Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne som behövs för att bygga upp skelett och tänder samt för musklernas och nervernas funktion.
Hur får vi i oss kalcium?
Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest i mjölkprodukter, nötter och bladgrönsaker. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium. Kolla innehållsförteckningen!
Hur mycket kalcium per dag?
Från 6 månaders ålder behöver vi få i oss 540 mg kalcium per dag och med åren stiger siffran upp till 800 mg för vuxna. Tonåringar, gravida och ammande behöver däremot lite extra kalcium per dag 900 mg.
Kalcium per 100 g
Parmesanost 1380 mg
Torkade nypon 310 mg
Sötmandel 265 mg
Sardiner i olja 191 mg
Mjölk, fil, yoghurt 120 mg
Berikad havredryck 120 mg
Ägg 52 mg
Kokta kikärter 47 mg
Kokt broccoli 33 mg
Kalciumbrist
Brist på kalcium är inte så vanligt. Långvarig brist kan orsaka benskörhet. Hos barn kan det leda till tillväxthämning. Det är inte alltid några symtom visas. Misstänker du kalciumbrist bör du kolla upp det.
Kan man få i sig för mycket?
Det är osannolikt att få i sig för mycket kalcium via kosten, men det kan överdoseras genom intag av kosttillskott. Förvara därför kosttillskott oåtkomligt för barn.
Järn och kalcium
Kalcium kan hämma upptaget av järn om de intas under en och samma måltid. Järn är något små barn har svårt att få tillräckligt av. Du kan läsa med om barn och järn här.
Vitamin D och kalcium
För att kroppen ska kunna ta upp kalcium behövs vitamin D. Det får vi från exempelvis solen, matfetter, fet fisk, mjölk och ägg. Barn under två år bör få droppar med vitamin D varje dag.