Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller annonslänkar för Meds.

Njut av nybakat och saftigt bröd med smak av äpple. Fyllda med nyttigheter, järn och perfekta att ta med på utflykten eller bara njuta av hemma. Går snabbt och enkelt att laga. Funkar toppen att frysa in och tina när det är dags för mellanmål. Goda som de är eller med ditt favoritpålägg.

Och eftersom barn och många kvinnor har svårt att få tillräckligt av järn har jag berikat dessa frallor med några skopor MINI+*. Ett järntillskott utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1,25 mg järn. Fantastiskt!

Se gärna min receptvideo här.

8 st

•3 dl mandelmjöl
•1 msk chiafrön
•1 msk psylliumhusk
•1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•2 tsk bakpulver
•4 skopor MINI+*
•1 nypa salt (ej till bebis)
•50 g smält smör/margarin alternativt 0,75 dl oliv- eller rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•2 ägg
•1 äpple

Gör så här
1. Blanda ner de torra ingredienser med varandra och rör om.

2. Tvätta och grovriv sedan äpplet (ej kärnhuset).

3. Blanda alla ingredienser med varandra. Det går att göra för hand, men jag använde denna fantastiska mixer.

4. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader och låt smeten vila under tiden ugnen värms upp. Då blir den lättare att forma.

5. Blöt händerna med kallt vatten och forma åtta bollar som du lägger ut på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 15 min. Frys in det som inte äts upp idag så håller frallorna extra länge.

*MINI+ innehåller glutenfritt ekologiskt havremjöl, hemoglobinpulver, blåbärspulver och är ett lättdoserat järntillskott (hemjärnspulver) som kan bidra till att främja den kognitiva utvecklingen hos ditt barn. Det är glutenfritt och utan tillsatt socker. MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor á 5 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 36% av DRI. (DRI är dock en EU-standard som är beräknad för vuxna).

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Här kommer ett superenkelt, saftigt, gott och näringsrikt brödrecept. Mandel, bovete och havre innehåller bland annat järn som ju barn har svårt att få tillräckligt av. Zucchinin gör brödet extra saftigt och dessutom innehåller den c-vitamin vilket ökar järnupptaget. Smaklig mellis!

ca 15 skivor

• 3 dl mandelmjöl
• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• 2 krm salt (ej till bebis)
• 4 msk rapsolja
• 1 dl mandeldryck eller annan mjölkdryck
• 2 ägg
• 100 g finriven zucchini (ca en halv zucchini)
• Lite rapsolja till brödformen

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Tvätta zucchinin och finriven den sedan.

3. Häll ner alla ingredienser i en bunke och blanda väl eller använd en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Smörj en avlång brödform (ca 25×10 cm).

5. Häll ner smeten i formen och in i ugn i ca 20 min. Servera med valfritt pålägg.

Tips! Skär upp i skivor och frys in så är de enkla att plocka fram och tina när det är mellisdags.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

En liten hamburgare eller kanske ett god macka till mellis? Du gör som du vill. Detta bröd är enkelt att göra och innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Från havregrynet och mandeln kommer t ex järn. Perfekt tillskott då både barn och framförallt kvinnor kan behöva extra mycket av detta. Går att göra helt gluten- och mjölkfria. Smaklig mellis!

ca 10 st

• 2 dl havregryn
• 1 dl mandelmjöl
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1,5 tsk bakpulver
• 2 krm salt (ej till bebis)
• 3 ägg
• 2 msk rapsolja
• 1 dl yoghurt eller växtbaserad gurt
• Toppa med några sesamfrön (valfritt)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Mixa de torra ingredienser till de blivit ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. 

3. Häll ner resten av ingredienserna och blanda väl.

4. Smörj en muffinsform i plåt med lite rapsolja eller använd större engångs-muffinsformar.

5. Fördela smeten i ca 10 formar och, om du inte har någon allergi mot detta, kan du toppa bröden med några sesamfrön.

6. In i ugnen i ca 13 min. Låt sedan svalna. Går utmärkt att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Jösses vilka goda matmuffins. Dessutom helt gluten- och mjölkfria (om man vill). Min son och jag åt tre var till mellis idag. Dessa matmuffins innehåller ingredienser som innehåller järn, något som barn behöver mycket av. Smaklig mellis!

ca 12 små

• 3 dl havregryn
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 msk pumpakärnor
• 1,5 tsk bakpulver
• 2 krm salt (ej till bebis)
• 3 ägg
• 3 msk rapsolja
• 1 dl valfri gurt eller yoghurt
• Några urkärnade oliver och cocktailtomater

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Börja med att mixa de torra ingredienserna tillsammans så de blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. 

3. Häll ner resten, förutom oliverna och tomaterna, och blanda allt.

4. Skär oliverna och tomaterna i mindre bitar och blanda ner i smeten.

5. Häll fyllningen i minimuffinsformar. Smeten är ganska fast och då kan det underlätta att använda en blöt sked eller blöta händer för att enklare lägga ner smeten i formarna.

6. In i ugnen i ca 15 min. Dessa funkar utmärkt att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Kikärtor är nyttigt! De har högt näringsvärde med kostfiber, mineraler och proteiner. De innehåller även järn. En liten kikärtsfralla är ett perfekt mellis. Dessutom är de helt glutenfria.

ca 12 små

• 3 ägg
• ca 380 g kokta kikärtor
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 2 tsk bakpulver
• 0,5 tsk rosmarin
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här
1. Häll av kikärtsspadet och skölj kikärtorna med vatten. Tips! Spara kikärtsspadet. Det går t ex att göra maräng på.

2. Mixa alla ingredienser till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader och låt kikärtssmeten stå och dra ihop sig medan ugnen blir varm.

4. Blöt händerna och forma små bollar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.

5. In i ugn i ca 16 min. Servera med ett gott pålägg. Frys in de ni inte äter upp.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Saftigt och gott bröd med päron. Perfekt till mellis. Fyllt mer fibrer och järn.

ca 9 st

• 3 dl mandelmjöl
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 50 g smör eller margarin
• 1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 2 ägg
• 0,5 rivet/mixat päron

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader. Smält smöret/margarinet i en kastrull. Blanda de torra ingredienser först. Riv eller mixa päronet. Blanda alla ingredienser. Det går utmärkt att göra allt detta för hand, men jag brukar använda en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Blöt händerna med vatten och forma sedan runt nio bollar av smeten som du sedan lägger ut på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 15 min.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Makalöst god och mjuk pepparkaka fylld med näringsrika ingredienser.

ca 12 skivor

• 2 dl mandelmjöl
• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1,5 tsk pepparkakskrydda
• 2 msk kokosolja
• 8 färska dadlar
• 4 ägg
• 1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
Kokosolja att smörja formen med

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienser i en mixer till en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med kokosolja. Häll i smeten och ställ in i ugnen i ca 35-50 min. Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr – är kakan klar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Saftiga och goda bröd med morot i. Perfekt till mellanmål. Servera med något gott pålägg, t ex jordnötssmör. Detta recept kräver ingen elektrisk mixer, men vill ändå tipsa om att jag köpt ett sådant här mixer-kit och till detta recept använder jag den stora matberedaren.

ca 9 st

• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 3 dl mandelmjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 50 g smör eller margarin
• 1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 2 ägg
• 1 morot (finriven)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Blanda först de torra ingredienser med varandra. Detta går utmärk att bland för hand, men jag brukar använda denna fantastiska mixer.

3. Finriv moroten och bland sedan alla ingredienser.

4. Blöt händerna och forma nio bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen i ca 14 min. Frys in det som inte äts upp idag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Glutenfria scones gjorda på majsmjöl. Dessa med söta aprikosbitar i. Servera med exempelvis smör och en ostskiva på. Perfekt mellis som också innehåller järn och andra nyttigheter.

• 4 dl majsmjöl
• 2 tsk bakpulver
• 4 msk smält smör eller margarin
• 4 ägg
• 10 torkade ekologiska aprikoser

Gör så här
Sätt ugnen på varmluft 175 grader. Blanda alla ingredienser förutom aprikoserna. De hackar du i mindre bitar och lägger sedan ner i smeten och rör om. Detta kan du göra för hand, men jag brukar använda en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Blöt händerna med vatten och forma sedan ca 10 bollar och lägg ut på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 10 min. Frys in de ni inte orkar äta upp idag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland och Bodystore.

Nybakat och saftigt bröd med smak av äpple. Fyllda med nyttigheter och perfekta att ta med på utflykten. Går snabbt och enkelt att laga. Funkar toppen att frysa in om ni inte redan ätit upp alla.

ca 9 st

• 3 dl mandelmjöl
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 50 g smält smör eller margarin
• 1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 2 ägg
• 0,5 äpple

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Blanda de torra ingredienser med varandra och riv eller mixa äpplet. Denna mixer använder jag.

3. Blanda alla ingredienser med varandra.

4. Blöta händerna med kallt vatten och forma små bollar som du lägger ut på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 15 min. Frys in det som inte äts upp idag.

På bilden ser du denna fina mugg.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.