Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Barnmat och portioner

Från fyra månaders ålder kan du börja ge barnet pyttesmå smakprov på mat som inte konkurrerar med amningen/ersättningen. Om ditt barn är nyfiken på man kan du sedan långsamt trappa upp storleken på maten. Vid cirka sex månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat och lite större portioner. Här reder vi ut hur mycket barn ska äta och vad du kan servera för gott.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.

Alla barn är olika och äter olika mycket. Speciellt i början av smakäventyret. Låt barnet styra, men tänk på att öka mängden mat långsamt. Du kan läsa om mitt och första sonens smakäventyr här. Öva på olika konsistenser, smaker och att äta från sked. Till en början är det enklast om barnet får släta puréer. Denna fantastiska mixer använder jag. Öka långsamt upp till puréer med lite textur och introducera bitar vart eftersom barnet blir bättre på att hantera maten i munnen. Variera gärna sättet att servera maten på. Låt barnet få äta med händerna ibland och du kan även servera maten från en sked, matningsnapp, glas, pipmugg, flaska med sugrör, klämmispåse osv. Det är minst sagt en process att lära barn äta och man får räkna med kladd, många tallrikar i golvet och lite kväljningar.

Sitt med barnet
Håll alltid uppsikt över barn som äter. Ät gärna själv tillsammans med barnet och visa hur gott det är. Det kan uppmuntra nyfikenheten hos barnet.

Oro för att sätta i halsen
Vi är många som är oroliga för att barnet ska sätta i halsen, men vi får inte glömma att det är skillnad på att sätta i halsen och att något fastnar i halsen. Att helt undvika att ge barnet bitar av mat är inte en långsiktig lösning. Barnet måste nämligen få möjligheten att träna på att hantera maten i munnen så den också kan äta bitar utan att sätta i halsen. Kväljningar, hostningar och fräsande ljud är vanligt från barn som lär sig äta. Och när det låter så vet vi också att barnet kan andas. Blir barnet däremot plötsligt helt tyst så kan något ha fastnat och det kan behöva hjälp. Lär dig om hur du ska göra när någon satt i halsen.

Plockmat
Du kan börja servera plockmat, bitar av mat, när ditt barn kan sitta upp i en matstol och verkar intresserad av att få hålla i maten och äta själv. I början kan det vara svårt för barnet att pricka munnen. Övning ger färdighet. Du kan antingen servera riktigt små bitar. En ärta sägs vara liten nog i storlek att inte kunna fastna i halsen. Tänk på att annars servera runda saker i fjärdedelar (t ex coctailtomat). Du kan även servera en stor bit mat som barnet får gnaga av bitar från själv. T ex en ganska stor kokt potatis. Många serverar mat i stavar, det gör det lätt för barnet att greppa och äta. Prova mina populära grötpinnar som finns i många goda smaker. Här är några av dem:
Grötpinnar med kanel och aprikos
Grötpinnar med chokladsmak
Grötpinnar med smak av morotskaka

Vad ska barn äta och vad bör undvikas?
Barn kan äta det vi vuxna äter, men en del livsmedel bör barn undvika tills de fyllt ett år t ex gröna bladgrönsaker, rödbetsjuice, opastöriserad mjölk, grön potatis, honung, riskakor och risdrycker, salt, socker, hela nötter (pga risk att fastna i halsen) samt te av fänkål och anis. På slv.se kan du läsa om allt detta.

Släng bränd mat
När livsmedel upphettas och maten blir bränd kan det bildas skadliga ämnen. Därför bör både barn och vuxna undvika att äta bränd mat. Kokad mat är mer lättsmält och bättre för magen än stekt och grillad mat.

Mellistipsets recept
Innehåller alltid ingredienser som barn från fyra månader får smaka på. Du och barnet avgör hur stora bitar och hur mycket barnet ska äta. De recept som ska stekas – stek på låg eller medelvärme för att undvika att maten blir bränd.

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Stängt för kommentering.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.