Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Att göra egen barnmat behöver inte vara svårt. Denna goda och smakrika puré på tomater passar perfekt som ett mellanmål, lunch eller middag. Du väljer själv om du vill göra den kall eller om du värmer den. Varför inte göra dubbel sats och hela familjen kan njuta av en fantastiskt god pastasås. Du måste prova!

ca 2 portioner

•ca 2 soltorkade tomater
•1–2 tsk olja från de soltorkade tomaterna
•2 tomater
•2 msk pumpakärnor
•1 vitlöksklyfta
•Några blad basilika
•0,5 tsk valfri vinäger
•1 nypa peppar
•1 nypa salt (ej till bebis)

Gör så här
1. Skär tomaterna och de soltorkade tomaterna i mindre bitar och pressa vitlöken.

2. Vill du göra en kall sås häller du alla ingredienser i en mixer. Denna mixer jag använder.

3. Vill du ha en varm sås häller du alla ingredienser i en kastrull och kokar upp på medelvärme under omrörning. Sedan mixar du allt, t ex med en stavmixer eller mindre matberedare. Detta mixerkit jag använder. Servera! Håller några dagar i kylskåp och går även bra att frysa in.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

En slät och god jordgubbssylt utan tillsatt socker. Kan det bli bättre? Denna går dessutom snabbt att göra och innehåller näring. Passar utmärkt som topping på gröten, plättarna, våfflorna och chiapuddingen. Mums!

En burk

•1 paket frysta jordgubbar (ca 225 g)
•0,5 dl vatten
•2 msk chiafrön
•3 färska dadlar (urkärnade)

Gör så här
1. Lägg ner jordgubbarna i en kastrull och addera vattnet. Koka upp på medelvärme och rör gärna då och då.

2. Kärna ur dadlarna och lägg i kastrullen.

3. Ner med chiafröna och mixa nu smeten med stavmixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Klar! Håller i kylskåp några dagar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova detta recept på äggrullar. Fyll med det du är sugen på idag. T ex med min goda hallonsylt och grädde eller gör en matigare variant och fyll den med påläggsskinka eller kallrökt lax och färskost (mjölkprotein). Smaklig mellis!

ca 2–4 portioner

•3 ägg
•1 krm salt (ej till bebis)
•1 msk psylliumhusk
•1 msk kokosgrädde eller kokosmjölk (jag tog kokosgrädde)

Fyllningsförslag
•En skiva kallrökt lax/påläggskinka, dill och färskost (eller ett mjölkfritt alternativ)
Hallonsylt och grädde

Gör så här
1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Här kan du se vilken visp jag använder.

2. Sätt ugnen på över- och undervärme 175 grader och under tiden den blir varm låter du smeten vila och dra ihop sig.

3. Klipp till en lagom stor bit bakplåtspapper till din ugnsform. Jag använde en form som är 13×20 cm.

4. Häll i smeten och in i ugn i ca 10–12 min. Tänk på att tiden kan behöva justeras om du har använt en annan storlek på formen.

5. Ta ut och låt svalna. Lägg nu på valfritt pålägg, t ex min goda hallonsylt och vispad kokosgrädde eller varför inte lite smör, färskost och en skinkbit. Rulla ihop och skär i passande storlek.

 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och Bonti.

Smoothies är ett utmärkt mellanmål för bebis, barn och vuxna. Denna smoothie är en riktig C-vitaminbomb. Toppen att servera som den är eller varför inte med ett annat järnrikt mål. C-vitamin kan nämligen hjälpa kroppen att ta upp järnet. Järn är något barn och många kvinnor har svårt att få tillräckligt av. Smaklig mellis!

ca 1 portion

•1 apelsin
•1 dl tärnad mango (fryst eller färsk)
•1 tsk chiafrön
•Eventuellt lite vatten

Gör så här
1. Skala apelsinen och tärna den i mindre bitar.

2. Lägg alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Häll upp och servera i t ex glas, muggflaska med sugrörklämmispåse eller i en smaknapp.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds, Hemköp, Nordic Nest och Bonti.

Prova denna goda och krämiga kokosgröt. Passar utmärkt som bebisgröt, barngröt men också till oss vuxna. I detta recept har jag mixat grynen slät för en krämigare smak, men det går också bra att äta den utan att ha mixat dem. Då barn har ett stort behov av järn har jag adderat lite pumpakärnor, men för en extra boost med järn rekommenderar jag att byta ut pumpakärnorna mot en skopa MINI+ eller krossat palttunnbröd (innehåller gluten). Läs gärna mer om barn och järn här.

ca 1 –2 portioner

•1 dl havregryn
•1 msk pumpakärnor
•250 ml kokosmjölk
•1 krm vaniljpulver
•1 nypa salt (ej till bebis)

Gör så här
1. Börja med att mixa havregryn och pumpakärnor till ett mjöl. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Häll nu ner alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning på medelvärme. När gröten tjocknat en aning är den klar. Låt svalna och servera. Addera eventuellt lite vatten för en lösare konsistens. Gröten funkar utmärkt att frysa in, men håller också i kylskåp i några dagar.

Tips!
Servera gröten som den är eller toppa med t ex mjölk, skivad banan, bär och riven kokos. Anpassa storleken på bitarna efter ditt barn. Servera den i t ex skål med skedklämmispåse eller en smaknapp. Den fina skålen på bild hittar du här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dessa goda hallonrutor passar utmärkt som mellanmål, fika och efterrätt. De är både glutenfria och utan laktos och mjölkprotein. Innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Passar utmärkt till både barn och vuxna. Smaklig mellis!

ca 16 st

Botten
•7 färska dadlar (urkärnade)
•1 dl kokosflingor
•1 dl havregryn
•2 msk kakao
•1 nypa salt (ej till bebis)
•1 krm vaniljpulver
•2 msk kokosolja

Topping
•1 dl naturella mandlar eller naturella cashewnötter
•1 krm vaniljpulver
•250 ml kokosgrädde i tetra
•1,5 dl hallon

Gör så här
1. Kärna ur dadlarna.

2. Häll ner alla ingredienser till botten i en matberedare. Här kan du se vilken matberedare jag använder.

3. Tryck ut blandningen i botten på en brödform (ca 10×25 cm). Jag använde ett bakplåtspapper i botten.

4. Mixa nu ingredienserna till toppingen. Spara eventuellt några hallon och strö över toppingen. Ställ in i frysen.

5. När kakan stelnat tar du ut den och skär i lagom stora bitar. Servera direkt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och Bonti.

Ibland är en banan ett bra mellanmål, men ännu bättre är väl ändå en god smoothie med både banan och blåbär i. Detta är en favorit hos sonen just nu och den går så snabbt och enkelt att svänga ihop. I butik är ofta de frysta blåbären helt svenska. Toppen ju, för då behöver man inte koka dem innan. Läs mer om frysta bär här. Prova mitt goda recept här nedan. Denna smoothie innehåller både vitaminer och mineraler. Blanda annat järn, något som barn och kvinnor har svårt att få tillräckligt av.

ca 1 portion

•1 medelstor banan
•1 dl frysta eller färska blåbär
•1,5 dl valfri gurt/yoghurt eller mjölkdryck
•1 msk havregryn

Gör så här
1. Skala bananen och bryt den i mindre bitar och lägg i mixern. Denna fantastiska mixer använder jag.

2. Ner med resten av ingredienserna och kör igång mixern tills du får en slät smoothie. Klar att servera. Håller i kylskåp några dagar.

Tips! Låt barnet träna upp sin oralmotorik genom att servera dryck på olika sätt från gång till gång. Olika sätt kan vara genom att låta dem dricka direkt från ett glas eller mugg, med skedflaska med sugrörklämmispåse eller i en smaknapp.

Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller annonslänkar för Meds.

Njut av nybakat och saftigt bröd med smak av äpple. Fyllda med nyttigheter, järn och perfekta att ta med på utflykten eller bara njuta av hemma. Går snabbt och enkelt att laga. Funkar toppen att frysa in och tina när det är dags för mellanmål. Goda som de är eller med ditt favoritpålägg.

Och eftersom barn och många kvinnor har svårt att få tillräckligt av järn har jag berikat dessa frallor med några skopor MINI+*. Ett järntillskott utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1,25 mg järn. Fantastiskt!

Se gärna min receptvideo här.

8 st

•3 dl mandelmjöl
•1 msk chiafrön
•1 msk psylliumhusk
•1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
•2 tsk bakpulver
•4 skopor MINI+*
•1 nypa salt (ej till bebis)
•50 g smält smör/margarin alternativt 0,75 dl oliv- eller rapsolja
•1 dl valfri mjölkdryck
•2 ägg
•1 äpple

Gör så här
1. Blanda ner de torra ingredienser med varandra och rör om.

2. Tvätta och grovriv sedan äpplet (ej kärnhuset).

3. Blanda alla ingredienser med varandra. Det går att göra för hand, men jag använde denna fantastiska mixer.

4. Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader och låt smeten vila under tiden ugnen värms upp. Då blir den lättare att forma.

5. Blöt händerna med kallt vatten och forma åtta bollar som du lägger ut på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 15 min. Frys in det som inte äts upp idag så håller frallorna extra länge.

*MINI+ innehåller glutenfritt ekologiskt havremjöl, hemoglobinpulver, blåbärspulver och är ett lättdoserat järntillskott (hemjärnspulver) som kan bidra till att främja den kognitiva utvecklingen hos ditt barn. Det är glutenfritt och utan tillsatt socker. MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor á 5 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 36% av DRI. (DRI är dock en EU-standard som är beräknad för vuxna).

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Plättar är ett enkelt och gott mellanmål för både små och stora. Prova dessa goda, gjorda på kikärtsmjöl. De har en lätt och nötig smak, är helt glutenfritt och rika på fiber och järn.

7 st

•2,5 dl kikärtsmjöl
•1 tsk bakpulver
•1 tsk psylliumhusk
•0,5 tsk kardemumma
•0,5 tsk salt (ej till bebis)
•2 msk rapsolja eller annat valfritt fett
•2,5 dl vatten
•ca 1 dl frysta svenska blåbär
•Eventuellt kokosgrädde att servera med

Gör så här
1. Blanda först de torra ingredienserna.

2. Ha i resten av ingredienserna (förutom blåbären) och vispa väl. Denna fantastiska visp använder jag.

3. Låt gärna smeten vila i 10 min innan du börjar steka.

4. Smörj en stekpanna med valfritt fett och sätt på plattan på medel till hög värme.

5. Måtta upp valfri mängd smet i pannan. Jag tog ca 0,75 dl smet. Ha på några blåbär i smeten och stek på båda sidor.

6. Servera som de är eller med t ex kokosgrädde och några extra blåbär.

Järn
Vill du lära dig mer om barn och järn – missa inte Mellistipsets järnkoll här.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.