Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Så serverar du banan till små barn

Bananer är ett utmärkt mellanmål fullpropopade med energi och viktiga näringsämnen som bland annat folat, kalium och vitamin B6. Tack vare bananens mjuka och saftiga konsistens är det en låg risk för att den ska kunna täppa till i barnets lilla hals.

Så serverar du bananen
Från ca 6 månaders ålder kan du ge den i stavar, runt 9 månaders ålder i mindre bitar så att barnet får träna på pincettgreppet och från 12 månader kan du börja ge barnet en hel banan. Tänk på att alla barn är olika och kommit olika långt i sitt matäventyr. Anpassa därför bitarna efter barnet och sitt alltid med ett litet barn som äter.

Gott i recept
Banan är ju dessutom gott att baka med. Här på receptsidan kan du söka på ingrediens. Skriv in ordet banan och leta upp ditt favoritrecept. En av mina favoriter med banan är detta bananbröd med kakao.Fler goda recept med banan i
(klicka för att komma till receptet)
Stekta bananer i kokos och kanel
Saftiga blåbärsmuffins
Chokladmilkshake med banan
Glass på bara banan doppat i godsaker
Chokladkakor med havre och banan

Mvh
Isabelle Ståhl
Licensierad Kostrådgivare

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

2 svar på ”Så serverar du banan till små barn”

När jag ger mitt barn banan så stoppar hon in väldigt mycket i munnen. Hur undviker jag detta och lär mitt barn att stoppa in lagom mycket mat i munnen?

Detta är ganska vanligt i perioder hos barn. Hos små barn är det ofta en del av att lära sig äta och utforska mat och se hur mycket som får plats. Det kan verka otäckt men ett tips är att försöka behålla sitt eget lugn. Du kan också prata med barnet och säga att ”oj nu blev det lite mycket” och hålla fram en hand för att visa barnet att det är okej att spotta ut lite. Ett sätt kan också vara att servera lite mat åt gången. Det är också bra att låta barn sitta med dig och andra som äter för att lära sig av er andra 🫶🏻

Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.