Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Somrig mousse med rabarber

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns, Bodystore och Bonti.

Krämig mousse med en lätt smak av kokos och rabarber. Toppa med dina favoriter och imponera inte bara på barnen, utan även på dina vuxna vänner. Inget tillsatt socker, gluten eller mjölkprotein i. Passar såväl som mellanmål som efterrätt. Mums! Se receptvideon här.

4 portioner

•ca 75 g rabarber
•1 krm vaniljpulver
•450 g vispbar kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
•8 jordgubbar
•0,5 dl hackade hasselnötter (kan uteslutas eller bytas ut)

Gör så här Se receptvideon här.
Ställ vispbar kokosgrädde i kylskåp minst ett dygn. Gör rent rabarbern och skala bort det yttersta skalet. Själva blasten ska inte ätas, bara stången. Skär den i mindre bitar och koka i vatten i ca 8 minuter. Häll ut i durkslag för att få bort vätskan och låt svalna. Vätskan blir en god och syrlig saft när den svalnat. När rabarbern svalnat helt lägger du den i en mixer tillsammans med vaniljpulvret och kokosgrädden. Kör till en slät mousse. Häll upp i glas, t ex med hjälp av en spritspåse. Skär jordgubben i små bitar, hacka nötterna och toppa moussen. Klar!

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Se liknande recept:
Äggfritt Mousse & chiapudding

Blåbärsmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Krämig blåbärsmousse med chiafrön. Chiafrön är väldigt näringsrikt och blåbär innehåller antioxidanter som är bra för våra kroppar. Smaka denna goda kräm till mellanmål eller varför inte överraska med den som efterrätt ikväll?

ca 2–4 portioner

• 3 färska dadlar (urkärnade)
• 1 krm vaniljpulver
• 1 tsk chiafrön
• 250 ml kokosgrädde från tetrapack (ställd i kylskåp minst ett dygn innan)
• 0,5 dl blåbär

Gör så här
När kokosgrädden från ett tetrapack stått i kylskåp i minst ett dygn kan du börja med denna goda mousse. Kärna ur dadlarna och kör dem tillsammans med resten av ingredienserna i en liten mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Använd t ex en spritspåse och häll upp i passande skålar. Servera direkt eller låt stå i kylskåp en stund. Låt dem gärna inte stå för länge i kylen då kokosgrädden kan stelna.

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Apelsin- och kokosmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bonti.

En fräsch och god mousse till dig och din krabat under dagens mellanmål. Kokosgrädde är inte bara gott utan även helt fritt från mjölkprotein och gluten.

ca 2-4 portioner

• 250 ml kokosgrädde (tetra och ställd i kyl dagen innan)
• 3 färska dadlar (urkärnade)
• 0,5 ekologisk apelsin (saften + rivet skal)

Gör så här
Kärna ur de färska dadlarna, riv det yttersta skalet på en halv apelsin och pressa ut saften från den. Kör alla ingredienser till en slät kräm i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Spritsa eller häll upp i passande skålar. Toppa med lite extra saft från apelsinen om du vill. Servera direkt eller låt stå i kylskåp en stund innan. Mums!

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Apelsin- och chokladmousse till Halloween

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

En rolig och god mousse för både stora och små att bjuda på under Halloween. Utan tillsatt socker och fri från ägg, gluten och mjölkprotein.

ca 2–4 portioner

• 1 tetrapack kylskåpstempererad kokosgrädde (250 ml)
• 3 färska dadlar
• 1 msk kakao
• 0,5 ekologisk apelsin (rivet skal och lite saft)

Gör så här
Kärna ur dadlarna och lägg i en mixer med kokosgrädden och kakaon. Riv det yttersta skalet från en halv apelsin och pressa ut lite av saften. Mixa allt och spritsa sedan moussen på ett litet fat eller i ett glas. Denna fantastiska mixer använder jag. Addera små ögon av exempelvis russin, små frön eller med de jag använde (av socker) som finns att köpa på Panduro. Servera direkt.

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Chokladmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Här kommer ett recept på en riktigt god och enkel chokladmousse. Toppa med exempelvis lite riven choklad, eller varför inte några goda bär?

ca 4 portioner

• 450 ml kokosgrädde
• 8 färska dadlar
• 2,5 msk kakao

Gör så här
Ställ gärna in kokosgrädden i kylen en dag innan. Kärna ur dadlarna och kör sedan alla ingredienser i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll upp i exempelvis glas och ät direkt eller ställ in i kylen några timmar om moussen är alldeles för lös.

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Chiasemla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.

Är du en av dem som gillar fyllningen bättre än själva bullen i semlan? Då är detta något för dig. En lyxig chiapudding med smak av semla. Förbered genom att göra puddingen gärna minst en timme eller dagen innan du slutför för att äta den. Detta är så att chiafröna hunnit svälla klart. De kan nämligen svälla upp till 12 ggr sin egen vikt. Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium. Mandel är fullproppade av magnesium, järn och kostfibrer. Perfekt mellis för såväl små som stora.

ca 1–2 portion

– Chiapudding –
• 1 dl mandelmjölk eller annan mjölkdryck
• 1 msk chiafrön
• 1 krm kardemumma

– Mandelmassa –
• 0,5 dl mandlar eller mandelmjöl
• 2 färska dadlar

– Topping –
• 1–2 dl kokosgrädde
• 1 krm vaniljpulver
Kardemumma som topping

Gör så här
Blanda ingredienserna till chiapuddingen och låt stå i kylen i minst en timme eller över natten. Rör gärna några gånger för att undvika klumpar. Ställ in kokosgrädden i kylen om den inte redan stod där innan. När en timme gått vispar du grädden tillsammans med vaniljpulvret. Kärna ur dadlarna. Mixa sedan ingredienserna till mandelmassan och lägg massan i ett glas. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.  Häll ner chiapuddingen över mandelmassan och toppa sedan med grädden. Strö över lite kardemumma på toppen. Smaklig mellis!

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Se liknande recept:
Äggfritt Mousse & chiapudding

Chiapudding med hallon och kokos

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Chiapudding är ett superenkelt och bra mellis att förbereda redan dagen innan. Det går att äta redan några minuter efter också, men tänk på att chiafrön kan svälla upp till 12 gånger sin egen vikt och därför kan det vara bra, speciellt för små magar, att ha blandat denna några timmar innan den serveras. Chiafrön bidrar till järn, något som barn behöver mycket av.

ca 1 portion

• 1 dl kokosmjölk
• 2 tsk chiafrön
• 1 nypa vaniljpulver
• Hallon och riven kokos till topping
(Totalt ca 2,7 mg järn)

Gör så här
Blanda kokosmjölk, chiafrön och vaniljpulver i exempelvis ett glas. Rör ordentligt för att minska risken för klumpar. Låt stå i kylen över natten med plastfolie över. Innan servering rör du om, toppar med hallon och kokos eller något annat du gillar. Mosa bären och blanda runt om du hellre föredrar det.

Serveringstips för barn
Servera chiapuddingen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Livsmedelsverket skriver att chiafrön är mycket nyttigt och att livsmedlet är godkänt av Efsa. Även barn, ammande och gravida kan äta chiafrön. Det finns ett dagligt rekommenderat intag på 15 g vilket motsvarar ungefär en matsked.

Pepparkaksmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Krämig mousse med smak av pepparkaka. Utan mejeriprodukter.

ca 2–4 portioner

• 450 ml kokosgrädde (stått i kyl minst ett dygn)
• 6 färska dadlar (urkärnade)
• 1 tsk pepparkakskrydda

Gör så här
Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser till dadlarna lösts upp. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll upp i t ex glas och servera direkt eller låt stå kylskåp en stund innan servering.

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Saffransmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Njut av en krämig och god mousse med smak av julen. Perfekt till mellanmål och dessutom utan tillsatt socker.

ca 2–4 portioner

• 450 ml kokosgrädde (stått i kylskåp minst ett dygn)
• 5 färska dadlar
• 1 krm malen saffran
• Några lingon att toppa med

Gör så här
Ställ gärna kokosgrädden i kyl redan dagen innan. Kärna ur dadlarna. Mixa allt förutom lingonen och häll sedan smeten i exempelvis glas. Denna fantastiska mixer använder jag. Toppa med lingon. Servera direkt eller ställ i kylen en stund för att stelna mer.

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Hallonmousse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och Bonti.

Krämig mousse med smak av hallon. Som en efterrätt och mellis på samma gång.

ca 4 portioner

• ca 2,5 dl hallon
• 6 färska dadlar (urkärnade)
• 450 ml kokosgrädde (stått i kylskåp minst ett dygn)
• Toppa med valfria bär eller müsli

Gör så här
Kärna ur dadlarna. Mixa allt i en mixer till dadlarna lösts upp. Denna fantastiska mixer använder jag. Häll upp i glas och låt stå i kylen några timmar. Toppa med exempelvis bär, eller varför inte lite müsli?

Serveringstips för barn
Servera moussen i t ex skål med skedklämmispåse eller i en smaknapp. Variation är utvecklande för barnets oralmotorik. Fler serveringstips här.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

© 2022 Mellistipset

;

Receptbok

Nu kan du äntligen handla Mellistipsets inbundna bok här på mellistipset.se. Dessa goda recept på näringsrika mellanmål och fika är unika och går inte att ta del av någon annanstans.