Ett toppen mellanmål och fika på en och samma gång. Även till dig som vuxen. Prova dessa urgoda små, mjuka blåbärskakor. Från dessa ingredienser får du i sig en mängd mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. Dessa kakor kan med fördel skäras i stavar också för enklare grepp för bebisen att hålla i och äta själv. Smaklig mellis!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.
ca 12 små rutor
•1 dl havregryn
•1 dl mandelmjöl
•1 msk pumpakärnor (eller 0,5 msk MINI+ för extra järn)
•0,5 tsk bakpulver
•1 krm vaniljpulver
•4 torkade ekologiska aprikoser
•1 ägg
•1,5 dl valfri mjölkdryck
•0,5 msk valfri olja + en skvätt till formen
•0,5 dl blåbär
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader varmluft (eller 200 grader på över- och undervärme).
2. Kör havregrynet och pumpakärnor i en mixer. Denna fantastiska mixer använder jag.
3. Lägg i övriga torra ingredienser och rör runt. Häll nu den torra blandningen i en bunke.
4. Lägg ner aprikoser och ägg i mixern och kör till en slät kräm. Häll den i bunken med den torra blandningen.
5. I med mjölken och oljan i bunken och blanda väl.
6. Smörj en avlång brödform (ca 10×25 cm) ordentligt med valfri olja och häll sedan i smeten.
7. Toppa nu smeten med blåbär.
8. In i ugn i ca 18 min. Tips! Stick ner en tandpetare av trä i kakan och se om kakan är klar. Är tandpetaren torr är kakan klar. Vänd kakan för att få ut den. Skär i rutor eller stavar och servera. Håller i kylskåp några dagar och går utmärkt att frysa in.
Skaffa dig järnkoll
Barn har svårt att få tillräckligt av järn. Lär dig mer om detta i Mellistipsets Järnkoll.
Serveringstips för bebis och barn
Här hittar du mina serveringstips.