Chiavåfflor utan ägg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Prova dessa fantastiskt goda, krispiga och äggfria våfflor. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

Klicka på stjärnorna för att betygsätta
(9)

ca 3 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 krm vaniljpulver
• 1,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
• 1 tsk smör eller margarin
• Olja eller smör till våffeljärnet
• Servera med t ex Mellistipsets sylt

Gör så här
Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Blanda alla ingredienser. Sätt igång våffeljärnet och låt smeten stå och dra sig under tiden som våffeljärnet blir varmt. Olja våffeljärnet ordentligt, rör om i smeten och häll i en lagom mängd smet i järnet. Glöm inte att olja järnet inför varje ny våffla, annars kan smeten fastna i järnet. Äger du inget våffeljärn går det bra att steka dessa på medelvärme med olja i en stekpanna. Servera med Mellistipsets sylt.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *