Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Kan jag byta ut ett livsmedel?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Vissa har allergier medan andra kanske inte gillar just det livsmedlet. Här har jag samlat tips på vad du kan byta ut några livsmedel mot. Tänk på att konsistens, smak och näringsinnehåll kan ändras när du byter ut ett livsmedel. Ställ gärna en fråga nedan i kommentarsfältet om du undrar över något livsmedel som inte står med här.

MJÖL
Mjöl på teff, durra, bovete, havre och vete har alla liknande textur och går att byta ut mot varandra med samma mängd. Vetemjöl är relativt näringsfattigt i jämförelse med de andra mjölerna. Teffmjöl är det som är allra järnrikast av dessa mjölsorter. OBS! Vete innehåller gluten och havre kan innehålla spår av gluten.

FÄRSKA DADLAR
Färska dadlar är saftiga och håller flera månader i kylskåp. Vill du hellre baka med något annat kan du byta ut dem mot samma antal torkade aprikoser eller torkade plommon. Ett tips är att blötlägga dem en stund innan för att få dem saftigare och då blir de även lättare att mixa.

NÖTTER OCH NÖTMJÖL
Du kan prova att byta ut samma mängd nötter mot en annan nöt (t ex mandlar mot cashewnötter) eller mot samma mängd hela havregryn. I många av recepten kan du byta ut nötmjölet mot samma mängd jordmandelmjöl (nötfritt), havregryn eller riven kokos (kokosflingor) som du mixar lätt. Denna fantastiska mixer använder jag.

HAVREGRYN
Det beror lite på hur resten av receptet ser ut. Är det rawbollar kan du byta ut havregrynet mot t ex samma mängd av valfri nöt eller riven kokos (kokosflingor). Är det gröt kan du använda boveteflingor eller krossat bovete istället. Är det i muffins eller ett bröd kan du byta ut mot samma mängd mandelmjöl eller jordmandelmjöl (nötfritt).

PSYLLIUMFRÖSKAL OCH HUSK
I flera recept hittar du psylliumfröskal som en av ingredienserna. Du kan ersätta det mot fiberhusk, men ta hälften så mycket då. Det hjälper till att binda smeten och gör den även mer saftig och fiberrik. Du kan hoppa över denna ingrediens om du hellre vill, men jag tycker att det är en fantastisk ingrediens. Kolla in min video här och se hur effektivt den verkar.

ÄGG
1 ägg = 3 msk kikärtsspad
1 ägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
Läs fler exempel på vad du kan byta ut ägget mot här.

FETT
Det går utmärkt att byta ut smör mot t ex margarin eller kokosolja, olivolja mot rapsolja osv. Variation är toppen. Många dietister rekommenderar rapsolja till små barn då det innehåller omega-3. OBS! Smör innehåller mjölkprotein.

Till receptsidan.

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

4 svar på ”Kan jag byta ut ett livsmedel?”

Vad kan man byta ut banan mot? Är allergisk och det är super svårt att hitta “nyttiga” recept utan banan..

Jag tycker det är svårt att bara byta ut banan mot ett annat livsmedel utan att behöva ändra lite i resten av ingredienslistan. Därför har jag istället försökt skapa fler recept på t ex grötpinnar och muffins, några med och några utan banan. Har många recept utan banan. Hoppas du hittar några recept här på Mellistipset som du gillar utan banan 🤗

Svara

Jag skulle chansa på lite mindre vetemjöl än jordmandelmjöl/mandelmjöl. Så om det ska vara 1 dl mandelmjöl skulle jag testa med 0,5-0,75 dl vetemjöl. Det kan såklart ändra smaken och bli en aning torrare med vetemjöl.

Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.