Först och främst, vad är celiaki? Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom där man inte tål de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då av detta och ger näringsbrist.
Forskning idag visar att risken för celiaki minskar om gluten ges i små mängder som långsamt trappas upp. Det gäller alla barn, även barn med ärftlighet för celiaki. Mat med gluten kan ges som något av de första smakproven, men man kan också vänta med att ge det senare under spädbarnsåret.
Jag har valt att baka med glutenfria livsmedel just för att du som bakar ska kunna bjuda barn utan att öka risken för att de ska få celiaki. Då kan du enkelt själv välja hur mycket gluten du introducerar i övriga mål där hemma.
Ibland får jag frågan om jag inte har några recept med ”vanliga” livsmedel i som t ex vetemjöl. Och nu vet du varför jag valt bort just detta. Men också för att vetemjöl inte är lika näringsrikt som många av de glutenfria mjöler jag istället använder i mina recept. Och så finns det ju redan miljontals recept med vetemjöl. Visst behövdes det lite fler glutenfria varianter? 😍 För ett tag sedan blev jag utnämnd till Årets glutenfria inspiratör genom Svenska celiakiforbundet 🌷 Något jag är extra stolt över.
Källor: Celiakiförbundet och Livsmedelsverket