Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.
Har du något att fira i helgen? Fira med denna fantastiska, syrliga citrontårta med färska jordgubbar på. Inget tillsatt socker och helt glutenfri. I detta recept använder jag mig av springformar på ca 16 cm i diameter. Denna fantastiska mixer och visp använder jag.
ca 6–8 bitar
Tårtbotten till 2 formar:
• 2 dl mandelmjöl
• 2 msk kokosmjöl
• 3 tsk bakpulver
• 2 krm vaniljpulver
• 1 ekologisk citron (skal + saft, men spara lite till fyllningen nedan)
• 8 färska dadlar
• 4 ägg
• Kokosolja eller smör till formen
Fyllning 1 (mixas):
• 1 banan
• 1 tsk rivet skal från den ekologiska citronen ovan
• 1 msk saft från den ekologiska citronen ovan
Fyllning 2:
• 1 skivad banan
• Kokosgrädde (kan bytas mot vispgrädde)
• 2 krm vaniljpulver
Topping:
• 1 paket jordgubbar
Gör så här
1. Sätt på ugnen på varmluft 175 grader.
2. Kärna ur dadlarna och riv det yttersta skalen från citronen och pressa den. Lägg undan 1 tsk skal och 1 msk saft till fyllningen.
3. Mixa alla ingredienserna till tårtbotten. Denna fantastiska mixer använder jag.
4. Smörj två springformar (16 cm i diameter) ordentlig med kokosolja eller smör. Häll i smeten i formarna. In i ugn i ca 15 min. Ta ut och låt svalna helt, dela sedan kakorna på mitten med en kniv.
5. Vispa fyllning 1 och skriva bananen till fyllning 2.
6. Vispa kokosgrädde, som stått i kylen över natten, med vaniljpulvret.
7. Börja bygg tårtan och varva med fyllning 1 och 2, använd hälften av kokosgrädden. Toppa med resten av kokosgrädden och jordgubbar. Klart!
Här hittar du mina serveringstips.
10 svar på ”Citrontårta med jordgubbar”
Supergod tårta men fick inte smeten att räcka till 2 formar
Kul att den blev god 😍 Men då kanske du inte hade springform på 16 cm utan stora?
Jag tänkte testa detta recept till 1-års kalas på lördag, men har bara formar i storlek 23 cm. Hur räknar jag bäst om receptet för dessa formar så att tårtbottnen blir bra?
Hej, vad roligt! Jag skulle ha testat göra satsen enligt receptet och hällt i din 23 cm-form. Kanske att den behöver vara inne längre då i ugn. Lycka till!
Tårtan blev så himla god! Uppskattade såväl av barn som av vuxna. Jag bytte dock ut den ena fyllningen (skivad banan och kokosgrädde) mot hallonmousse och hade vanlig grädde istället för kokosgrädde men wow! Dessutom lika god dagen efter!
Åh vad kul 🥰
Blev väldigt kompakt? Så lite jobbig att äta. Har jag gjort något fel?
Hmm.. har gjort den själv flera ggr och inte upplevt den som kompakt. Kanske hade du annan storlek på formen eller så blev den bara annorlunda i din ugn?
Kan man baka och montera kakan en dag före servering? Hur håller den sig?
Det går utmärkt. Använder du däremot kokosgrädde kan den stelna lite i kylen. Den är däremot fortfarande god.