Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Ett perfekt mellanmål för både barn och vuxna. Njut av dessa goda bars på utflykten, efter förskolan/skolan eller på jobbet. Förutom den goda smaken innehåller den även ett gäng mineraler och vitaminer och är både glutenfri och utan tillsatt socker. Smaklig mellis!
ca 10 st
•1 dl pumpakärnor
•1 banan (ca 160 g med skal)
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•1 dl havregryn
•1 dl riven kokos
•1 msk chiafrön
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 msk rapsolja
•1 msk jordnötssmör eller tahini (nötfritt)
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.
2. Börja med att mixa pumpakärnorna. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Häll de mixade pumpakärnorna i en bunke.
4. Mixa nu bananen tillsammans med valfri mjölkdryck.
5. Ner med alla ingredienser i bunken och blanda väl med t ex en sked.
6. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja och häll sedan i smeten. Fördela den med hjälp av en sked.
7. In i ugn i ca 15 min. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Kan förvaras i kylskåp några dagar och kan även frysas in.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Bars | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Grötpinnar | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW | Granolabars

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Äppelkaka med grädde eller urgoda äppelkaksbars. Denna goda kaka med äpple och kanel passar oss vuxna men också de allra minsta. Den fylld med näring, bland annat järn och är dessutom väldigt enkel och går supersnabbt att tillaga. Du gör den nämligen i mikron på bara 5 minuter. Nu kör vi!
ca 12 bitar
•2 msk pumpakärnor
•2 dl havregryn
•2 tsk ceylonkanel (läs mer om kanel här)
•1 nypa salt (ej till bebis)
•4 färska dadlar (tips på ersättning finns här)
•2 ägg
•1 medelstor äpple
•1 skvätt olja till formen
Gör så här
1. Börja med att mixa pumpakärnorna till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.
2. Häll mjölet från pumpakärnorna i en bunke tillsammans med havregryn, kanel och salt.
3. Kärna ur dadlarna och kör dem i mixern tillsammans med äggen.
4. Tvätta och grovriv äpplet.
5. Blanda nu alla ingredienser i bunken med en visp eller en sked.
6. Häll en skvätt olja i en glasform (eller annat som tål mikrovågsugn) på ca 12×16 cm. Häll över smeten i formen och in i mikrovågsugnen i ca 5 min på full effekt (tiden kan variera beroende på storlek på formen. Jag använde inte mikrolock).
Klar! Servera som den är eller med kokosgrädde, vispad grädde eller en yoghurt du gillar. Kakan hålle ri kylskåp några dagar och ännu längre tid i frysen.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Sanningen om kanel
Är du eller ditt barn en av de som älskar kanel och gärna äter det flera dagar i veckan? Då är denna snabbfakta något för dig.
Bars | Nyttig | Godaste | Bästa | Äppelpaj | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Ett toppen mellanmål och fika på en och samma gång. Även till dig som vuxen. Prova dessa urgoda små, mjuka blåbärskakor. Från dessa ingredienser får du i sig en mängd mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. Dessa kakor kan med fördel skäras i stavar också för enklare grepp för bebisen att hålla i och äta själv. Smaklig mellis!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
ca 12 små rutor
•1 dl havregryn
•1 dl mandelmjöl
•1 msk pumpakärnor (eller 0,5 msk MINI+ för extra järn)
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vaniljpulver
•4 torkade ekologiska aprikoser
•1 ägg
•1,5 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk valfri olja + en skvätt till formen
•0,5 dl blåbär
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader varmluft (eller 200 grader på över- och undervärme).
2. Kör havregrynet och pumpakärnor i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Lägg i övriga torra ingredienser och rör runt. Häll nu den torra blandningen i en bunke.
4. Lägg ner aprikoser och ägg i mixern och kör till en slät kräm. Häll den i bunken med den torra blandningen.
5. I med mjölken och oljan i bunken och blanda väl.
6. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med valfri olja och häll sedan i smeten.
7. Toppa nu smeten med blåbär.
8. In i ugn i ca 18 min. Tips! Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i rutor eller stavar och servera. Håller i kylskåp några dagar och går utmärkt att frysa in.
Skaffa dig järnkoll
Barn har svårt att få tillräckligt av järn. Lär dig mer om detta i Mellistipsets Järnkoll.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjorda grötpinnar utan banan | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW | Blåbärsrutor | Vaniljrutor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Gör dina egna nyttiga bars till dig och ditt barn. Goda och fulla med näring och energi. Ett toppenmellis helt enkelt. I detta recept har jag naturella nötter, men om du hellre önskar och barnet är äldre kan saltade nötter.
ca 12 st
•1 dl naturella jordnötter eller naturella cashewnötter
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•1 dl russin
•1 ägg
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.
2. Vill du ha en slätare bar, t ex till ett mindre barn, rekommenderar jag att du häller ner nötterna först i en mixer och kör dem en stund. Sedan häller du i resten av de torra ingredienserna och kör en stund. Denna mixer använder jag.
3. I med ägget och kör mixern till du får en deg.
4. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, ca 1–2 cm tjock. Skär den sedan i ca 12 bitar.
5. In i ugnen i ca 12 min. Låt svalna och servera.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjorda bars | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Bars för barn | Recept | Plockmat | BLW | Mellanmål | Mellistips | Frukost | Knaprig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
En riktigt enkel och ruskigt god rabarberpaj utan tillsatt socker. Den går supersnabbt att göra. Du tillagar den nämligen i mikro. Denna goda paj kan ätas av hela familjen.
Här kan du se videon när jag bakar rabarberpajen.
ca 2–4 portioner
•1 ägg
•4 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl havregryn
•1 tsk äkta kanel (ceylon)
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 rabarberstång (ca 80 g)
Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och kör dem tillsammans med ägget i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
2. Blanda de torra ingredienserna med varandra och häll sedan i dadel- och äggkrämen och rör om till en deg.
3. Tvätta en rabarberstång och skär den i små bitar.
4. Häll rabarberbitarna i en glasform (eller annat som tål mikrovågsugn) på ca 12×16 cm. Täck dem med degen.
5. In i mikrovågsugnen i ca 3 min på full effekt (tiden kan variera beroende på storlek på formen. Jag använde inte mikrolock).
Klar! Servera som den är eller med kokosgrädde, vispad grädde eller en yoghurt du gillar.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjord glass | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Rabarberpaj | Rabarber | Mikro | BLW | Plockmat | Nötfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!
ca 16 st
Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja
Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon
Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.
2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.
3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.
4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.
5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Rawfood | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och KitchenTime.
Prova dessa små, goda och nyttiga brownies. De är helt utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein. Dessutom innehåller de en mängd mineraler, vitaminer och fibrer. Perfekt för bebis, barn och vuxen. Gott till både mellanmål och fika. Smaklig mellis.
ca 12 st
•75 g smör eller margarin
•3 färska dadlar
•1 ägg
•1,5 dl mandelmjöl
•0,5 dl havremjöl
•1 krm vaniljpulver
•1,5 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 msk kaffe (valfritt)
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.
2. Smält smöret och kärna ur dadlarna.
3. Börja med att mixa dadlarna och ägget tills dadlarna lösts upp. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Kör sedan alla ingredienser tillsammans tills allt blandats väl.
5. Klä en brödform (ca 10×25 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. In i ugn i ca 10 min. Ta ut och låt svalna, skär i rutor och njut. Funkar utmärkt att frysa in, men jag tror knappast att det bli några över 🙂
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjorda brownies | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Magiskt goda små blåbärsrutor. Perfekt till fika eller mellanmål. En näringsrik ruta med fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Smaklig mellis!
ca 16 st
-Botten-
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl cashewnötter
•2 msk pumpakärnor
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm kardemumma
•1 msk kokosolja
-Toppen-
•1 dl cashewnötter
•1 krm kardemumma
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1 dl blåbär
Gör så här
1. Om du vill börjar du med att blötlägga nötterna.
2. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienserna till botten i en matberedare. Jag använde denna matberedare från detta fantastiska mixerkit.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform (10×25 cm) och häll ner botten och tryck till den med hjälp av baksidan på en stor sked. Ställ i frysen.
4. Kör nu alla ingredienser till toppen i den lilla mixern från detta fantastiska mixerkit.
5. Ta fram formen från frysen, häll på toppen och fördela jämt. Toppa eventuellt med några blåbär om du vill. Ställ i frysen.
6. När kakan stelnat helt i frysen tar du ut den och skär i mindre bitar. Servera direkt. Förvaras i frys.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Rawfood | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Sommaren är inte över än så varför inte njuta lite extra nu på slutet med denna goda lilla kokoskaka, lika vacker som en tårta. Som vanligt innehåller Mellistipsets recept ingredienser som barn får smaka på redan från fyra månaders ålder, är glutenfri och utan mjölk och tillsatt socker. Perfekt som mellanmål och nyttigare fika.
ca 4–6 bitar
Kokoskakan
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 ägg
•3 dl riven kokos
•1,5 msk kokosolja
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)
•Valfri olja till formen
Topping
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•0,5 paket jordgubbar
•Några blad citronmeliss
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.
2. Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och mixa detta tillsammans med ägget. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.
3. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa. Denna grymma visp och mixer använder jag.
4. Smörj en liten springform på 16 cm med t ex kokosolja eller rapsolja. Häll över kakan och platta till den en aning med rena händer. In i ugn i ca 15 min och låt sedan svalna.
5. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp minst ett dygn. Skär jordgubbarna i mindre bitar.
6. Toppa kokoskakan med valfri mängd kokosgrädde, jordgubbarna och några blad citronmeliss. Servera!
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjord tårta | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Vad vore midsommar utan jordgubbstårtan? Här är ett recept på en riktigt god och näringsrik tårta som dessutom är rätt enkel att göra. Från denna får du i dig en rad näringsämnen, bland annat järn. Tillsammans med mina föräldrar, min son och sambo åt vi denna och alla njöt vi. Önskar dig en riktigt glad och härlig sommar!
ca 8 bitar
•1,5 dl mandelmjöl
•1,5 dl riven kokos
•1 tsk bakpulver
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•4 ägg
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 msk rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•Olja till formen
Fyllning och topping
•1 paket jordgubbar eller Mellistipsets hallonsylt
•450 g av just denna vispbara kokosgrädde som stått i kyl minst ett dygn (kan ersättas mot vispgrädde)
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Börja med att mixa de torra ingredienserna och häll i en bunke. Denna fantastiska mixer använder jag.
2. Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med mjölken så att de löses upp till en smet och häll sedan alla ingredienser i bunken och blanda väl.
4. Smörj en avlång brödform (ca 25×10 cm) ordentligt med olja. Det hjälper dig att enklare få ut kakan när den gräddats.
5. Häll i smeten i brödformen och ställ in i mitten i din ugn i ca 25 min. När kakan är klar låter du den svalna i rumstemperatur. Skär den sedan i två delar på höjden.
6. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp i minst ett dygn och skär jordgubbar i mindre bitar. Mosa eller mixa några jordgubbar och blanda med halva kokosgrädden som du sedan lägger på den nedre botten av tårtan. På med övre delen och sprita på med kokosgrädde och toppa med bitar av jordgubbar. Mums!
Servera nu och njut!
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Hemmagjord tårta | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW
