En e-bok fylld med de godaste och nyttigaste julrecepten Läs mer

Gluten och celiaki

Mellistipsets recept går att göra helt utan gluten. Men vad är egentligen gluten för något?

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. T ex i vetemjöl som ofta finns i pasta, pannkakor, bröd, välling, barnmat, bakverk med mera. En del livsmedel innehåller även spår av gluten.

Celiaki innebär att den sjuke inte tål gluten. Gluten skadar då tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa. I Sverige beräknas ca 2% av befolkningen ha celiaki

Celiaki är till viss del ärftligt. Forskning visar även att mängden gluten kan påverka risken för celiaki. Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll. Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt.

Mellistipset ger dig tips på snabba, enkla och goda mellanmål för såväl små som stora. Dessutom är de flesta recepten järnrika, något som små barn behöver mycket av.

Stängt för kommentering.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.