En e-bok fylld med de godaste och nyttigaste julrecepten Läs mer

Rödbeta och spenat

Rödbeta, gulbeta, polkabeta med flera kan man ge även barn under ett år. Däremot råder försiktighet att ge dem just rödbetsjuice och gröna bladgrönsaker.

Nitrat och nitrit förekommer naturligt i många livsmedel, t ex i rödbeta och spenat. En för stor mängd av nitrat och nitrit kan vara skadligt. Därför avråder Livsmedelsverket barn under ett år att äta gröna bladgrönsaker samt rödbetsjuice.

Det krävs flera rödbetor för att göra rödbetsjuice och alltså innehåller ett glas juice mer nitrat än en färsk rödbeta. Därför ska barn under ett år inte dricka just rödbetsjuice. Hängde du med?

Rödbeta innehåller mycket fibrer, antioxidanter och folat. De ger mättnad, underlättar tarmarnas arbete och hjälper kroppen att bilda nya celler och röda blodkroppar.

Läs gärna mer om detta här på Livsmedelverket samt denna artikel med frågor och svar om just detta.

Källa: Livsmedelsverket

Stängt för kommentering.

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.