Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.
Ny på matresan med din bebis?
Att börja matäventyret kan kännas klurigt. Därför har jag skapat en onlinekurs om matintroduktion – perfekt för dig som vill få trygg och uppdaterad kunskap kring allt från allergier till recept och matro. Kursen är baserad på svenska rekommendationer kring kost för barn och min erfarenhet som både kostrådgivare och småbarnsmamma. Du går den helt i din egen takt, när det passar dig.
ca 12 st
- 1 litet äpple
- 2 ägg
- 0,5 dl havregryn
- 1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
- 150 g nötfärs
- 1 msk hackad färsk eller fryst basilika
- 1 krm spiskummin
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 dl valfri mjölkdryck
- Valfri olja till formen
Gör så här
- Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
- Tvätta och grovriv sedan äpplet.
- Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
- Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
- Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
- Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.
BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Makalöst god gröt med smak av päron och choklad. Päron är en utmärkt källa till fiber och är toppen för den som blivit lite hård i magen. Tillsätt pumpakärnor eller mini ferrum för extra järn, något som både små barn men också många kvinnor har svårt att få tillräckligt av. Läs mer om mini ferrum här. Smaklig mellis!
ca 1–2 portion
- 1 dl boveteflingor eller havregryn
- 2 dl valfri mjölkdryck
- 1 msk pumpakärnor eller 1 skopa mini ferrum
- 0,5 päron
- 0,5–1 tsk kakao
- 1 tsk kokosolja
Gör så här
1. Koka upp bovete/havregryn tillsammans med mjölkdrycken på medelvärme. Rör hela tiden och ställ av när gröten fått en tjockare konsistens.
2. För att tillsätta extra järn adderar du pumpakärnor eller mini ferrum. Denna fantastiska mixer använder jag till pumpakärnorna.
3. Gör rent ett päron. Antingen river du det i ett rivjärn och adderar i gröten eller så mixar du även denna utan kärnhuset.
4. Ner med resten av ingredienserna i gröten och blanda. Klart! Håller i kylskåp några dagar men kan också frysas in en längre tid.
Pärongröt | Chokladgröt | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Reklam för MINI FERRUM. Inlägget innehåller även reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Prova denna goda och näringsrika gröt med aprikoser och ägg. Aprikoser innehåller rikligt med kostfibrer och kan hjälpa den som blivit lite trög i magen. I gröten har jag även i MINI+ för att berika den med lite extra järn. Mini ferrum är ett hemjärnspulver utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1 mg järn.
ca 4–6 portioner
- 2 dl havregryn
- 4 dl vatten eller valfri mjölkdryck
- 2 ägg
- 0,5 msk ceylonkanel
- 6 ekologiska torkade aprikoser
- 2 msk valfri olja
- 4 skopor mini ferrum
Gör så här
1. Ner med havregryn, vatten/mjölkdryck, ägg och kanel i en kastrull. Rör om så ägget blandas väl och sätt plattan på medelvärme. Rör hela tiden så det inte bränner i botten.
2. Mixa aprikoserna tillsammans med oljan och häll ner i kastrullen. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Ner med fyra skopor mini ferrum* för extra järn.
4. När gröten fått koka och blivit tjockare ställer du av den och låter den svalna. Klart! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Järnkoll
Lär dig mer om barn och järn här. Läs mer om vad mini ferrum är här.
Nyttig | Järnrik | Barngröt | Bebisgröt | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Dessa mjuka brödpinnar är perfekt för den som nyss startat smakäventyret och börjat träna på att äta bitar själv. Formen gör den lätt att greppa. Tack vare mandelmjölet och frukten blir de mjuka och saftiga vilket gör att barnet lättare kan äta dem. Kom ihåg att alltid sitta med ett barn som äter. Alla har de kommit olika långt i sitt smakäventyr. Anpassa bitarna efter ditt barn. Passar utmärkt som mellanmål eller frukost.
ca 15 st
Gör så här
1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
2. Tvätta frukten och skär i mindre bitar, alternativt riv den i ett rivjärn.
3. Ner med alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät kräm. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Smörj en brödform (ca 10×25 cm) med olja.
5. Ner med smeten i formen och in i ugn i ca 15 min. De ska inte bli torra, utan mjuka och saftiga. Alla ugnar är olika, kanske behöver du ha i inne dem en längre eller kortare stund.
6. Låt valna, skär i stavar och servera som de är eller med t ex lite leverpastej på. Håller i kylskåp flera dagar, men jag brukar frysa in dem där de håller en längre tid. Funkar utmärkt att tina en kort stund i mikro.
Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Ett perfekt litet mellanmål (som egentligen funkar lika bra som lunch eller middag) till den som nyss startat sitt smakäventyr och tränar på att äta själv, men också gott för oss vuxna. I detta recept har jag gjort den i ugnen, men det går också bra att forma till biffar och steka. Smaklig mellis!
ca 12 st
- 1 paket förkokta gröna linser (380 g)
- 1 medelstor morot
- 1 ägg
- 1 dl havregryn
- 1 msk fryst koriander
- 1 krm spiskummin
- 1 msk olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på varmlust 175 grader.
2. Häll av spadet från linserna och skölj dem ordentligt med vatten.
3. Tvätta moroten och grovriv den.
4. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
5. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) och häll ner smeten. In i ugn i ca 20 min:
6. Låt svalna och skär sedan i stavar eller rutor och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in.
Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Älskade grötpinne. Prova denna goda och saftiga variant med kokos, lime och jordgubbar. Ett utmärkt och gott mellanmål för både bebis, barn och vuxen. Smaklig mellis!
ca 15 st
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl kokosflingor
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk pumpakärnor
- 1 ägg
- 1 liten banan (eller 0,5 stor banan)
- 0,5 ekologisk lime (yttersta skalet och saften)
- 1 dl valfri mjölkdryck
- 0,5 msk kokosolja
- ca 5 jordgubbar
- Valfritt olja till formen
Gör så här
- Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
- Mixa de torra ingredienserna först och mixa. Denna fantastiska mixer använder jag.
- Tvätta och riv det yttersta skalet från en halv lime och pressa ur saften i den mixern.
- I med resten av ingredienserna, förutom jordgubbarna, och mixa till en slät kräm.
- Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med olja och häll i smeten.
- Tvätta jordgubbarna och skär i mindre bitar och strö dem över smeten.
- In i ugn i ca 18–20 min. Låt svalna och vänd sedan formen upp och ned. Har du smort formen ordentligt så lossnar kakan av sig själv. Ta annars hjälp med t ex en stekspade. Skär i pinnar, eller rutor. Mums! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Grötpinnar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Om du gillar morotskaka kommer du nog älska denna goda rawfood-ruta. Fika som du snabbt och enkelt kan svänga ihop och som passar både barn och vuxna. Den är utan tillsatt socker och innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Smaklig mellis!
ca 12 st
- 1 dl naturella cashewnötter
- 2 dl finriven morot
- Saften från 0,5 lime
- 7 färska dadlar
- 1 msk kokosolja
- 1 dl havregryn
- 1 nypa salt (ej till bebis)
- 1 tsk ceylonkanel (sanningen om kanel kan du läsa här)
- ca 1 dl kokosflingor att toppa med
Gör så här
- Blötlägg cashewnötterna några timmar innan om du vill.
- Tvätta moroten och finriv den tills du får 2 dl morot.
- Pressa ner saften från en halv lime i en mixer. Denna mixer använder jag.
- Kärna ur dadlarna och ha nu ner resten av ingredienserna i mixern och kör till en smet. Addera eventuellt lite vatten, men ta inte för mycket för då kan den bli för lös och kladdig.
- Tryck ner smeten i en bakform på ca 10×25 cm (använd bakplåtspapper).
- Strö över lite riven kokos och låt stelna till en stund i kylskåp.
- Skär i rutor och servera. Mums!
Rawfood | Nyttig | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Sockerfri | Utan tillsatt socker | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Denna goda och mättande gröt innehåller både ägg, bär och frukt. Kan det bli godare? Från pumpakärnorna och havregrynen får du i dig järn och päronet är bra för magen och kan ha en lösande effekt på den som blivit lite förstoppad. Smaklig mellis!
ca 4–6 portioner
- 2 dl havregryn
- 4 dl vatten eller valfri mjölkdryck
- 2 ägg
- 1 dl hallon
- 2 msk pumpakärnor
- 1 päron
- 0,5 dl valfri olja
Gör så här
- Ner med havregryn, vatten/mjölkdryck, ägg och hallon i en kastrull. Rör om så ägget blandas väl och sätt plättan på medelvärme. Rör hela tiden så det inte bränner i botten.
- Mixa pumpakärnorna och häll ner i kastrullen. Denna fantastiska mixer använder jag.
- Tvätta päronet och skär i bitar. Ner i mixern med oljan och kör till en slät kräm.
- När gröten fått koka och blivit tjockare ställer du av den och har i päronkrämen. Klart! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Nyttig | Näringsrikt | Barngröt | Bebisgröt | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MatHem.
Hälsosamt och läskigt gott recept
Denna läskigt goda smoothie kombinerar frukt och grönsaker på ett sätt som både lockar och näringsberikar dig och barnen. Med naturliga ingredienser och utan tillsatt socker blir det ett perfekt mellanmål både under och efter Halloween-firandet. Mums!
Gör så här
- Skala eller skär bort skalen på apelsinen och skär den i mindre bitar.
- Tvätta morots och grovriv den i rivjärn.
- Skala en bit ingefära och riv den (eller använd fryst, hackad ingefära).
- Ner med alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät kräm. Denna mixer använder jag. Addera lite vatten om du vill ha en lösare konsistens. Smaklig mellis!
Klämmis | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds och MatHem.
Så bakar du glutenfria chokladbars utan tillsatt socker
Ett perfekt mellanmål för både barn och vuxna. Njut av dessa goda bars på utflykten, efter förskolan/skolan eller på jobbet. Förutom den goda smaken innehåller den även näringsrika ingredienser fyllda med mineraler och vitaminer och är både glutenfri och utan tillsatt socker. De är enkla att baka och passar utmärkt som ett energigivande mellanmål för både barn och vuxna. Smaklig mellis!
ca 10 st
- 1 dl pumpakärnor
- 1 banan (ca 160 g med skal)
- 0,5 dl valfri mjölkdryck
- 1 dl havregryn
- 1 dl riven kokos
- 1 msk chiafrön
- 2 msk kakao
- 1 nypa salt (ej till bebis)
- 1 msk rapsolja
- 1 msk jordnötssmör eller tahini (nötfritt)
Gör så här
- Sätt ugnen på över- och undervärme 180 grader.
- Börja med att mixa pumpakärnorna. Denna fantastiska mixer använder jag.
- Häll de mixade pumpakärnorna i en bunke.
- Mixa nu bananen tillsammans med valfri mjölkdryck.
- Ner med alla ingredienser i bunken och blanda väl med t ex en sked.
- Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja och häll sedan i smeten. Fördela den med hjälp av en sked.
- In i ugn i ca 15 min. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Kan förvaras i kylskåp några dagar och kan även frysas in.
Bars | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Grötpinnar | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW | Granolabars
