Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Nötter och frön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Äter du nötter och frön? Brukar du blötlägga dem? Här kommer snabbfakta om barn och nötter samt hur du blötlägger dem – om du vill göra det.

Näringsrikt
Både frön och nötter är bra källor till näring. De innehåller bland annat protein, fibrer, nyttiga fetter, zink, koppar, järn, selen, fosfor, magnesium, kalium, vitamin E, folat och vitamin B6. Rådet är att äta ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön.

Att blötlägga nötter och frön
Sannolikt kan blötläggning av nötter och frön minska fytat. Lägre fytatinnehåll kan bidra till att järn, zink och kalcium i nötterna blir mer tillgängliga. Blötläggningstiden kan variera beroende på sorts nöt eller frö, men handlar oftast om några timmar.

Måste jag blötlägga dem?
Livsmedelsverket har inget råd om att man bör blötlägga nötter och frön innan man äter dem och skriver att nötter och frön är nyttiga som de är utan blötläggning. Bra att känna till är att blötlagda nötter har kortare hållbarhet än torra nötter. Det är också viktigt att sortera bort missfärgade, skrumpna och mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.

Så blötlägger du nötter och frön
1. Skölj nötterna/fröerna med vatten.

2. Lägg dem sedan i en skål eller glasburk med vatten så de täcks och 1 msk salt per liter vatten. Låt ej stå i direkt solljus. Du kan även täcka över med en kökshandduk. Tiden här varierar beroende på typ av nöt/frö. Se nedan lista.

3. Sätt ugnen på över- och undervärme 50 grader. Skölj nötterna/fröerna och lägg ut på en ugnsplåt. Låt stå i ugn tills helt torra. Tiden varierar beroende på nöt/frö.

Tid i vatten
Mandlar: 8-12 timmar
Pumpakärnor: 5-8 timmar
Cashewnötter: 2-2,5 timmar
Hasselnötter: 4-6 timmar
Valnötter: 4 timmar
Solrosfrön: 2 timmar

Får barn äta nötter och frön?
Nötter och frön kan serveras redan till de som nyss börjat äta mat. Ett undantag är linfrön som inte bör ges till barn (t ex skedvis) då de innehåller det giftiga ämnet vätecyanid. Det går däremot bra att ge barn müsli, bröd med mera som innehåller lite linfrön.

Viktigt att tänka på är att inte ge små barn hela nötter då de kan fastna i halsen. I början av smakäventyret kan man t ex servera lite nötsmör på fingret och ge eller krossa nötter och frön och ha i maten, bakverk eller gröten. Här på mellistipset.se finns många recept med nötter och frön.

Barn och nötallergi
Eftersom nötter är en ganska vanlig allergi är rekommendationen att introducera just nötter innan barnet fyllt ett år. Det kan nämligen hindra att barnet utvecklar en allergi i framtiden. Finns nötallergi i släkten kan du vända dig till vården, t ex BVC, för att få stöd och råd innan du introducerar nötter.

Mellistipsets recept
Här hittar du en mängd recept som innehåller nötter och frön. Du avgör själv om du vill blötlägga dem innan du börjar baka. Här är några receptfavoriter:
Mandelfrallor med päron
Leopardblondie
Jordnötsgott
Kräm med smak av morotskaka

Källa: Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.