Järnrika grötpinnar med smak av morotskaka

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns, Bodystore och MatHem.

Aprikos, havregryn och pumpakärnor är källor till järn. Gör grötpinnar av denna saftiga, enkla morotskaka. Ett perfekt litet mellanmål för din allra minsta vän som tränar på att lära sig äta. Gott även för oss vuxna. Smaklig mellis!

Klicka på stjärnorna för att betygsätta
(47)

ca 15 st

•2 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk pumpakärnor eller palttunnbröd (gluten)
•0,5 tsk kardemumma
•1 ägg
•1 morot (60 g)
•4 torkade aprikoser
•1 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk rapsolja + valfritt fett till formen

Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.

2. Kör de torra ingredienserna i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.

3. Skala en morot och finriv den.

4. Häll ner resten av ingredienserna i mixerna och kör allt till en slät kräm.

5. Smörj en avlång form ordentligt med olja. Häll i smeten i en brödform (ca 10×25 cm) och in i ugn i ca 15 min. Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr – är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i stavar och servera. Frys in de ni inte orkar äta upp idag.

Se liknande recept:
Grötpinnar Nötfritt

15 svar på ”Järnrika grötpinnar med smak av morotskaka”

Måste testa till sonen 🥰 om en vill ta med grötpinnarna på tex utflykt över dagen, rekommenderar du då att de ska ligga i kylväska eller ”klarar” de sig torrt flera timmar? 😊

Vad kul! Jag skulle säga att de håller sig framme i max en dag. Kylväska gör att de håller sig längre 🥰

Svara

Jag mixade dem direkt som de var. Mina var mjuka och fina. Är de hårda kan du blötlägga en stund innan 🤗 kan ju vara olika för vilken mixer du använder. I menyraden högst upp under Bra att ha kan du se vilken mixer jag använder.

Svara

Verkar gott! Kan man ha 4 dadlar istället för aprikoser? Med risk för att det blir mindre järnrikt men det har vi oftast hemma 🙂

Dessa va populära hos tvååringen som även gillade att hjälpa till att hälla ingredienser i mixern. Nu när hon är större skulle jag ta en liten nypa salt för att lyfta smaken ännu mer. Tack för ett bra recept!

Provade dessa här om dagen och Rasmus älskade dem! Elliott däremot var inte riktigt lika förtjust men vi har upptäckt senare att han inte ens gillar vanlig morotskaka så förmodligen gillar han inte morotssmaken i dessa. Men tanken var egentligen att Rasmus skulle äta dem här för att träna pincetgreppet så jag ska prova något annat recept till Elliott 😊

För en bebis som är äggallergiker, har du något tips på vad vi kan använda istället? Verkar supergott annars!

Kan man steka dom? Min son älskar allt stekt i smör nämligen och vill hitta ngt med mkt järn han kan tänkas äta.

Jag har inte testat, men det borde ju funka. Testa och berätta hur det gick! Annars kan du ha mkt smör i formen innan du häller i smeten så blir den nästan som smörstekt i ugnen 🤗

Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *