Ännu fler goda och nyttiga recept i boken Läs mer

Varför behöver vi vitamin D?

Vitamin D behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder.

Hur får vi i oss vitamin D?
Vi får i oss vitamin D från maten (t ex från fet fisk, ägg och vitamin D-berikade mjölkdrycker) samt att vitamin D bildas i huden när vi är ute i solen. Då Sverige inte är så soligt under stora delar av året är det viktigt att vi får i sig vitamin D från maten.

Hur mycket behöver vi?
Rekommenderad mängd är 10 mikrogram vitamin D per dag, för både barn och vuxna. Vitamin D kan lagras i kroppen och tas upp en dag då du äter lite mindre vitamin D. Den som undviker solen kan behöva ett extra tillskott av vitamin D.

Hur mycket vitamin D?
1 barnportion lax = 7 mikrogram
1 ägg = 2 mikrogram
10 g berikat smörgåsfett = 2 mikrogram
1 dl berikad mjölkdryck = 1 mikrogram
1 dl berikad yoghurt/fil = 1 mikrogram
1 tsk berikat matfett = 1 mikrogram

Vitamin D-brist
Långvarig brist kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på vitamin D kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.

Kan man få i sig för mycket vitamin D?
Det är osannolikt att få i sig farliga mängder vitamin D enbart via maten, men skulle kunna överdoseras om man äter kosttillskott. Enligt Efsa är gränsen 100 mikrogram vitamin D per dag för vuxna.

Tillskott av vitamin D
Alla barn under två år behöver D-droppar varje dag, motsvarande 10 mikrogram D-vitamin. Dessa ges ut via BVC. Barn över två år som inte regelbundet äter mat som innehåller vitamin D eller har heltäckande kläder bör också ges D-droppar.

Källa: Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Mellistipsets är årets glutenfria inspiratör och drivs av mamman och kostrådgivaren Isabelle Ståhl. Snabbt, enkelt och näringsrikt är målet med de goda recepten. Ingredienser som passar även de allra minsta. Alla recept är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

 

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.