Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Saftig kokoskaka med jordgubbar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Sommaren är inte över än så varför inte njuta lite extra nu på slutet med denna goda lilla kokoskaka, lika vacker som en tårta. Som vanligt innehåller Mellistipsets recept ingredienser som barn får smaka på redan från fyra månaders ålder, är glutenfri och utan mjölk och tillsatt socker. Perfekt som mellanmål och nyttigare fika.

Se receptvideon här.

ca 4–6 bitar

Kokoskakan
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 ägg
•3 dl riven kokos
•1,5 msk kokosolja
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)
•Valfri olja till formen

Topping
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•0,5 paket jordgubbar
•Några blad citronmeliss

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och mixa detta tillsammans med ägget. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa. Denna grymma visp och mixer använder jag.

4. Smörj en liten springform på 16 cm med t ex kokosolja eller rapsolja. Häll över kakan och platta till den en aning med rena händer. In i ugn i ca 15 min och låt sedan svalna.

5. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp minst ett dygn. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

6. Toppa kokoskakan med valfri mängd kokosgrädde, jordgubbarna och några blad citronmeliss. Servera!

Se liknande recept:
Nötfritt Tårtor & kakor

Tårta med kardemumma och jordgubb

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Vad vore midsommar utan jordgubbstårtan? Här är ett recept på en riktigt god och näringsrik tårta som dessutom är rätt enkel att göra. Från denna får du i dig en rad näringsämnen, bland annat järn. Tillsammans med mina föräldrar, min son och sambo åt vi denna och alla njöt vi. Önskar dig en riktigt glad  och härlig sommar!

ca 8 bitar

•1,5 dl mandelmjöl
•1,5 dl riven kokos
•1 tsk bakpulver
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•4 ägg
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 msk rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•Olja till formen

Fyllning och topping
•1 paket jordgubbar eller Mellistipsets hallonsylt
•450 g av just denna vispbara kokosgrädde som stått i kyl minst ett dygn (kan ersättas mot vispgrädde)

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Börja med att mixa de torra ingredienserna och häll i en bunke. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med mjölken så att de löses upp till en smet och häll sedan alla ingredienser i bunken och blanda väl.

4. Smörj en avlång brödform (ca 25×10 cm) ordentligt med olja. Det hjälper dig att enklare få ut kakan när den gräddats.

5. Häll i smeten i brödformen och ställ in i mitten i din ugn i ca 25 min. När kakan är klar låter du den svalna i rumstemperatur. Skär den sedan i två delar på höjden.

6. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp i minst ett dygn och skär jordgubbar i mindre bitar. Mosa eller mixa några jordgubbar och blanda med halva kokosgrädden som du sedan lägger på den nedre botten av tårtan. På med övre delen och sprita på med kokosgrädde och toppa med bitar av jordgubbar. Mums!

Servera nu och njut!

Se liknande recept:
Tårtor & kakor

Nötiga kakor med banan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen så som enkelomättade och fleromättade fetter, järn, magnesium, protein, zink, koppar, fosfor, kalium, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Prova dessa supergoda små kakor. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 dl cashewnötter
•1 dl havregryn
•1 banan
•0,5 dl pumpakärnor
• 2 msk jordnötssmör
•1 dl torkade tranbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Häll ner alla ingredienser, förutom tranbären, i en matberedare och köra till en kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Jag körde den inte allt för slät då min son och jag gillar lite bitar. Tänk däremot på att inte servera små barn hela nötter då de lätt kan fastna i halsen.

4. När du blandat smeten häller du i tranbären och rör om med en sked. Forma små bollar och höll på en plåt med bakplåtspapper. Tips! Blöt händerna med kallt vatten så är det enklare att forma smeten. Platta till bollarna en aning med handen. In i ugn i ca 14 min. Ät direkt när de svalnat eller frys in till en annan dag.

Se liknande recept:
Äggfritt Övrigt gott Tårtor & kakor

Chokladkakor med kokos och havre

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Urgoda, superenkla och sega chokladkakor med bara fem ingredienser. Dessutom utan tillsatt socker och dessutom veganska. Kan som vanligt smakas på även de allra minsta krabaterna. Mums!

ca 4 st

•1 medelstor banan
•0,5 dl havregryn
•1 dl riven kokos
•1 msk kakao
•1 msk chokladknappar (veganska och sockerfria om du vill)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser, förutom chokladknapparna, för hand till en jämn smet eller kör allt i en matberedare under kort stund så de inte blir en allt för slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Forma fyra bollar, lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och platta sedan till bollarna så de blir ca 0,5–1 cm på höjden. Tryck ner några chokladknappar i kakorna och ställ sedan i ugn i ca 12–14 min. Låt svalna, ät och njut! Går även frysa in.

 

Se liknande recept:
Äggfritt Nötfritt Tårtor & kakor

Hemgjorda digestivekex

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Gillar du digestivekex? Då kan detta vara något för dig. Gör ett gäng av dessa goda, näringsrika kakor till mellanmål. Tips! Använd riktigt saftiga och kladdiga torkade aprikoser, annars kan kakorna bli smuliga, men det är ju annars supergott som müsli.

ca 12 st

• 1 dl havregryn
• 1 dl mandelmjöl
• 1 krm vaniljpulver
• 5 torkade ekologiska aprikoser
• 0,5 dl rapsolja

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 185 grader. Mixa alla ingredienser och rulla till sex bollar som du lägger ut på en plåt med bakplåtspapper. Denna fantastiska mixer använder jag. Platta till bollarna och skär på mitten. In i ugnen i ca 8–10 min. Låt stå framme och svalna.

Se liknande recept:
Äggfritt Tårtor & kakor

Leopard­blondie

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Mjuk och saftig vaniljkaka med smält choklad. Detta kan vara den godaste kakan jag gjort hittills. Eller vad tycker du? Denna kaka innehåller bland annat fibrer, magnesium, kalcium, flera vitaminer och järn. Detta recept innehåller chokladknappar som går utmärkt att handla på nätet (kan innehålla mjölk och tillsatt socker) och brukar finnas i bakhyllan i butik. Du kan också välja en valfri mörk choklad i choklad- och godishyllan som du hackar. Ibland finns det med lågt sockerinnehåll om du önskar det.

ca 12 små rutor

•50 g smör eller margarin
•2 färska dadlar
•1 ägg
•2 dl mandelmjöl
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•4 msk chokladknappar (finns veganska du kan googla fram)

Gör så här
Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader. Smält smöret och kärna ur dadlarna. Kör alla ingredienser, förutom chokladknapparna, i en mixer tills du får en slät smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll ner chokladknapparna och rör runt. Klä en brödform (ca 10×25 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. In i ugn i ca 12 min. Ta ut och låt svalna, skär i rutor och njut. Funkar utmärkt att frysa in. Men jag tror knappast att det bli några över 🙂

Se liknande recept:
Övrigt gott Tårtor & kakor

Kanelbullekladdkaka

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Likt den allra kladdigaste delen på kanelbullen, men denna med betydligt mer näring i än en klassisk bulle. Baka denna snabba, enkla och supergoda kanelbullekladdkaka och gör om mellanmålet till en näringsrik fika.

ca 8 bitar

• 0,5 dl smält smör eller margarin
• 10 färska dadlar
• 3 ägg
• 2 dl mandelmjöl
• 1 tsk fiber- eller psylliumhusk
• 0,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 3 tsk äkta kanel (ceylon)
• 0,5 tsk kardemumma
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• ca 2 msk riven kokos att toppa med
• Servera med vispbar kokosgrädde eller redan vispad kokosgädde

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader. Smält smöret. Kärna ur dadlarna och mixa dem slätt tillsammans med äggen. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll i en smord springform, ca 24 cm i diameter. In i ugn i ca 11 min. Låt svalna och stelna till en aning innan servering. Toppa den med några kokosflingor. God som den är, ännu godare med vispad grädde eller kokosgrädde.

Se liknande recept:
Tårtor & kakor

Kladdkaka

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Åhléns.

Vad vore livet utan fika? Och hur perfekt är det med fika som ett nyttigt och gott mellanmål? Denna urgoda lilla kladdkaka innehåller flera vitaminer, mineraler och fibrer från mandelmjölet och äggen. Dessutom är kakao en bra källa till magnesium, järn och zink. Och räcker det inte med den här lilla kakan, gör du en dubbel sats i en vanlig stor form. Smaklig mellis!

ca 6 tårtbitar

• 1,5 dl mandelmjöl
• 2 msk kakao
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 1 nypa äkta kanel (ceylon)
• 2 ägg
• 1 msk smält smör, margarin eller rapsolja
• 7 färska dadlar
• 1 dl mandeldryck eller annan mjölkdryck

Gör så här
Sätt på ugnen på över- och undervärme 175 grader. Kärna ur dadlarna och mixa dem med lite av mandeldrycken. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll ner alla ingredienser i en bunke och vispa. Häll upp i en smord form ca 16 cm i diameter. In i ugn i ca 17 minuter. Gör du en dubbel sats, ha samma tid men håll alltid lite koll på kakan då alla ugnar är olika. Tips! Servera på dessa snygga assietter.

Se liknande recept:
Tårtor & kakor

Chokladkakor med kikärtor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Det blir kakor till mellanmål. Dessa goda kakor är superenkla att göra och är helt fria från tillsatt socker, gluten, ägg och mejeriprodukter. Här får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler (bland annat järn). Smaklig mellis!

ca 6 st

• 1 dl kokta kikärtor
• 1 dl havregryn
• 1 msk tahini (går att byta ut mot jordnötssmör)
• 1 msk kakao
• 5 färska dadlar

Gör så här
Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader. Skölj kikärtorna med vatten och kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Det blir en formbar men smulig smet. Forma sex bollar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna så att de blir ca 0,5–1 cm höga. In i ugnen i ca 20 min. Funkar toppen att frysa in.

Se liknande recept:
Tårtor & kakor

Citrontårta med jordgubbar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns och Bodystore.

Har du något att fira i helgen? Fira med denna fantastiska, syrliga citrontårta med färska jordgubbar på. Inget tillsatt socker och helt glutenfri. I detta recept använder jag mig av dessa springformar på ca 16 cm i diameter. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

ca 6–8 bitar

Tårtbotten till 2 formar:
• 2 dl mandelmjöl
• 2 msk kokosmjöl
• 3 tsk bakpulver
• 2 krm vaniljpulver
• 1 ekologisk citron (skal + saft, men spara lite till fyllningen nedan)
• 8 färska dadlar
• 4 ägg
Kokosolja eller smör till formen

Fyllning 1 (mixas):
• 1 banan
• 1 tsk rivet skal från den ekologiska citronen ovan
• 1 msk saft från den ekologiska citronen ovan

Fyllning 2:
• 1 skivad banan
Kokosgrädde (kan bytas mot vispgrädde)
• 2 krm vaniljpulver

Topping:
• 1 paket jordgubbar

Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.

2. Kärna ur dadlarna och riv det yttersta skalen från citronen och pressa den. Lägg undan 1 tsk skal och 1 msk saft till fyllningen.

3. Mixa alla ingredienserna till tårtbotten. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Smörj två springformar (ca 16 cm i diameter) ordentlig med kokosolja eller smör. Häll i smeten i formarna. In i ugn i ca 15 min. Ta ut och låt svalna helt, dela sedan kakorna på mitten med en kniv.

5. Vispa fyllning 1 och skriva bananen till fyllning 2.

6. Vispa kokosgrädde, som stått i kylen över natten, med vaniljpulvret.

7. Börja bygg tårtan och varva med fyllning 1 och 2, använd hälften av kokosgrädden. Toppa med resten av kokosgrädden och jordgubbar. Klart!

Se liknande recept:
Tårtor & kakor

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.