Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Varför behöver vi kalcium?

Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne som behövs för att bygga upp skelett och tänder samt för musklernas och nervernas funktion.

Hur får vi i oss kalcium?
Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest i mjölkprodukter, nötter och bladgrönsaker. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium. Kolla innehållsförteckningen!

Hur mycket kalcium per dag?
Från 6 månaders ålder behöver vi få i oss 540 mg kalcium per dag och med åren stiger siffran upp till 800 mg för vuxna. Tonåringar, gravida och ammande behöver däremot lite extra kalcium per dag 900 mg.

Kalcium per 100 g
Parmesanost 1380 mg
Torkade nypon 310 mg
Sötmandel 265 mg
Sardiner i olja 191 mg
Mjölk, fil, yoghurt 120 mg
Berikad havredryck 120 mg
Ägg 52 mg
Kokta kikärter 47 mg
Kokt broccoli 33 mg

Kalciumbrist
Brist på kalcium är inte så vanligt. Långvarig brist kan orsaka benskörhet. Hos barn kan det leda till tillväxthämning. Det är inte alltid några symtom visas. Misstänker du kalciumbrist bör du kolla upp det.

Kan man få i sig för mycket?
Det är osannolikt att få i sig för mycket kalcium via kosten, men det kan överdoseras genom intag av kosttillskott. Förvara därför kosttillskott oåtkomligt för barn.

Järn och kalcium
Kalcium kan hämma upptaget av järn om de intas under en och samma måltid. Järn är något små barn har svårt att få tillräckligt av. Du kan läsa med om barn och järn här.

Vitamin D och kalcium
För att kroppen ska kunna ta upp kalcium behövs vitamin D. Det får vi från exempelvis solen, matfetter, fet fisk, mjölk och ägg. Barn under två år bör få droppar med vitamin D varje dag.

Källa: Livsmedelsverket och sll.se

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.