Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Gluten och celiaki

Mellistipset använder glutenfria produkter i sin bakning. Men vad är egentligen gluten och varför har Mellistipset valt att utesluta det?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Vad är gluten?
Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. T ex i vetemjöl som ofta finns i pasta, pannkakor, bröd, välling, barnmat, bakverk med mera. En del livsmedel, t ex havregryn och havredryck, kan även innehålla spår av gluten.

Tål alla gluten?
Nej. Spannmålsallergi innebär att en person är allergisk mot ett eller flera sädesslag, t ex vete. Det förekommer hos barn och försvinner oftast när barnet blir äldre. Celiaki kallas också för glutenintolerans. Det är inte en allergi och växer heller inte bort.

Celiaki
Celiaki innebär att den sjuke inte tål gluten. Gluten skadar då tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa. I Sverige beräknas ca 2% av befolkningen ha celiaki.

Barn och gluten
Celiaki är till viss del ärftligt. Forskning visar att mängden gluten kan påverka risken för celiaki. Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll. Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt.

Mellistipset och gluten
Alla Mellistipsets recept är glutenfria. Dels för alla där ute som inte tål gluten, men också för att du som förälder i egen takt och i små mängder själv ska kunna ge ditt barn gluten när du vill. Prova t ex att laga Mellistipsets egna välling, gröt, bröd, muffins med mera helt utan gluten. Här är några receptfavoriter:
Havrevälling
Slät barngröt med smak av kokos
Morotsfrallor
Chokladmuffins med kokos och mandel

Visste du att…
…mjöl från durra, teffbovete, havre och mandel faktiskt innehåller betydligt mer näring än t ex vanligt vetemjöl? Dessa bakar Mellistipsets ofta med och i mataffären hittar du dem oftast i närheten av vetemjölet.

Sök vård
Om du misstänker att ditt barn inte tål gluten, vänd dig till din BVC eller vårdcentral. Sjukvården kan utreda vad som orsakar barnets symtom.

Källa: Celiakiförbundet, 1177 och Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.