Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
Mellistipset använder glutenfria produkter i sin bakning. Men vad är egentligen gluten och varför har jag valt att utesluta det?
Vad är gluten och gluten i barnmat
Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, korn och råg. För många vuxna och barn är gluten en vanlig del av kosten, men när det gäller bebisar är glutenintaget något som både forskare och svenska myndigheter har uppmärksammat. Mycket barnmat och recept som tipsas om till små barn innehåller ofta pasta, bulgur och andra glutenrika ingredienser – vilket kan förvåna med tanke på de råd som faktiskt finns kring gluten.
Tål alla gluten?
Nej. Spannmålsallergi innebär att en person är allergisk mot ett eller flera sädesslag, t ex vete. Det förekommer hos barn och försvinner oftast när barnet blir äldre. Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som drabbar tunntarmen hos ca 1–2% av alla svenskar där en inflammation startar när proteinet gluten når tunntarmen.
Vad säger forskningen om gluten för bebisar?
Nyare forskning tyder på att gluten introducerat i små mängder, snarare än att uteslutas helt, kan hjälpa till att minska risken för glutenintolerans. Genom att introducera gluten i små, kontrollerade mängder under det första levnadsåret kan man främja en hälsosam utveckling av immunförsvaret, vilket Svenska Livsmedelsverket också stöder. Men eftersom det är svårt att kontrollera mängder i glutenrika barnmatsprodukter har jag valt att utveckla glutenfria recept på Mellistipset, så att du som förälder kan bestämma när och hur ditt barn introduceras för gluten.
Mellistipset och gluten
Alla Mellistipsets recept är glutenfria. Att starta med glutenfria recept ger dig som förälder kontroll över glutenmängderna och låter dig säkerställa att introduktionen sker långsamt. Om ditt barn sedan tolererar små mängder kan ni gradvis öka glutenintaget – något jag går in mer på i min kurs om matintroduktion för små barn.
Prova också några av mina goda, glutenfria recept. Här är några receptfavoriter:
Visste du att…
…mjöl från durra, teff, bovete, havre och mandel faktiskt innehåller betydligt mer näring än t ex vanligt vetemjöl? Dessa bakar Mellistipsets ofta med och i mataffären hittar du dem oftast i närheten av vetemjölet.
När ska du söka vård?
Om du misstänker att ditt barn inte tål gluten, vänd dig till din BVC eller vårdcentral. Sjukvården kan utreda vad som orsakar barnets symtom.
Vill du lära dig mer om mat till barn den första tiden?
I min onlinekurs om matintroduktion får du veta allt om hur du tryggt kan introducera fast föda. Kursen är baserad på svenska kostråd samt mina egna värdefulla tips och råd som kostrådgivare och tvåbarnsmamma. Börja kursen redan idag, du har tillgång till den ett helt år.
Ett svar på ”Introduktion av gluten till barn – Vad säger forskningen?”
👏🏻👏🏻👏🏻