Är det okej att små barn äter choklad och sådant med kakao i?
Många föräldrar undrar om det är lämpligt att ge kakao och choklad till sina barn. Enligt Svenska Livsmedelsverket finns det inga specifika rekommendationer i råden till spädbarn och barn som avråder oss från att ge kakao till barn, men det finns vissa saker att tänka på.
Skillnaden mellan kakao och choklad
Kakao är det pulver som utvinns från kakaobönan efter att fettet, kakaosmöret, har separerats. Det har en intensiv chokladsmak men är naturligt bittert och innehåller inget tillsatt socker. Choklad, däremot, består av en blandning av kakaomassa, kakaosmör, socker och ibland mjölk. Mörk choklad innehåller mer kakao och mindre socker än mjölkchoklad, medan vit choklad inte innehåller någon kakao alls – bara kakaosmör, socker och mjölkpulver.
Kakao och koffein
Kakao innehåller små mängder koffein, som bland annat kan påverka barns sömn och nervsystem. Även om mängden koffein är låg i en portion kakao, kan det vara bra att begränsa intaget för yngre barn. Solid Starts* skriver att smakprov av livsmedel som innehåller kakao kan erbjudas från 6 månaders ålder, men det är klokt att vänta med regelbunden introduktion tills barnet är äldre, med hänsyn till koffeininnehållet och eventuella allergener. Allergi mot kakao är däremot väldigt ovanligt.
Teobromin och tungmetaller i kakao
Förutom koffein innehåller kakao även teobromin, ett ämne som liknar koffein men har mildare stimulerande effekter. Teobromin finns naturligt i kakao och är generellt ofarligt i små mängder. Det är en av anledningarna till att choklad kan vara giftigt för djur som hundar, men människor bryter ner ämnet snabbare.
Kakao kan även innehålla små mängder tungmetaller, som kadmium, eftersom kakaoträdet tar upp mineraler från jorden där det växer. Halterna varierar beroende på ursprung och odlingsmetod. I Sverige finns gränsvärden som reglerar hur mycket kadmium som får finnas i kakao och vid normal konsumtion utgör det ingen hälsorisk för barn. Vill du vara extra försiktig kan du välja ekologisk kakao eller kakao från områden med lägre halter av tungmetaller.
Sockerinnehåll i choklad
Färdiga chokladkakor, chokladdrycker, chokladgodis osv innehåller ofta stora mängder tillsatt socker, vilket kan påverka barns hälsa, tänder och matvanor. Livsmedelsverket rekommenderar att små barn får så lite tillsatt socker som möjligt. Därför är det bäst att välja chokladprodukter med lägre sockerhalt eller att baka själv med kakao. Du hittar många goda och näringsrika recept utan tillsatt socker här på mellistipset.se. Och har det blivit en del kakao i veckan kan du såklart välja att ta lite mindre kakao i receptet.
Baka med kakao till barn
Jag kontaktade Svenska Livsmedelsverket och frågade specifikt om det går bra att ge små barn kakao. De svarade:
”Vi avråder inte från det i våra råd för spädbarn, barn 1-2 år eller barn över 2 år. Kakao innehåller små mängder koffein, men det har ingen betydelse när du bakar en kaka. Barn under ett år får gärna smaka.”
Efter detta utlåtande bakar jag och gör en del recept med kakao till små barn, men använder då ofta en ganska liten mängd i recepten. Det du som vuxen kan tänka på är att inte ge saker med kakao till små barn alltför ofta, eller i för stora mängder.
Hur mycket kakao och choklad kan barn äta?
Det finns inga exakta riktlinjer för hur mycket kakao eller choklad ett barn kan äta. En bra tumregel är att använda små mängder kakao när du lagar till barn. Och för barn, framförallt barn under två år, är det bäst att minimera intaget av färdiga kakor, choklad, godis, saft, läsk och annat som innehåller mycket tillsatt socker.
Nyttiga recept med kakao från Mellistipset
Jag använder kakao i flera av mina recept som är anpassade för barn. Troligen äter barnet inte upp en hel sats muffins eller chokladbollar på en dag, så på det stora hela kommer barnet få i sig en rätt liten mängd kakao när du serverar mina recept. Du kan självklart välja att ta lite mindre kakao i receptet om du hellre vill det. Här är några receptfavoriter:
- Chokladgrötpinnar – Snabbt och gott mellanmål eller fika som du bakar i mikron.
- Chokladbollar – Ett bättre alternativ till traditionella chokladbollar.
- Chokladmilkshake – En god och näringsrik milkshake med banan och kakao.
- Slät chokladgröt – Ljuvlig gröt med smak av choklad.
Sammanfattning
Kakao kan absolut användas som ingrediens i något du bakar eller lagar och ges till barn i alla åldrar. Det innehåller lite koffein, som barn annars ska undvika, men använder du en liten mängd kakao kan barn äta det. Choklad, till exempel chokladgodis, chokladkakor, färdiga chokladdrycker osv, innehåller ofta mycket socker och lite näring. Då barn ständigt växer och utvecklas behöver de få i sig mycket näring och därför bör dessa sötsaker ges med måtta till barn. Baka då mycket hellre mina goda recept med kakao i! Då får barnet i sig godsaker med näring i sig och som är utan tillsatt socker.
Hoppas du gillade dessa tips och råd. Kommentera gärna hur du tänker kring kakao och barn eller om du har något annat på hjärtat kopplat till detta. Kanske vill du berätta om ditt favoritrecept med kakao?
*Solid Starts är en amerikansk plattform som erbjuder vägledning kring vilka livsmedel som är säkra för bebisar, när de kan introduceras och hur de bäst serveras. De grundar sina råd på forskning och expertutlåtanden från näringsexperter, logopeder och barnläkare.
Källor: Livsmedelsverket och Solid Starts
3 svar på ”Får barn äta kakao och choklad? Här är allt du behöver veta!”
Så bra info. Vi älskar dina chokladglassar här hemma
Åh, vad kul
Tacksam för all nyttig info du ger ut. Nu ska jag baka dina chokladgrötpinnar