Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Pepparkakskrydda är supergott i gröten, dina rawfoodbollar och som topping på den varma chokladen, yoghurten eller i mjölkskummet på din kaffe. Fördelen med att göra sin egen pepparkakskrydda är att du kan välja ceylonkanel istället för vanlig kanel då den går att äta mer av än den vanliga. Det har att göra med att vanlig kanel är giftig i stora mängder. Prova detta goda recept.
•2 msk äkta kanel (ceylon)
•1,5 msk mald kardemumma
•2 msk mald ingefära
•1,5 msk mald kryddnejlika
Gör så här
Blanda kryddorna. Förvara kryddblandningen torrt i en burk med lock.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.
ca 12 st
•1 litet äpple
•2 ägg
•0,5 dl havregryn
•1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
•150 g nötfärs
•1 msk hackad färsk eller fryst basilika
•1 krm spiskummin
•1 krm svartpeppar
•1 tsk dijonsenap
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•Valfri olja till formen
Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Tvätta och grovriv sedan äpplet.
3. Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
5. Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
6. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Makalöst god gröt med smak av päron och choklad. Päron är en utmärkt källa till fiber och är toppen för den som blivit lite hård i magen. Tillsätt pumpakärnor eller MINI+ för extra järn, något som både små barn men också många kvinnor har svårt att få tillräckligt av. Smaklig mellis!
ca 1–2 portion
•1 dl krossat bovete eller havregryn
•2 dl valfri mjölkdryck
•1 msk pumpakärnor eller 1 skopa MINI+
•0,5 päron
•0,5–1 tsk kakao
•1 tsk kokosolja
Gör så här
1. Koka upp bovete/havregryn tillsammans med mjölkdrycken på medelvärme. Rör hela tiden och ställ av när gröten fått en tjockare konsistens.
2. För att tillsätta extra järn adderar du pumpakärnor eller MINI+. Denna fantastiska mixer använder jag till pumpakärnorna.
3. Gör rent ett päron. Antingen river du det i ett rivjärn och adderar i gröten eller så mixar du även denna utan kärnhuset.
4. Ner med resten av ingredienserna i gröten och blanda. Klart! Håller i kylskåp några dagar men kan också frysas in en längre tid.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Pärongröt | Chokladgröt | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri
Reklam för Mini Ferrum. Inlägget innehåller även annonslänkar för Meds.
Prova denna goda och näringsrika gröt med aprikoser och ägg. Aprikoser innehåller rikligt med kostfibrer och kan hjälpa den som blivit lite trög i magen. I gröten har jag även i MINI+ för att berika den med lite extra järn. MINI+* är ett hemjärnspulver utan tillsatt socker, gluten och mjölk. Med bara en skopa i måltiden får du i dig ytterligare 1 mg järn.
ca 4–6 portioner
•2 dl havregryn
•4 dl vatten eller valfri mjölkdryck
•2 ägg
•0,5 msk ceylonkanel
•6 ekologiska torkade aprikoser
•2 msk valfri olja
•4 skopor MINI+*
Gör så här
1. Ner med havregryn, vatten/mjölkdryck, ägg och kanel i en kastrull. Rör om så ägget blandas väl och sätt plattan på medelvärme. Rör hela tiden så det inte bränner i botten.
2. Mixa aprikoserna tillsammans med oljan och häll ner i kastrullen. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Ner med fyra skopor MINI+* för extra järn.
4. När gröten fått koka och blivit tjockare ställer du av den och låter den svalna. Klart! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Järnkoll
Lär dig mer om barn och järn här.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
*MINI+ är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Överskrid ej det rekommenderade dagliga intaget. MINI+ är känsligt för fukt och ska förvaras torrt. 4 skopor = 4 mg järn (rekommenderad dagsdos) = 29% av DRI.
Nyttig | Järnrik | Barngröt | Bebisgröt | Bebisrecept | Glutenfri
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Ett perfekt litet mellanmål (som egentligen funkar lika bra som lunch eller middag) till den som nyss startat sitt smakäventyr och tränar på att äta själv, men också gott för oss vuxna. I detta recept har jag gjort den i ugnen, men det går också bra att forma till biffar och steka. Smaklig mellis!
ca 12 st
•1 paket förkokta gröna linser (380 g)
•1 medelstor morot
•1 ägg
•1 dl havregryn
•1 msk fryst koriander
•1 krm spiskummin
•1 msk olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på varmlust 175 grader.
2. Häll av spadet från linserna och skölj dem ordentligt med vatten.
3. Tvätta moroten och grovriv den.
4. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
5. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) och häll ner smeten. In i ugn i ca 20 min:
6. Låt svalna och skär sedan i stavar eller rutor och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Älskade grötpinne. Prova denna goda och saftiga variant med kokos, lime och jordgubbar. Ett utmärkt och gott mellanmål för både bebis, barn och vuxen. Smaklig mellis!
ca 15 st
•1 dl havregryn
•0,5 dl riven kokos
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk pumpakärnor
•1 ägg
•1 liten banan (eller 0,5 stor banan)
•0,5 ekologisk lime (yttersta skalet och saften)
•1 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk kokosolja
•ca 5 jordgubbar
•Valfritt olja till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Mixa de torra ingredienserna först och mixa. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Tvätta och riv det yttersta skalet från en halv lime och pressa ur saften i den mixern.
4. I med resten av ingredienserna, förutom jordgubbarna, och mixa till en slät kräm.
5. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med olja och häll i smeten.
6. Tvätta jordgubbarna och skär i mindre bitar och strö dem över smeten.
7. In i ugn i ca 18–20 min. Låt svalna och vänd sedan formen upp och ned. Har du smort formen ordentligt så lossnar kakan av sig själv. Ta annars hjälp med t ex en stekspade. Skär i pinnar, eller rutor. Mums! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Grötpinnar | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Denna goda och mättande gröt innehåller både ägg, bär och frukt. Kan det bli godare? Från pumpakärnorna och havregrynen får du i dig järn och päronet är bra för magen och kan ha en lösande effekt på den som blivit lite förstoppad. Smaklig mellis!
ca 4–6 portioner
•2 dl havregryn
•4 dl vatten eller valfri mjölkdryck
•2 ägg
•1 dl hallon
•2 msk pumpakärnor
•1 päron
•0,5 dl valfri olja
Gör så här
1. Ner med havregryn, vatten/mjölkdryck, ägg och hallon i en kastrull. Rör om så ägget blandas väl och sätt plättan på medelvärme. Rör hela tiden så det inte bränner i botten.
2. Mixa pumpakärnorna och häll ner i kastrullen. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Tvätta päronet och skär i bitar. Ner i mixern med oljan och kör till en slät kräm.
4. När gröten fått koka och blivit tjockare ställer du av den och har i päronkrämen. Klart! Håller i kylskåp några dagar och kan även frysas in en längre tid.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Nyttig | Näringsrikt | Barngröt | Bebisgröt | Bebisrecept | Glutenfri
En festlig dryck i halloween innehållandes både fibrer och vitaminer. Mums!
ca 1 portion
•1 apelsin
•1 medelstor morot
•1 krm ingefära (valfritt)
Gör så här
1. Skala eller skär bort skalen på apelsinen och skär den i mindre bitar.
2. Tvätta morots och grovriv den i rivjärn.
3. Skala en bit ingefära och riv den (eller använd fryst, hackad ingefära).
4. Ner med alla ingredienser i en liten mixer och kör till en slät kräm. Denna mixer använder jag. Addera lite vatten om du vill ha en lösare konsistens. Smaklig mellis!
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Klämmis | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Gör din egen klämmis! Det är billigare och ofta nyttigare då många färdiga krämer innehåller extra sötning. Prova denna urgoda kräm med äpple och ärtor. Här har jag i en skvätt olja som ju barn behöver som växer så mycket och hampafrön för extra näring, bland annat järn. Så god att jag också åt. Smaklig mellis!
Gör så här
1. Skölj och skär äpplet i mindre bitar.
2. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en slät kräm. Denna fantastiska mixer använder jag. Klar! Kan försvaras i kylskåp några dagar och går även bra att frysa in.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
Klämmis | Hemmagjord | Godaste | Bästa | Kräm | Barnpuré | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Hösten är här och ju längre in i hösten och vintern vi kommer blir det kanske också mer vanligt att köpa endast frysta bär. Tänk då på att koka just importerade frysta bär för att bli av med eventuellt magsjukevirus. De färska och de svenska frysta bären behöver vi däremot inte koka. Här är ett recept på en god glass gjord på fryst bärmix och kokosgrädde.
ca 8 st
•ca 250 g frysta bär
•en skvätt vatten
•1 msk chiafrön
•250 ml kokosgrädde eller vispgrädde
•3 st färska dadlar
Gör så här
1. Häll bären i en kastrull med en skvätt vatten, ca 0,5 dl.
2. Låt koka upp på medelvärme under omrörning.
3. Kärna ur dadlarna och häll i dem och chiafröna i kastrullen. Mixa nu smeten med stavmixer. Denna fantastiska stavmixer använder jag.
4. Låt bärsmeten svalna innan du häller i grädden. Rör om.
5. Häll upp den goda smeten i glassformar och in i frysen. Klart!
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.