Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns, Babyland och Bodystore.

Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Testa dessa urgoda plättar som faktiskt är gjorda helt utan ägg. Servera som de är eller t ex med frukt och bär. Ät hemma eller ta med på utflykten.

Klicka på stjärnorna för att betygsätta
(16)

ca 10 st

• 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
• 1 dl havremjöl (eller drygt 1 dl havregryn)
• 1 tsk bakpulver
• 0,5 tsk äkta kanel (ceylon)
• 1,5 dl mjölk eller annat växtbaserad mjölkdryck
Kokosolja till stekning

Gör så här
Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låt ligga i ca 10 min. Rör om då och då för att få bort klumpar. Mixa havregrynet till ett mjöl, eller använd havremjöl. Denna fantastiska mixer använder jag. Blanda alla ingredienser. Olja en stekpanna och klicka ut ca 1,5 msk smet per plätt. Använd stekspade och lyft försiktigt då och då under så de inte fastnar. Olja extra om det behövs. Stek på medelvärme på båda sidor. Tips! Stek i en gjutjärnspanna för extra järn. Järn är något barn och en del kvinnor har svårt att få tillräckligt av. På bilden är det denna fina tallrik.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g och bakverk bör högst innehålla 10% chiafrön och bröd högst 5% chiafrön. Dessa plättar innehåller lite mindre än 6% chiafrön.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *