Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Gör din egen ”klämmis”, det är så enkelt och ofta mycket billigare. Denna kräm med äpple och jordgubbar var så god att jag helst hade ätit upp den själv. Gör dubbel sats vet ja! Glöm inte att det är viktigt att för barn att inte bara suga i sig maten, t ex från en klämmispåse. Genom att servera denna goda kräm på olika sätt, t ex från sked eller i ett glas, tränar barnet upp sin oralmotorik som dels är viktigt för att barn ska lära sig hantera mat i munnen.
Gör så här
1. Tvätta äpplet och jordgubbarna och skär i mindre bitar.
2. Ner med alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.
Klar att servera. Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Klämmis | Nyttig | Godaste | Bästa | Kräm | Barnpuré | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds, Bodystore och MatHem.
Nog de godaste hallonkakorna jag ätit. De innehåller mineraler, fibrer och vitaminer. Dessutom går de supersnabbt att göra. Passar både barn och vuxna.
ca 12 st
- 1 dl pumpakärnor
- 6 färska dadlar (urkärnade) eller blötlagda torkade dadlar
- 1 dl riven kokos
- 2 msk kokosolja
- 0,5 dl hallonpulver (frystorkat)
- ca 1,5 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
2. Mixa pumpakärnorna i en matberedare. Denna fantastiska matberedare och mixer använder jag.
2. Kärna ur dadlarna och ha sedan ner resten av ingredienserna i matberedaren och kör till en slät smet.
3. Forma bollar, platta till dem något och lägg på en plåt.
4. In i ugnen ca 12–15 min. Klart! Låt svalna och ät direkt eller förvara några dagar i kylskåp. Går även utmärkt att frysa in.
Barn | Bebis | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Dessa goda majsplättar går snabbt att göra och funkar ju utmärkt som både mellanmål eller en måltid. Jag smaksatte dem med bland annat koriander men välj den ört eller krydda du vill. Jag använde en matsked psylliumfröskal i dessa för att de ska hålla ihop lite bättre, bli saftigare och bidra med extra fibrer, men det går säkert fint utan detta om du inte har det hemma. Smaklig mellis!
ca 8 st
- 2 msk pumpakärnor
- 1 burk majs (140 g avrunnen)
- 2 ägg
- 1 msk hackad koriander
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm salt (ej till bebis)
- 1 msk psylliumfröskal (kan uteslutas)
Gör så här
1. Börja med att mixa pumpakärnorna till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
2. Häll av vattnet från majsen och ner med majsen i mixern.
3. Ha i resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät kräm.
4. Olja en stekpannan med valfritt fett och stek plättarna på medelvärme en stund på båda sidor. Klar! Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in en längre tid.
Plättar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och Bodystore.
Denna rawfoodboll med hallon är ett perfekt mellanmål och fika på samma gång och passar även de allra minsta. Förutom att den är god som godis innehåller den faktiskt en hel del näring, t ex järn, något många har svårt att få tillräckligt av. Det frystorkade hallonpulvret hittade jag här. Smaklig mellis!
ca 12 st
- 1 dl pumpakärnor
- 6 färska dadlar (urkärnade) eller blötlagda torkade dadlar
- 2 msk kokosolja
- 0,5 dl hallonpulver (frystorkat)
- ca 1,5 msk vatten
- 1 dl riven kokos + 1 dl att rulla i
Gör så här
1. Börja mixa pumpakärnorna i en matberedare. Denna fantastiska matberedare och mixer använder jag.
2. Kärna ur dadlarna och ha sedan ner resten av ingredienserna i matberedaren och kör till en slät smet.
3. Forma bollar och rulla i riven kokos. Klart! Kan förvaras några dagar i kylskåp men går även utmärkt att frysa in.
Rawfood | Barn | Bebis | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Gröt är ett toppenmellis och utmärkt som frukost. Det mättar bra och innehåller också näring. Prova denna goda gröt med smak av julen.
ca 2–4 portioner
- 2 dl havregryn
- 4 dl vatten
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 1 msk pumpakärnor
- 1 äpple
- 1 msk valfri olja
Gör så här
1. Koka upp havregryn, vatten och pepparkakskryddan på medelvärme i en kastrull. Rör hela tiden. Ställ av när gröten tjocknat.
2. Mixa pumpakärnorna i en liten mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll ner i gröten
3. Skölj äpplet och skär i mindre bitar.
4. Mixa äpplet tillsammans med oljan. Kör till en slät kräm. Blanda sedan med gröten. Klar! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Klämmis | Nyttig | Godaste | Bästa | Kräm | Barnpuré | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
En tradition hemma hos oss är torka några skivor apelsiner och sedan hänga i granen. Det tar några timmar i ugnen men doftar ljuvligt och granen blir så vacker. Min son tyckte också det var roligt att göra tillsammans. Nu ska berätta hur vi gör.
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 100 grader.
2. Skär apelsinen i skivor, ungefär 0,5 cm tjocka.
3. Lägg på ugnsgaller och in i ugn i ca 3,5 timme.
4. Ta ut gallret och låt apelsinerna svalna.
5. Dra igenom ett snöre genom apelsinerna och klä granen.
Torkade apelsiner | Julgranspynt | Julpyssel | Jul

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MatHem.
Mjuk mangoglass med saffran. Denna goda och juliga glass passar både små och stora och är helt glutenfri och utan tillsatt socker. Mums!
Gör så här
Häll alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät glass. Denna grymma mixer använder jag. Servera direkt eller lägg i glassformar i frysen.
Fler julrecept
I min digitala receptbok ”Jul med Mellistipset” har jag samlat hela 30 recept på mellanmål och fika som passar utmärkt i jul. Recepten i denna bok är unika och släpps inte någon annanstans. Du hittar den digitala julboken här.
Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Pepparkakskrydda är supergott i gröten, dina rawfoodbollar och som topping på den varma chokladen, yoghurten eller i mjölkskummet på din kaffe. Fördelen med att göra sin egen pepparkakskrydda är att du kan välja ceylonkanel istället för vanlig kanel då den går att äta mer av än den vanliga. Det har att göra med att vanlig kanel är giftig i stora mängder. Prova detta goda recept.
- 2 msk äkta kanel (ceylon)
- 1,5 msk mald kardemumma
- 2 msk mald ingefära
- 1,5 msk mald kryddnejlika
Gör så här
Blanda kryddorna. Förvara kryddblandningen torrt i en burk med lock.
Pepparkaka | Pepparkakskryddor | Pepparkakskrydda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
En julig saffranssmoothie fylld med mango. Kan det bli bättre? Prova detta goda och enkla mellanmål fylld med näring. Skulle du vilja går det bra att byta ut mandelmjölet mot cashewnötter, hampafrön eller pumpakärnor. Dessa ger smoothien en lite extra näringsboost. Smaklig mellis!
Gör så här
Ner med alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät kräm. Denna mixer använder jag. Färdig att servera. Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Fler julrecept
I min digitala receptbok ”Jul med Mellistipset” har jag samlat hela 30 recept på mellanmål och fika som passar utmärkt i jul. Recepten i denna bok är unika och släpps inte någon annanstans. Du hittar den digitala julboken här.
Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.
ca 12 st
- 1 litet äpple
- 2 ägg
- 0,5 dl havregryn
- 1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
- 150 g nötfärs
- 1 msk hackad färsk eller fryst basilika
- 1 krm spiskummin
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 dl valfri mjölkdryck
- Valfri olja till formen
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Tvätta och grovriv sedan äpplet.
3. Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
5. Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
6. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.
BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri
