Här har jag samlat mina tips och råd på hur du kan servera mina recept på allra bästa sätt. Alltid med ingredienser som passar även de allra minsta. I början så klart bara som pyttesmå smakprov för att sedan långsamt trappa upp storleken. Det gynnar ätutvecklingen och oralmotoriken att servera mat på olika sätt samt genom olika smaker och konsistens. Kanske rynkar ditt barn på näsan när det smakar något nytt. Håll ut! Det kan ta ända upp till tio gånger innan barnet börjar tycka om en ny smak. Och kom ihåg att alltid sitta med ett barn som äter. Vi lär oss äta olika konsistenser och smaker i olika takt. Det är helt normalt. Anpassa därför konsistens och bitar efter just ditt barn.
Mina goda krämer, mousse och puddings är släta och passar även den minsta provsmakaren. Det kan bli en viss struktur i en del krämer, t ex om den innehåller hela chiafrön eller lite quinoa. Det är toppen att barnet får äta olika konsistens på mat. Servera t ex i skål med sked, klämmispåse eller i en smaknapp.
Servera din goda dryck i nappflaska, klämmispåse, flaska med sugrör eller i en mugg/glass. Till den allra minsta går det utmärkt att hälla i lite i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik.
Alla barn utvecklas i sin egen takt och har olika erfarenheter av mat. När du serverar mina recept till små barn kan du behöva anpassa både konsistens och storlek för att göra måltiden säker och lätt att äta. För bebisar från 6 månader är det oftast lättast att hålla i större bitar, exempelvis stavar som är lika lång som en vuxens pekfinger. Maten bör vara mjuk och lätt att pressa sönder mellan fingrarna. Från cirka 8–10 månader, när pincettgreppet utvecklas, kan du börja skära maten i mindre bitar eller tunna skivor. Efter 12 månader klarar de flesta barn att tugga och svälja mer varierade konsistenser, men maten bör fortfarande anpassas efter barnets förmåga.
Till barnet som ännu inte kan bemästra att tugga en bit kaka själv kan du t ex mosa en bit tillsammans med bröstmjölk, ersättning och ge den mer som en kräm. En del barn som fyllt sex månader kan också få prova äta en riktigt stor bit som barnet kan gnaga från, eller riktigt små bitar så barnet också kan träna på pincettgreppet.
Bebisar och små barn har känsliga munnar och behöver mat med en konsistens som är lätt att mosa mellan tungan och gommen. Om ett recept innehåller torra eller fasta ingredienser, kan du anpassa det genom att tillsätta mer vätska, t.ex. vatten, bröstmjölk eller ersättning, tills det blir mjukare.
Se till att barnet sitter upprätt och under uppsikt vid måltider. Undvik hårda, runda och klibbiga livsmedel som kan utgöra en kvävningsrisk. Anpassa genom att skära, mosa eller tillaga maten på ett säkert sätt. Kom ihåg att alla barn är olika – anpassa maten utifrån ditt barns utveckling och erfarenhet.
Till den som nyss börjat äta små smakprov av mat kan du i dessa recept blanda ut en liten bit med t ex bröstmjölk eller ersättning och ge barnet, då mer likt en kräm. Ungefär runt sex månaders ålder kan du servera små nypor som barnet kan få plocka i sig själv. Dessa recept smälter nästan i munnen. Flera av dessa recept går även bra att lägga i en smaknapp, eventuellt addera lite vätska först.
Det går utmärkt att nypa av små bitar och doppa dem i t ex lite mjölk eller annan vätska för att den allra minsta ska kunna provsmaka. Från sex månaders ålder går det utmärkt att servera dessa i en form som liknar stavar. På så vid kan barnet enkelt hålla i det själv och äta.
Det är inte ovanligt att barnet klöker/får kväljningar speciellt i början av smakäventyret. Ju mer barnet får träna på att äta olika konsistenser på mat och mat med bitar, desto bättre blir barnet på att lära sig hantera maten i munnen och också förhindra klökning och att eventuellt sätta i halsen i framtiden. Kom ihåg att det är skillnad på att sätta något i halsen som täpper till luftvägarna. Då ska man agera snabbt och hjälpa barnet. Mitt tips är att också lära sig hjärtlungräddning på barn, t ex genom Knodd.
Förutom en klassisk glassform går det även bra att frysa glassen i mindre formar, t ex små pralin-, isbit- eller portionsformar. Då kan du stoppa ner den frysta biten i en smaknapp och ge. Nice cream kan serveras i smaknapp, klämmispåse eller i skål med sked.
Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.
Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.