lagom stora pinnar. Ät direkt eller frys in till senare tillfälle.
*MINI+ innehåller glutenfritt ekologiskt havremjöl, hemoglobinpulver, blåbärspulver och är ett lättdoserat järntillskott (hemjärnspulver) som kan bidra till att främja den kognitiva utvecklingen hos ditt barn. Det är glutenfritt och utan tillsatt socker. MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor á 5 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 36% av DRI. (DRI är dock en EU-standard som är beräknad för vuxna).
Äggallergiker?
Kolla in mina tips på vad du kan byta ut ägget mot.
Järnkoll
Lär dig mer om barn och järn här på Mellistipsets Järnkoll.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken, Bodystore och Hemköp.
Somriga grötpinnar med rabarber, ett utmärkt mellanmål för det minsta barnet som börjat träna på att äta riktig mat. Även gott för oss vuxna. Innehåller en mängd mineraler och vitaminer. Smaklig mellis!
ca 15 st
•1 dl havregryn
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•1 msk pumpakärnor eller palttunnbröd (gluten)
•0,5 tsk kardemumma
•1 banan
•1 ägg
•1 dl valfri mjölkdryck
•1 liten rabarber (ca 40 g)
•1 tsk kokosolja + extra till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) ordentligt med kokosolja.
3. Mixa de torra ingredienserna först de blandas väl och blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Ha i resten av ingredienserna i mixern, förutom rabarbern, och mixa allt.
5. Häll ner smeten i brödformen (10×25 cm).
6. Gör rent och skala rabarbern. Skär den i mindre bitar och stick mer en aning i smeten. Ju längre ner du sticker ner dem desto mjukare blir dem. In i ugnen i ca 15 min.
7. Vänd plåten så kakan ramlar ut. Skär kakan i lagom stora pinnar. Ät direkt eller frys in till senare tillfälle.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken, Bodystore och MatHem.
Aprikos, havregryn och pumpakärnor är källor till järn. Gör grötpinnar av denna saftiga, enkla morotskaka. Ett perfekt litet mellanmål för din allra minsta vän som tränar på att lära sig äta. Gott även för oss vuxna. Smaklig mellis!
ca 15 st
•2 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk pumpakärnor eller palttunnbröd (gluten)
•0,5 tsk kardemumma
•1 ägg
•1 morot (60 g)
•4 torkade aprikoser
•1 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk rapsolja + valfritt fett till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Kör de torra ingredienserna i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Skala en morot och finriv den.
4. Häll ner resten av ingredienserna i mixerna och kör allt till en slät kräm.
5. Smörj en avlång form ordentligt med olja. Häll i smeten i en brödform (ca 10×25 cm) och in i ugn i ca 15 min. Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr – är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i stavar och servera. Frys in de ni inte orkar äta upp idag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.
Grötpinnar med smak av kardemumma och hallon. Denna goda kaka passar såväl små som stora och är ett perfekt sätt att låta den allra minsta att också öva på att äta själv. Havregryn är bland annat rik på mineralerna järn och zink samt vitaminerna tiamin och folsyra. Hallon innehåller B- och C-vitamin, folat, koppar, magnesium, mangan, kalium, fibrer och andra antioxidanter. Det är vad jag kallar ett näringsrikt mellanmål.
ca 12 st
•1 dl havregryn
•1 dl mandelmjöl
•1 msk pumpakärnor
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm kardemumma
•3 färska dadlar
•1 ägg
•1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
•1 msk kokosolja
•ca 8-15 st hallon
•Olja till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Börja med att mixa de torra ingredienserna till ett mjöl.
3. Kärna ur dadlarna och häll ner resten av ingredienserna (förutom hallonen) och mixa allt till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Olja en brödform (ca 10×25 cm) ordentligt. Detta är för att enkelt få ut kakan sen.
5. Häll i smeten i formen, toppa med några hallon och in i ugn ca 15–20 min. Låt kakan svalna, ta sedan ut den och skär i stavar och servera. Frys in det som blir över.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.
Troligtvis de godaste ”grötpinnarna” du någonsin smakat. Dessa med valfri mängd choklad i. Använd en mjölk- och sockerfri choklad om du önskar. Du kan även utesluta den och få en mjuk god kaka. Perfekt till kaffet men också fantastisk för din minsta krabat att träna på pincettgreppet med och lära sig äta.
ca 12 st
• 1,5 dl mandelmjöl
• 0,5 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 0,5 krm vaniljpulver
• 1 dl mandelmjölk eller annan mjölkdryck
• 1 msk rapsolja
• 1 ägg
• 3 färska dadlar
• Några bitar mörk choklad (denna är vegansk och innehåller lite socker)
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Ner med alla ingredienser, förutom chokladen, i en mixer och mixa till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Smörj en brödform (ca 10×25 cm) med olja och häll ner smeten.
4. Skär chokladbitarna i ännu mindre bitar och toppa kakan med valfri mängd.
5. In i ugn i ca 15–17 min. Låt kakan svalna, ta ut den och skär i stavar och servera. Funkar utmärkt att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.
Bjud på en god apelsinkaka som fika eller mellanmål. Skär i stavar och låt din allra minsta träna på pinceppgreppet och att äta själv. Denna enkla, goda och mjuka kaka innehåller både järn och c-vitamin vilket ju är toppen för alla barn och vuxna som behöver få i sig mycket järn.
ca 12 st
•2 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk pumpakärnor
•1 ägg
•4 torkade ekologiska aprikoser
•0,5 ekologisk apelsin (skalet + juice)
•0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
•1 msk rapsolja + valfritt fett till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Kör först de torra ingredienserna i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Riv det yttersta skalet från en halv ekologisk apelsin och lägg i mixern. Häll även ner resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm.
4. Smörj en brödform (ca 10×25 cm) med olja, häll i smeten och in i ugnen i 12–15 min. Skär i stavar och servera. Frys in de som blir över.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.
En god och lätt grön pinne med nyttigheter i. Låt din allra minsta få träna på att äta själv, att använda pincettgreppet, öva upp sin oralmotorik och samtidigt få i sig något riktigt gott och näringsrikt. Baka Mellistipsets Hulkenpinnar och ge till mellanmål. Gott för såväl små som stora.
ca 12 st
• 1 dl havregryn
• 1 krm kardemumma
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 dl frysta ärtor
• 4 torkade ekologiska aprikoser
• 2 tsk rapsolja
• 2 ägg
• 0,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• Olja till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader (eller över- och undervärme 200 grader).
2. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med olja och häll i smeten. In i ugnen i ca 20 min.
4. Låt svalna. Använd sedan en stekspade och ta försiktigt loss kakan och skär den i små pinnar och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar. Går även frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.
Goda, mjuka grötpinnar med smak av choklad. Fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler. Bland annat järn. Perfekt för de allra minsta att träna på både pincettgreppet med samt att öva upp sin oralmotorik, men även ett toppenmellis för oss vuxna.
ca 15 st
• 1 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 msk pumpakärnor
• 1 msk kakao
• 1 ägg
• 1 banan
• 1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 tsk rapsolja eller kokosolja
• Valfritt fett till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Mixa de torra ingredienserna först, ha sedan i resten och mixa allt. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt. Detta är så att kakan inte ska fastna i formen.
4. In i ugn i ca 15 min. Låt svalna och vänd sedan formen upp och ned. Har du smort formen ordentligt så lossnar kakan av sig själv. Skär i pinnar, eller tärningar. Mums! Frys in det som inte äts upp idag.
