Köp min bok idag! Läs mer

En riktigt enkel och ruskigt god rabarberpaj utan tillsatt socker. Den går supersnabbt att göra. Du tillagar den nämligen i mikro. Denna goda paj kan ätas av hela familjen.

Här kan du se videon när jag bakar rabarberpajen.

ca 2–4 portioner

•1 ägg
•4 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl havregryn
•1 tsk äkta kanel (ceylon)
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 rabarberstång (ca 80 g)

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och kör dem tillsammans med ägget i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Blanda de torra ingredienserna med varandra och häll sedan i dadel- och äggkrämen och rör om till en deg.

3. Tvätta en rabarberstång och skär den i små bitar.

4. Häll rabarberbitarna i  en glasform (eller annat som tål mikrovågsugn) på ca 12×16 cm. Täck dem med degen.

5. In i mikrovågsugnen i ca 3 min på full effekt (tiden kan variera beroende på storlek på formen. Jag använde inte mikrolock).

Klar! Servera som den är eller med kokosgrädde, vispad grädde eller en yoghurt du gillar.

Rabarberpaj | Rabarber | Mikro | BLW | Plockmat | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Nötfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 16 st

Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja

Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.

2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.

3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.

4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.

5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och KitchenTime.

Prova dessa små, goda och nyttiga brownies. De är helt utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein. Dessutom innehåller de en mängd mineraler, vitaminer och fibrer. Perfekt för bebis, barn och vuxen. Gott till både mellanmål och fika. Smaklig mellis.

ca 12 st

•75 g smör eller margarin
•3 färska dadlar
•1 ägg
•1,5 dl mandelmjöl
•0,5 dl havremjöl
•1 krm vaniljpulver
•1,5 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 msk kaffe (valfritt)

 

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.

2. Smält smöret och kärna ur dadlarna.

3. Börja med att mixa dadlarna och ägget tills dadlarna lösts upp. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Kör sedan alla ingredienser tillsammans tills allt blandats väl.

5. Klä en brödform (ca 10×25 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. In i ugn i ca 10 min. Ta ut och låt svalna, skär i rutor och njut. Funkar utmärkt att frysa in, men jag tror knappast att det bli några över 🙂

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Magiskt goda små blåbärsrutor. Perfekt till fika eller mellanmål. En näringsrik ruta med fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Smaklig mellis!

ca 16 st

-Botten-
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 dl cashewnötter
•2 msk pumpakärnor
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm kardemumma
•1 msk kokosolja

-Toppen-
•1 dl cashewnötter
•1 krm kardemumma
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1 dl blåbär

Gör så här
1. Om du vill börjar du med att blötlägga nötterna.

2. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienserna till botten i en matberedare. Jag använde denna matberedare från detta fantastiska mixerkit.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform (10×25 cm) och häll ner botten och tryck till den med hjälp av baksidan på en stor sked. Ställ i frysen.

4. Kör nu alla ingredienser till toppen i den lilla mixern från detta fantastiska mixerkit.

5. Ta fram formen från frysen, häll på toppen och fördela jämt. Toppa eventuellt med några blåbär om du vill. Ställ i frysen.

6. När kakan stelnat helt i frysen tar du ut den och skär i mindre bitar. Servera direkt. Förvaras i frys.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Sommaren är inte över än så varför inte njuta lite extra nu på slutet med denna goda lilla kokoskaka, lika vacker som en tårta. Som vanligt innehåller Mellistipsets recept ingredienser som barn får smaka på redan från fyra månaders ålder, är glutenfri och utan mjölk och tillsatt socker. Perfekt som mellanmål och nyttigare fika.

Se receptvideon här.

ca 4–6 bitar

Kokoskakan
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 ägg
•3 dl riven kokos
•1,5 msk kokosolja
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)
•Valfri olja till formen

Topping
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•0,5 paket jordgubbar
•Några blad citronmeliss

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och mixa detta tillsammans med ägget. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa. Denna grymma visp och mixer använder jag.

4. Smörj en liten springform på 16 cm med t ex kokosolja eller rapsolja. Häll över kakan och platta till den en aning med rena händer. In i ugn i ca 15 min och låt sedan svalna.

5. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp minst ett dygn. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

6. Toppa kokoskakan med valfri mängd kokosgrädde, jordgubbarna och några blad citronmeliss. Servera!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken och Bodystore.

Vad vore midsommar utan jordgubbstårtan? Här är ett recept på en riktigt god och näringsrik tårta som dessutom är rätt enkel att göra. Från denna får du i dig en rad näringsämnen, bland annat järn. Tillsammans med mina föräldrar, min son och sambo åt vi denna och alla njöt vi. Önskar dig en riktigt glad och härlig sommar!

ca 8 bitar

•1,5 dl mandelmjöl
•1,5 dl riven kokos
•1 tsk bakpulver
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•4 ägg
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 msk rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•Olja till formen

Fyllning och topping
•1 paket jordgubbar eller Mellistipsets hallonsylt
•450 g av just denna vispbara kokosgrädde som stått i kyl minst ett dygn (kan ersättas mot vispgrädde)

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Börja med att mixa de torra ingredienserna och häll i en bunke. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med mjölken så att de löses upp till en smet och häll sedan alla ingredienser i bunken och blanda väl.

4. Smörj en avlång brödform (ca 25×10 cm) ordentligt med olja. Det hjälper dig att enklare få ut kakan när den gräddats.

5. Häll i smeten i brödformen och ställ in i mitten i din ugn i ca 25 min. När kakan är klar låter du den svalna i rumstemperatur. Skär den sedan i två delar på höjden.

6. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp i minst ett dygn och skär jordgubbar i mindre bitar. Mosa eller mixa några jordgubbar och blanda med halva kokosgrädden som du sedan lägger på den nedre botten av tårtan. På med övre delen och sprita på med kokosgrädde och toppa med bitar av jordgubbar. Mums!

Servera nu och njut!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen så som enkelomättade och fleromättade fetter, järn, magnesium, protein, zink, koppar, fosfor, kalium, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Prova dessa supergoda små kakor. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 dl cashewnötter
•1 dl havregryn
•1 banan
•0,5 dl pumpakärnor
• 2 msk jordnötssmör
•1 dl torkade tranbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Häll ner alla ingredienser, förutom tranbären, i en matberedare och köra till en kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Jag körde den inte allt för slät då min son och jag gillar lite bitar. Tänk däremot på att inte servera små barn hela nötter då de lätt kan fastna i halsen.

4. När du blandat smeten häller du i tranbären och rör om med en sked. Forma små bollar och höll på en plåt med bakplåtspapper. Tips! Blöt händerna med kallt vatten så är det enklare att forma smeten. Platta till bollarna en aning med handen. In i ugn i ca 14 min. Ät direkt när de svalnat eller frys in till en annan dag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Urgoda, superenkla och sega chokladkakor med bara fem ingredienser. Dessutom utan tillsatt socker och dessutom veganska. Kan som vanligt smakas på även de allra minsta krabaterna. Mums!

ca 4 st

•1 medelstor banan
•0,5 dl havregryn
•1 dl riven kokos
•1 msk kakao
•1 msk chokladknappar (veganska och sockerfria om du vill)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser, förutom chokladknapparna, för hand till en jämn smet eller kör allt i en matberedare under kort stund så de inte blir en allt för slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Forma fyra bollar, lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och platta sedan till bollarna så de blir ca 0,5–1 cm på höjden. Tryck ner några chokladknappar i kakorna och ställ sedan i ugn i ca 12–14 min. Låt svalna, ät och njut! Går även frysa in.

 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Gillar du digestivekex? Då kan detta vara något för dig. Gör ett gäng av dessa goda, näringsrika kakor till mellanmål. Tips! Använd riktigt saftiga och kladdiga torkade aprikoser, annars kan kakorna bli smuliga, men det är ju annars supergott som müsli.

ca 12 st

• 1 dl havregryn
• 1 dl mandelmjöl
• 1 krm vaniljpulver
• 5 torkade ekologiska aprikoser
• 0,5 dl rapsolja

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 185 grader. Mixa alla ingredienser och rulla till sex bollar som du lägger ut på en plåt med bakplåtspapper. Denna fantastiska mixer använder jag. Platta till bollarna och skär på mitten. In i ugnen i ca 8–10 min. Låt stå framme och svalna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bagaren och Kocken.

Mjuk och saftig vaniljkaka med smält choklad. Detta kan vara den godaste kakan jag gjort hittills. Eller vad tycker du? Denna kaka innehåller bland annat fibrer, magnesium, kalcium, flera vitaminer och järn. Detta recept innehåller chokladknappar som går utmärkt att handla på nätet (vissa kan innehålla mjölk och tillsatt socker) och brukar finnas i bakhyllan i butik. Du kan också välja en valfri mörk choklad i choklad- och godishyllan som du hackar. Ibland finns det med lågt sockerinnehåll om du önskar det.

ca 12 små rutor

•50 g smör eller margarin
•2 färska dadlar
•1 ägg
•2 dl mandelmjöl
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•4 msk chokladknappar (finns veganska du kan googla fram)

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.

2. Smält smöret och kärna ur dadlarna. Kör dem och ägget i mixern. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll ner resten av ingredienserna, förutom chokladknapparna, i mixer och kör till en slät smet.

4. Häll ner chokladknapparna och rör runt med t ex en slickepott. Klä en brödform (10×25 cm) med bakplåtspapper. Jag har en sådan här non stick-brödform.

5. Ner med smeten i formen och in i ugn i ca 12 min. Ta sedan ut och låt svalna, skär i rutor och njut. Funkar utmärkt att frysa in, men jag tror knappast att det bli några över 🙂

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.