Kurser och recept inom barn och mat av kostrådgivare

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Mango är otroligt gott och hälsosamt att äta. Den innehåller bland annat vitamin A, vitamin C, kalcium, fibrer och lite järn. Ät denna goda och näringsrika glass med chiafrön som mellanmål eller fika.

ca 4 st

•1 färsk mango
•1 msk chiafrön

Gör så här
1. Skala mangon och skär den i mindre bitar. Se gärna min video här om hur du enkelt delar mangon.

2. Ner med mango och chiafrön i en mixer och kör till en slät kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll smeten i glassformar och ställ i frys.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord glass | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Riktigt goda chokladbollar med citron passar utmärkt till mellanmål eller fika. De är fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler så som järn, fosfor, E-vitamin, zink och magnesium. Dessutom funkar de toppen att äta både hemma och ta med på utflykten. Smaklig mellis!

ca 12 st

•2 dl havregryn
•2 msk kakao
•3 msk kallpressad kokosolja
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet + saften)
•7 färska dadlar
•0,5–1 krm salt (ej till bebis)
•0,5 dl riven kokos + 1 dl att rulla bollarna i

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna och tvätta citronen.

2. Riv det yttersta skalet på en halv citron och pressa ut saften i en matberedare. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll ner resten av ingredienserna och kör till önskad konsistens. Addera eventuellt lite vatten.

4. Forma bollar och rulla dem i riven kokos. Kan förvaras i kylen i flera dagar, t ex i denna förpackning. Det går även bra att frysa in dem.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Rawfood | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Sommaren är inte över än så varför inte njuta lite extra nu på slutet med denna goda lilla kokoskaka, lika vacker som en tårta. Som vanligt innehåller Mellistipsets recept ingredienser som barn får smaka på redan från fyra månaders ålder, är glutenfri och utan mjölk och tillsatt socker. Perfekt som mellanmål och nyttigare fika.

Se receptvideon här.

ca 4–6 bitar

Kokoskakan
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•2 färska dadlar (urkärnade)
•1 ägg
•3 dl riven kokos
•1,5 msk kokosolja
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)
•Valfri olja till formen

Topping
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•0,5 paket jordgubbar
•Några blad citronmeliss

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader.

2. Kärna ur dadlarna, riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och mixa detta tillsammans med ägget. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.

3. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa. Denna grymma visp och mixer använder jag.

4. Smörj en liten springform på 16 cm med t ex kokosolja eller rapsolja. Häll över kakan och platta till den en aning med rena händer. In i ugn i ca 15 min och låt sedan svalna.

5. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp minst ett dygn. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

6. Toppa kokoskakan med valfri mängd kokosgrädde, jordgubbarna och några blad citronmeliss. Servera!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord tårta | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore.

Wow! Min nya favorit – MINI+. Ett järntillskott utan tillsatt socker, gluten och mjölk som man enkelt kan berika all mat med. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1,25 mg järn. Barn behöver ju hela 8 mg järn per dag från 6 månaders ålder och sanningen är att järnbrist hos barn inte är ovanligt. Detta är ett smart och enkelt sätt att järnberika maten och samtidigt kunna ge ditt barn det bästa smakäventyret. Här kommer mitt goda recept på grötpinnar med smak av citron.

ca 15 st

•4 skopor MINI+*
•1,5 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 ekologisk citron (yttersta skalet och saften)
•5 torkade aprikoser
•1 ägg
•1 dl valfri mjölkdryck
•1 msk rapsolja + olja till formen

Hela kakan innehåller ca 8,7 mg järn.

Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader (eller 200 grader på över- och undervärme).

2. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) ordentligt med valfri olja.

3. Mixa först MINI+, havregryn och riven kokos så att de blandas väl och blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Riv det yttersta skalet från en halv ekologisk citron och pressa ut saften i mixern.

5. Ha i resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.

6. Häll ner smeten i brödformen (10×25 cm) och in i ugnen i ca 15 minuter.

7. Vänd plåten så kakan ramlar ut. Skär kakan i lagom stora pinnar. Ät direkt eller frys in till senare tillfälle.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda grötpinnar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

*MINI+ innehåller glutenfritt ekologiskt havremjöl, hemoglobinpulver, blåbärspulver och är ett lättdoserat järntillskott (hemjärnspulver) som kan bidra till att främja den kognitiva utvecklingen hos ditt barn. Det är glutenfritt och utan tillsatt socker. MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor á 5 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 36% av DRI. (DRI är dock en EU-standard som är beräknad för vuxna).

Äggallergiker?
Kolla in mina tips på vad du kan byta ut ägget mot.

Järnkoll
Lär dig mer om barn och järn här på Mellistipsets Järnkoll.

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Förvånansvärd god islgass med bara en ingrediens – vindruvor. Påminner en aning om Piggelin, eller vad tycker du? Gröna vindruvor innehåller bland annat kalium, fosfor och lite järn. Perfekt och enkelt recept som passar både barn och vuxna.

ca 4–6 st

•0,5 klase gröna vindruvor

Gör så här
1. Tvätta druvorna och lägg ner i en mixer (utan grenarna) och kör. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Häll i glassformar och in i frysen. Servera när det blivit glass.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Piggelin | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Barnglass

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett gott recept på glutenfria och järnrika pannkakor. Järnet kommer från mjölet. Välj det mjöl du gillar bäst. Teffmjöl är det som är järnrikast. En favorit hos oss är durramjöl. Jag rekommenderar att ha i psylliumhusk för det hjälper till att binda smeten så att pannkakor håller ihop bättre och inte går sönder, dessutom är det rikt på fibrer. Smaklig mellis!

ca 9 st

•2,5 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•1 msk psylliumhusk (kan uteslutas, men hjälper till att binda smeten bättre)
•6 dl valfri mjölkdryck
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•3 ägg
•Valfritt fett till stekning

Servera med
Mellistipsets hallonsylt
Vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn) eller vispgrädde

Gör så här
1. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa för hand eller med elvisp. Denna fantastiska visp använder jag.

2. Ställ fram en stor stekpanna (gärna en gjutjärnspanna för extra järn) med valfritt fett i och sätt på spisen på medelhög värme.

3. Måtta upp ett tunt lager smet i stekpannan och stek på båda sidor. Lägg upp på en lagom stor tallrik.

4. Vispa kokosgrädde eller vispgrädde fluffigt. Servera även med Mellistipsets hallonsylt.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda pannkakor | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Hemköp.

Somriga grötpinnar med rabarber, ett utmärkt mellanmål för det minsta barnet som börjat träna på att äta riktig mat. Även gott för oss vuxna. Innehåller en mängd mineraler och vitaminer. Smaklig mellis!

ca 15 st

•1 dl havregryn
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•1 msk pumpakärnor eller palttunnbröd (gluten)
•0,5 tsk kardemumma
•1 banan
•1 ägg
•1 dl valfri mjölkdryck
•1 liten rabarber (ca 40 g)
•1 tsk kokosolja + extra till formen

Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.

2. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) ordentligt med kokosolja.

3. Mixa de torra ingredienserna först de blandas väl och blir till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

4. Ha i resten av ingredienserna i mixern, förutom rabarbern, och mixa allt.

5. Häll ner smeten i brödformen (10×25 cm).

6. Gör rent och skala rabarbern. Skär den i mindre bitar och stick mer en aning i smeten. Ju längre ner du sticker ner dem desto mjukare blir dem. In i ugnen i ca 15 min.

7. Vänd plåten så kakan ramlar ut. Skär kakan i lagom stora pinnar. Ät direkt eller frys in till senare tillfälle.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjorda grötpinnar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Sommar, sol, svett, kräksjuka och feber. Ibland kan du eller ett barn behöva få vätskeersättning om kroppen förlorar mycket vätska. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning. Det är det bästa vuxna och barn kan dricka för att återställa vätskebalansen. Man kan antingen blanda en egen eller köpa färdig, men till barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel. Däremot är det inte alltid så enkelt att få barn att dricka den och därför har jag gjort en god glass med hjälp av Semper vätskeersättning. Detta gick iallafall hem hos min son.

Vattenmelon innehåller lite drygt 90% vatten samt vitaminer och antioxidanter. Hoppas det smakar och att du får en fantastisk sommar.

ca 2–4 st

•ca 0,5 mini-vattenmelon
•1 påse Semper vätskeersättning

Gör så här
1. Dela en vattenmelon på mitten, dela den i mindre bitar och skär bort skalet. Lägg i en mixer och kör så du får motsvarande ca 3 dl vätska.

2. Blanda ner en påse Semper vätskeersättning.

3. Häll i glassformar och in i frysen. Servera när det blivit glass. Här på 1177 kan du läsa mer om vätskeersättning.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord glass | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Vätskeersättning

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Vad vore midsommar utan jordgubbstårtan? Här är ett recept på en riktigt god och näringsrik tårta som dessutom är rätt enkel att göra. Från denna får du i dig en rad näringsämnen, bland annat järn. Tillsammans med mina föräldrar, min son och sambo åt vi denna och alla njöt vi. Önskar dig en riktigt glad och härlig sommar!

ca 8 bitar

•1,5 dl mandelmjöl
•1,5 dl riven kokos
•1 tsk bakpulver
•1 msk fiber- eller psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•4 ägg
•8 färska dadlar (urkärnade)
•2 msk rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•Olja till formen

Fyllning och topping
•1 paket jordgubbar eller Mellistipsets hallonsylt
•450 g av just denna vispbara kokosgrädde som stått i kyl minst ett dygn (kan ersättas mot vispgrädde)

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.

2. Börja med att mixa de torra ingredienserna och häll i en bunke. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med mjölken så att de löses upp till en smet och häll sedan alla ingredienser i bunken och blanda väl.

4. Smörj en avlång brödform (ca 25×10 cm) ordentligt med olja. Det hjälper dig att enklare få ut kakan när den gräddats.

5. Häll i smeten i brödformen och ställ in i mitten i din ugn i ca 25 min. När kakan är klar låter du den svalna i rumstemperatur. Skär den sedan i två delar på höjden.

6. Vispa kokosgrädden som stått i kylskåp i minst ett dygn och skär jordgubbar i mindre bitar. Mosa eller mixa några jordgubbar och blanda med halva kokosgrädden som du sedan lägger på den nedre botten av tårtan. På med övre delen och sprita på med kokosgrädde och toppa med bitar av jordgubbar. Mums!

Servera nu och njut!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord tårta | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och MatHem.

Krämig och god havregrynsgröt med smak av rabarber. Från rabarbern får du bland annat i dig C-vitamin som bidrar till att öka järnupptaget som finns i t ex havregrynen. Perfekt mellanmål!

ca 1–2 portioner

•ca 35 g rabarber
•1 dl havregryn
•2 dl vatten
•1 krm vaniljpulver
•1 msk rapsolja eller annan olja
•1 msk mixade pumpakärnor eller krossat palttunnbröd (gluten)
•Servera med Mellistipsets aprikospuré

Gör så här
1. Tvätta och skala rabarbern innan du skär den i små delar.

2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme under omrörning under några minuter tills det blivit en tjock gröt och rabarbern börjar lösas upp. Färdig att servera eller frys in och ät en annan dag.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Hemmagjord gröt | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri | Barngröt

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.