Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Kan små barn äta ris och riskakor?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Eftersom ris innehåller arsenik får vi rådet från Livsmedelsverket att inte äta det oftare än några gånger i veckan. Men vad gäller för barn och t ex det populära mellanmålet riskakan? Det ska du få svar på nu.

Arsenik i ris
Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via bevattningsvattnet eller jorden. Det finns därför varierade halter arsenik i alla risprodukter. Det är ingen risk för hälsan att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan. Skulle du däremot äta det oftare så kan arsenik på lång sikt ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan.

Råd till vuxna
Vuxna bör inte äta risprodukter (t ex kokt ris, risflingor, risgröt, risnudlar, riskakor och andra rismellanmål) varje dag.

Barn och ris
Barn bör inte äta risprodukter oftare än fyra gånger i veckan. Barn under sex år bör helst inte dricka risdrycker eller äta riskakor alls. Ett tips är att istället byta ut riskakan mot majs- eller linskakor och att byta ut riset mot t ex quinoa. Quinoa är dessutom väldigt nyttigt.

Majskakor och linskakor
Det är ok att ge majs- och linskakor till barn. Dessa kakor påminner och smakar väldigt likt riskakor och de har låga halter av tungmetaller. Bra att känna till är att kex och kakor är en ganska vanlig orsak till att barn under 3 år sätter i halsen. Det finns inga råd om att barn bör undvika kex och kakor, men det kan vara bra att känna till så du är extra uppmärksam när ditt barn äter detta. Lär dig mer om vad du ska göra när någon satt i halsen här.

God topping på majs- och linskakor
Mellistipsets nötsmör med skivad eller mosad banan
•Färskost (eller mjölkfritt alternativ) med skivade eller mosade jordgubbar
Mellistipsets goda kräm med hallon, avokado och banan
•Avokado med skivade rädisor

Källa: Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.