Ny e-bok: 30 goda och näringsrika frukost- och mellistips Läs mer

Varför behöver vi fibrer?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.

Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Då det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket är bra för tänderna. I det här inlägget lär vi oss mer om fibrer.

Fibrer är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten och att äta mycket fibrer.

Hur mycket fibrer behövs per dag?
Lagom för vuxna är ca 25–35 g. Till små barn behöver man däremot prova sig fram vilken mängd som är lagom för just det barnet. Barn i skolålder bör äta mer fibrer ju äldre de blir, för att i tonåren komma upp i samma mängd som vuxna.

Barn och fibrer
En del barn, framför allt barn under två år, är känsliga för fibrer. Öka därför mängden fibrer långsamt så att barnet vänjer sig. Så länge barnet inte har besvär med magen är det bra att ge fiberrika livsmedel och öka mängden ju äldre barnet blir.

Hur får vi i oss fibrer?
Goda källor till fiber är frukt, rotfrukter, bönor, linser, ärtor och fullkornsbröd. Dessa mättar länge och innehåller även vitaminer och mineraler.

Förstoppning eller lös i magen
Det som brukar hjälpa en trög mage är att äta mer fibrer. Välj livsmedel med lägre fibrer i om du är för lös i magen. Generellt sett äter vi vuxna på tok för lite fibrer. Här kommer en lista på livsmedel så du får lite mer vetskap om vad som innehåller mycket respektive lite fibrer. Siffrorna är ungefärliga.

Fibrer per 100 g
Psylliumhusk 89,1 g
Torkade bruna bönor 16 g
Mandelmjöl 9,5 g
Pumpakärnor 9,2 g
Torkade aprikoser 9 g
Havregryn 9 g
Russin 6,1 g
Kikärtor 4,6 g
Gröna ärtor 4,4 g
Röda linser 4,1 g
Blåbär 3,1 g
Majs 2,9 g
Päron 2,7 g
Kiwi 2,7 g
Morot 2,4 g
Kokt potatis 2,3 g
Banan 1,5 g

För mycket fibrer?
En del barn kan bli lösa i magen medan andra blir tröga i magen om det blir för mycket fibrer och fullkorn. Hur mycket fibrer barn kan äta utan att magen påverkas varierar från ett barn till ett annat – pröva dig fram.

Källor: 1177 och Livsmedelsverket

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Bakom Mellistipset står kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl som skapar snabba, enkla och näringsrika recept på mellanmål och fika till bebisar, barn och vuxna. Förutom recept får du också tips och råd kring barnets matresa. Mellistipset hoppas kunna inspirera och bidra till god hälsa hos alla barnfamiljer. Recepten är utan tillsatt socker, gluten och mjölkprotein.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.