Aprikos, havregryn och pumpakärnor är källor till järn. Gör grötpinnar av denna saftiga, enkla morotskaka. Ett perfekt litet mellanmål för din allra minsta vän som tränar på att lära sig äta. Gott även för oss vuxna. Smaklig mellis!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore och MatHem.
ca 15 st
•2 dl havregryn
•0,5 tsk bakpulver
•1 msk pumpakärnor eller palttunnbröd (gluten)
•0,5 tsk kardemumma
•1 ägg
•1 morot (60 g)
•4 torkade aprikoser
•1 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk rapsolja + valfritt fett till formen
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Kör de torra ingredienserna i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Skala en morot och finriv den.
4. Häll ner resten av ingredienserna i mixerna och kör allt till en slät kräm.
5. Smörj en avlång form ordentligt med olja. Häll i smeten i en brödform (ca 10×25 cm) och in i ugn i ca 15 min. Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr – är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i stavar och servera. Frys in de ni inte orkar äta upp idag.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.
26 svar på ”Järnrika grötpinnar med smak av morotskaka”
Måste testa till sonen 🥰 om en vill ta med grötpinnarna på tex utflykt över dagen, rekommenderar du då att de ska ligga i kylväska eller ”klarar” de sig torrt flera timmar? 😊
Vad kul! Jag skulle säga att de håller sig framme i max en dag. Kylväska gör att de håller sig längre 🥰
Aprikoserna är det bara att mixa dom som dom är eller ska dom blötläggas innan?😄
Jag mixade dem direkt som de var. Mina var mjuka och fina. Är de hårda kan du blötlägga en stund innan 🤗 kan ju vara olika för vilken mixer du använder. I menyraden högst upp under Bra att ha kan du se vilken mixer jag använder.
Verkar gott! Kan man ha 4 dadlar istället för aprikoser? Med risk för att det blir mindre järnrikt men det har vi oftast hemma 🙂
Det borde funka utmärkt 👌🏼
Åh det här ska jag testa då föräldrargruppen kommer idag! Ska man även mixa aprikoserna?😊
Åh vad skoj. Ja, precis! 🤗
Dessa va populära hos tvååringen som även gillade att hjälpa till att hälla ingredienser i mixern. Nu när hon är större skulle jag ta en liten nypa salt för att lyfta smaken ännu mer. Tack för ett bra recept!
Åh vad kul att få läsa detta 🥰🤗
Provade dessa här om dagen och Rasmus älskade dem! Elliott däremot var inte riktigt lika förtjust men vi har upptäckt senare att han inte ens gillar vanlig morotskaka så förmodligen gillar han inte morotssmaken i dessa. Men tanken var egentligen att Rasmus skulle äta dem här för att träna pincetgreppet så jag ska prova något annat recept till Elliott 😊
För en bebis som är äggallergiker, har du något tips på vad vi kan använda istället? Verkar supergott annars!
Absolut! Vet att flera läsare lagat mina grötpinnar med kikärtsspad. Läs mer här: https://mellistipset.se/aggallergi/
Kan man steka dom? Min son älskar allt stekt i smör nämligen och vill hitta ngt med mkt järn han kan tänkas äta.
Jag har inte testat, men det borde ju funka. Testa och berätta hur det gick! Annars kan du ha mkt smör i formen innan du häller i smeten så blir den nästan som smörstekt i ugnen 🤗
Gjorde dessa med dadlar och som muffins istället! Lade även till lite kanel, blev kanon!
Åh vad kul 😍
Enkla att göra och så himla goda! Perfekt för bebis då de faller sönder fint i munnen och är enkla att tugga. Smakar även mycket bra till mammans kaffe 😍
Åh mums. Så kul att ni gillar 🥰
Ser jättegoda ut, kan man servera dessa till 7 månaders bebis eller från vilken ålder är de lämpliga?
Alla recept innehåller ingredienser som barn från fyra månader får smaka på. Här kan du få tips på servering: https://mellistipset.se/serveringstips/
Vad kan man ersätta ägget med?
Jag vet att flera andra följare använt kikärtsspad istället men kanske ändrat tiden i ugnen en aning. Läs mer här: https://mellistipset.se/aggallergi/
Sett andra recept där 1 ägg ersätts med 2msk svällda chiafrön i typ 1/2dl vatten.
Denna är sååå god tycker hela familjen 🥰
Superlyckat! Bytte ut kardemumma mot kanel och det funkade lika bra. Fick ha inne den lite längre i min ugn. Tack för ett bra recept !