En e-bok fylld med de godaste och nyttigaste julrecepten Läs mer

Barnmat och portioner

Från fyra månaders ålder kan du börja ge barnet pyttesmå smakprov på mat som inte konkurrerar med amningen/ersättningen. Vid cirka sex månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.

Alla barn är olika och äter olika mycket. Speciellt i början av smakäventyret. Låt barnet styra, men tänk på att öka mängden mat långsamt. Öva på olika konsistenser, smaker och att äta från sked. Till en början är det enklast om barnet får släta puréer. Här kan du läsa om den mixer och visp Mellistipset använder. Öka långsamt upp till puréer med lite textur och introducera bitar vart eftersom barnet blir bättre på att hantera maten i munnen. Variera gärna sättet att servera maten på. Låt barnet få äta med händerna ibland och du kan även servera maten från en sked, matningsnapp, glas, pipmugg, flaska med sugrör, klämmispåse osv.

Håll alltid uppsikt över barn som äter. Ät gärna själv tillsammans med barnet och visa hur gott det är. Det kan uppmuntra nyfikenheten hos barnet.

Barn kan äta det vi vuxna äter, men en del livsmedel bör barn undvika tills de fyllt ett år t ex gröna bladgrönsaker, rödbetsjuice, opastöriserad mjölk, grön potatis, honung, riskakor och risdrycker, salt, socker, hela nötter (pga risk att fastna i halsen) samt te av fänkål och anis. På slv.se kan du läsa om allt detta.

När livsmedel upphettas och maten blir bränd kan det bildas skadliga ämnen. Därför bör både barn och vuxna undvika att äta bränd mat. Kokad mat är mer lättsmält och bättre för magen än stekt och grillad mat.

Mellistipsets recept innehåller ingredienser som barn från fyra månader får smaka på. Du och barnet avgör hur stora bitar och hur mycket barnet ska äta. De recept som ska stekas – stek på låg eller medelvärme för att undvika att maten blir bränd.

Stängt för kommentering.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.