Vitamin D behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder.
Hur får vi i oss vitamin D?
Vi får i oss vitamin D från maten (t ex från fet fisk, ägg och vitamin D-berikade mjölkdrycker) samt att vitamin D bildas i huden när vi är ute i solen. Då Sverige inte är så soligt under stora delar av året är det viktigt att vi får i sig vitamin D från maten.
Hur mycket behöver vi?
Rekommenderad mängd är 10 mikrogram vitamin D per dag, för både barn och vuxna. Vitamin D kan lagras i kroppen och tas upp en dag då du äter lite mindre vitamin D. Den som undviker solen kan behöva ett extra tillskott av vitamin D.
Hur mycket vitamin D?
1 barnportion lax = 7 mikrogram
1 ägg = 2 mikrogram
10 g berikat smörgåsfett = 2 mikrogram
1 dl berikad mjölkdryck = 1 mikrogram
1 dl berikad yoghurt/fil = 1 mikrogram
1 tsk berikat matfett = 1 mikrogram
Vitamin D-brist
Långvarig brist kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på vitamin D kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.
Kan man få i sig för mycket vitamin D?
Det är osannolikt att få i sig farliga mängder vitamin D enbart via maten, men skulle kunna överdoseras om man äter kosttillskott. Enligt Efsa är gränsen 100 mikrogram vitamin D per dag för vuxna.
Tillskott av vitamin D
Alla barn under två år behöver D-droppar varje dag, motsvarande 10 mikrogram D-vitamin. Dessa ges ut via BVC. Barn över två år som inte regelbundet äter mat som innehåller vitamin D eller har heltäckande kläder bör också ges D-droppar.