Chiasemla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Är du en av dem som gillar fyllningen bättre än själva bullen i semlan? Då är detta något för dig. En lyxig chiapudding med smak av semla. Förbered genom att göra puddingen gärna minst en timme eller dagen innan du slutför för att äta den. Detta är så att chiafröna hunnit svälla klart. De kan nämligen svälla upp till 12 ggr sin egen vikt. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Mandel är fullproppade av magnesium, järn och kostfibrer. Perfekt mellis för såväl små som stora.

Klicka på stjärnorna för att betygsätta
(9)

ca 1–2 portion

– Chiapudding –
• 1 dl mandelmjölk eller annan mjölkdryck
• 1 msk chiafrön
• 1 krm kardemumma

– Mandelmassa –
• 0,5 dl mandlar eller mandelmjöl
• 2 färska dadlar

– Topping –
• 1–2 dl kokosgrädde
• 1 krm vaniljpulver
Kardemumma som topping

Gör så här
Blanda ingredienserna till chiapuddingen och låt stå i kylen i minst en timme eller över natten. Rör gärna några gånger för att undvika klumpar. Ställ in kokosgrädden i kylen om den inte redan stod där innan. När en timme gått vispar du grädden tillsammans med vaniljpulvret. Kärna ur dadlarna. Mixa sedan ingredienserna till mandelmassan och lägg massan i ett glas. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.  Häll ner chiapuddingen över mandelmassan och toppa sedan med grädden. Strö över lite kardemumma på toppen. Smaklig mellis!

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Se liknande recept:
Äggfritt Mousse & chiapudding

2 svar på ”Chiasemla”

Gjorde åt hela familjen, alla älskade det!! Så himla god🤤.. jag valde dock att använda vispgrädde istället för kokosgrädde.. sen toppade jag även med jordgubbar 🍓

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *