Kurser och recept inom barn och mat av kostrådgivare

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Visste du att ägg är ett av det mest näringsrika livsmedlet du och ditt barn kan äta? Gör min snabba omelett i kopp på bara någon minut i mikron. Det blir ett perfekt mellanmål för både barn och oss vuxna. Mums!

Här kan du läsa mer om ägg och hur du kan introducera det till bebisar.

ca 1–2 portioner

•2 ägg
•1 tsk fryst koriander (eller annan ört)
•1 nypa vitpeppar
•1 nypa salt (ej till bebis)
•2 msk valfri grädde eller mjölkdryck

Gör så här
1. Ner med alla ingredienser i en burk eller bunke. Sätt på lock och skaka eller vispa ihop allt med en visp.
2. Häll ner smeten i en kopp och in i mikron på ca 1–1,5 minut på full effekt. Jag använde inte mikrolock. Ett tips är att inte ta en allt för liten kopp för i mikron stiger ägget. Börja med 1 minut om du är osäker på tiden i mikron.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Mellanmål barn | Mellis för barn | Näringsrikt | Sockerfri | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW | Mellistips för bebis

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Dags för ett snabbt mellanmål till dig eller barnen. Denna goda muffins gör du snabbt och enkelt i en kopp i mikron på bara någon minut. Variera gärna mellan olika bär och prova byta ut kryddan mot t ex kanel eller kardemumma en dag. Passar så väl som mellis eller ett mer hälsosamt fika.

ca 1–2 portioner

•0,5 banan
•1 dl havregryn
•0,5 dl mandelmjöl
•1 krm vaniljpulver
•1 ägg
•Några jordgubbar

Gör så här
1. Ner med alla ingredienser förutom bären i en mixer och kör till en kräm. Jag använde en bunke och denna stavmixer.
2. Skär jordgubbarna i mindre bitar och rör om i smeten.
3. Häll smeten i en kopp och in i mikron på full effekt i 1,5–2 minuter utan mikrolock. Klar!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Mellistips för barn | Nyttig | Godaste | Bästa | Cake Cup | Mellanmål barn | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Om du vill imponera till mellis så rekommenderar jag dessa goda minipizzor som du enkelt blandar ihop, toppar med denna tomatsalsa och sedan skjuts in i ugnen. Fulla med näring. Här nedan är mitt förslag på topping, men du kan såklart testa annat gott också. Toppa med ost om ni tål det.

För inspirerande videos och recept – följ mig på Instagram.

4 st

Pizzadeg
• 2,5 dl mandelmjöl
• 1 dl teff-, durra-, havre– eller bovetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 msk fiber- eller psylliumhusk
• 1 nypa salt (ej till bebis)
• 1 dl vatten
• 2 msk olivolja

Topping
• Några små tomater
• Några blad basilika eller fryst basilika
• 1 tsk olivolja
• 0,5 tsk vitvinsvinäger
• 1 krm peppar
• 1 krm salt (ej till bebis)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på över- och undervärme 250 grader.
2. Blanda alla ingredienser och krama degen med händerna.
3. Blöt dina händer med kallt vatten och forma fyra bollar som du lägger på en ugnsform med bakplåtspapper. Platta till degen så den blir ca 0,5–1 cm höga.
4. Skär tomat och basilika i mindre bitar, ner i skål och blanda ner resten av toppingen. Fördela sedan på pizzorna. In i ugnen i ca 15 min. Klart!

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Minipizza barn | Minipizzor topping | Näringsrikt | Sockerfri | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW | Glutenfria små pizzor

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Gör dessa goda grönsakspinnar. Goda för hela familjen och särskilt enkla för bebisen att hålla i och äta själv. Brysselkål innehåller viktiga näringsämnen så som vitamin C, vitamin K och fibrer. Dessa pinnar funkar lika bra som mellanmål som en måltid.

ca 14 st

•1 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vitpeppar
•1 krm gurkmeja
•1 krm curry
•1 dl fryst brysselkål
•2 ägg
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•2 tsk valfri olja + olja till brödformen

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
2. Ner med de torra ingredienserna i en liten mixer och kör till ett mjöl. Denna mixer använder jag.
3. Häll ner resten av ingredienserna i mixern och kör till en slät smet.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) och häll ner smeten.
5. In i ugn i ca 15–18 min. Låt svalna, skär i stavar och servera. Håller i kylskåp några dagar, men kan också frysas in en längre tid.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Bebisrecept | Glutenfri | Plockmat | BLW

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

En ny tradition hemma hos oss är torka några skivor apelsiner och sedan hänga i granen. Det tar några timmar i ugnen men doftar ljuvligt och granen blir så vacker. Min son tyckte också det var roligt att göra tillsammans. Nu ska berätta hur vi gör.

Du behöver

•Valfritt antal apelsin
•Kniv
•Skärbräda
•Snöre

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 100 grader.
2. Skär apelsinen i skivor, ungefär 0,5 cm tjocka.
3. Lägg på ugnsgaller och in i ugn i ca 3,5 timme.
4. Ta ut gallret och låt apelsinerna svalna.
5. Dra igenom ett snöre genom apelsinerna och klä granen.

Torkade apelsiner | Julgranspynt | Julpyssel | Jul

 

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Pepparkakskrydda är supergott i gröten, dina rawfoodbollar och som topping på den varma chokladen, yoghurten eller i mjölkskummet på din kaffe. Fördelen med att göra sin egen pepparkakskrydda är att du kan välja ceylonkanel istället för vanlig kanel då den går att äta mer av än den vanliga. Det har att göra med att vanlig kanel är giftig i stora mängder. Prova detta goda recept.

•2 msk äkta kanel (ceylon)
•1,5 msk mald kardemumma
•2 msk mald ingefära
•1,5 msk mald kryddnejlika

Gör så här
Blanda kryddorna. Förvara kryddblandningen torrt i en burk med lock.

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Prova mina goda, mjuka och saftiga köttfärspinnar. Själva formen gör det lätt för bebisen att hålla i och äta från själv. Alla bebisar är olika och har kommit olika långt i sitt matäventyr, men runt ca 6 månaders ålder kan du börja servera detta. Konsistensen på dem är mjuka så de nästan smälter i munnen och ganska liten risk att något ska fastna i halsen. Så klart sitter du ändå med när barnet äter och anpassar bitarna efter just denna krabat. Receptet passar egentligen alla i familjen och funkar som både ett litet mellanmål eller en måltid.

ca 12 st

•1 litet äpple
•2 ägg
•0,5 dl havregryn
•1 msk psylliumfiber (för att de ska hålla ihop bättre, kan uteslutas)
•150 g nötfärs
•1 msk hackad färsk eller fryst basilika
•1 krm spiskummin
•1 krm svartpeppar
•1 tsk dijonsenap
•0,5 dl valfri mjölkdryck
•Valfri olja till formen

Gör så här
1. Sätt ugnen på över- och undervärme 200 grader.
2. Tvätta och grovriv sedan äpplet.
3. Ner med alla ingredienser i en matberedare och kör tills allt blandats. Denna fantastiska matberedare använder jag.
4. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) med valfri olja.
5. Ner med blandningen i formen och in i ugn i ca 14 min (tiden kan variera). För att nötfärs ska bli helt genomstekt ska den uppnå 70 grader. Jag använde en termometer och i min ugn tog det 14 min tills helt klar.
6. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kan förvaras några dagar i kylskåp, men går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

BLW | Plockmat | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Ett perfekt litet mellanmål (som egentligen funkar lika bra som lunch eller middag) till den som nyss startat sitt smakäventyr och tränar på att äta själv, men också gott för oss vuxna. I detta recept har jag gjort den i ugnen, men det går också bra att forma till biffar och steka. Smaklig mellis!

ca 12 st

•1 paket förkokta gröna linser (380 g)
•1 medelstor morot
•1 ägg
•1 dl havregryn
•1 msk fryst koriander
•1 krm spiskummin
•1 msk olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på varmlust 175 grader.
2. Häll av spadet från linserna och skölj dem ordentligt med vatten.
3. Tvätta moroten och grovriv den.
4. Ner med alla ingredienser i en mixer och kör till en smet. Denna fantastiska mixer använder jag.
5. Smörj en avlång brödform (10×25 cm) och häll ner smeten. In i ugn i ca 20 min:
6. Låt svalna och skär sedan i stavar eller rutor och servera. Kan förvaras i kylskåp några dagar och går även utmärkt att frysa in.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Grötpinnar | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri | BLW | Plockmat

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Låt dessa goda små godisbitar få smälta på tungan. Så enkla att göra och på bara två ingredienser. Detta goda bärpulver är frystorkat där mycket av näringen från bären också har bevarats. Mums!

Gör så här
1. Ner med ingrediensernai en kastrull.
2. Smält allt under omrörning på låg värme.
3. Häll ner smeten i t ex i någon av dessa pralinformar, en isbitsform eller i knäckformar.
4. In i kylskåp och låt stelna. Förvaras även i kyl och håller i flera dagar.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Lördagsgodis | Fredagsmys | Barngodis | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Sockerfri | Glutenfri | Plockmat | Bebisgodis | Sockerfritt godis | Kalas | Barnkalas | Naturgodis | Hemmagjort godis

Köp en receptbok

Här är min mixer

Smart inköpslista

Servera så här

Kurs om matintro

Tips och fakta

För både barn och vuxna är det bra att äta fisk, gärna 2-3 gånger i veckan. Prova mitt urgoda recept på tonfiskröra som passar hela familjens mellanmål. Ät den som den är, med en näve groddar eller på mackan. Smaklig mellis!

ca 2 portioner

•1 burk tonfisk i vatten (ca 160 g med vatten)
•1 dl creme fraiche/imat fraiche/sour supreme
•0,5 dl hackad dill
•1 skvätt citron
•1 nypa peppar
•1 msk kapris
•1 avokado

Gör så här
1. Öppna tonfiskburken och häll av vattnet.
2. Skär kaprisen i mindre bitar.
3. Dela avokadon och skär den i mindre bitar.
4. Ner med alla ingredienser i en bunke och blanda.
5. Servera som den är eller på en god macka. Prova t ex Mellistipsets goda bröd med zucchini.

Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.

Tonfiskröra | Nyttig | Godaste | Bästa | Näringsrikt | Barnmat | Bebismat | Smakäventyr | Bebisrecept | Glutenfri

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.