Kurser och recept inom barn och mat av kostrådgivare

Sanningen om kanel

Vad kryddar du helst med kanel? Är du eller ditt barn en av de som älskar kanel och gärna äter det flera dagar i veckan? Då är denna snabbfakta något för dig.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Ursprung
Kanel är en vanlig krydda i Sverige och den kommer från barken på olika kanelträd. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter. De vanligaste sorterna, som brukar finns i kryddhyllan, är kassiakanel och ceylonkanel.

Är kanel farligt?
Kanel är bland annat rikt på järn, fibrer, kalcium och antioxidanter. Det innehåller även kumarin som kan skada levern om man äter stora mängder regelbundet.

Kanel per dag
Vuxna bör begränsa intaget av kanel till ungefär en tesked per dag och barn till ungefär en halv tesked per dag. Det innebär ingen risk för levern om du vid något enstaka tillfälle äter mer än detta.

Kassia & ceylon
Det rekommenderade dagliga intaget gäller kassiakanel, den som bara heter Kanel i kryddhyllan. Ceylonkanel, så kallad äkta kanel, innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk. Välj därför hellre denna om du eller ditt barn äter kanel regelbundet.

Smakar de likadant?
De är båda väldigt goda och liknar varandra i smaken. Ceylonkanel har en aning mer dämpad smak, medan kassiakanel är mer brännande i smaken. Du hittar dem båda i kryddhyllan i de flesta mataffärer.

Kanel och Mellistipset
Mellistipset använder ceylonkanel, den så kallade äkta kanelen, i alla recept med kanel i. Detta så att du inte ska behöva oroa dig över att ditt barn får i sig för mycket kumarin. Här några goda recept som innehåller kanel:
Kanelbullerutor
Blåbär- och kanelgröt
Kanelbullemuffins
Kanelbullekladdkaka

Källa: Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.