Kurser och recept inom barn och mat av kostrådgivare

Receptböcker

Onlinekurs

Goda recept

Fler tips

Böcker

Onlinekurs

Goda recept

Fler tips

Börja med smakportioner vid 6 månaders ålder – därför är det viktigt

Runt 6 månaders ålder händer det något stort i ditt barns liv: det är dags att börja med smakportioner! Även om det kan kännas både spännande och lite nervöst, så är det faktiskt en viktig milstolpe – inte bara för smakupplevelsen, utan också för barnets näringsbehov.

Jag får ofta frågor som ”Måste man verkligen börja precis vid 6 månader?” eller ”Kan man inte vänta lite till?” – och svaret är att ja, det finns faktiskt flera bra anledningar att börja just då.

Energi- och järnbehovet ökar

Vid 6 månaders ålder räcker inte bröstmjölk eller modersmjölksersättning längre för att täcka hela barnets näringsbehov, framförallt inte när det gäller järn. Järnförråden som barnet byggt upp under graviditeten börjar ta slut och nu behövs extra energi och järn från maten.

Livsmedelsverket är tydliga: barn bör få i sig järnrik mat varje dag från det att de börjar äta. Det här är extra viktigt eftersom järnbrist hos små barn kan påverka både den motoriska och kognitiva utvecklingen negativt.

Vad är järnrik mat till bebisar?

Du behöver inte krångla till det – små mängder av järnrik mat kan göra stor skillnad. Här är några exempel:

  • Berikad gröt eller välling

  • Kött, fisk, ägg

  • Baljväxter som linser och bönor

  • Fullkornsprodukter

  • Palttunnbröd

  • Miniferrum

Tips: Kombinera gärna järnrik mat med C-vitaminrika livsmedel, som frukt eller bär, för att öka upptaget.

Vill du veta mer om varför järn är så viktigt, vad som påverkar upptaget och vilka livsmedel som är järnrika?
Läs mitt inlägg om barn och järn här.

Välling är inte ett måste, men Livsmedelsverket rekommenderar det särskilt om barnet äter en helt vegetarisk kost – eftersom det kan vara svårare att få i sig tillräckligt med järn utan animaliska produkter.

Smakportioner – från nyfiken smak till näringsrik måltid

Från cirka 6 månaders ålder är det dags att gå från de pyttesmå smakproverna – som kanske började vid 4 månader – till riktiga smakportioner. Skillnaden? Nu handlar det inte bara om att låta barnet smaka, utan om att gradvis öka mängden mat för att täcka det ökade behovet av energi och näring, särskilt järn.

I början kan det fortfarande vara små mängder – en klick gröt, en sked mosad potatis eller en bit banan. Men målet är att successivt vänja barnet vid att äta större portioner och fler måltider per dag. Det är en process där barnet lär sig att äta vanlig mat, samtidigt som du fortsätter att amma eller ge modersmjölksersättning.

Att variera både smaker och konsistenser är ett bra sätt att hjälpa barnet vänja sig vid olika livsmedel. Det minskar risken för att barnet blir kräset längre fram. Och du – det behöver inte vara hemlagat varje gång. Barnmatsburkar kan också vara ett bra komplement.

Jag brukar säga: Låt det vara en lekfull upptäcktsfärd – inte ett projekt som måste bli perfekt!

Vill du ha hjälp på vägen?

Att börja med mat kan kännas som en djungel – särskilt när man möts av råd från alla håll. Därför har jag skapat en onlinekurs där jag guidar dig genom hela matintroduktionen, steg för steg. Kursen bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer och min erfarenhet som kostrådgivare och tvåbarnsmamma. Du får konkreta tips, recept och svar på de vanligaste frågorna.

Läs mer och gå kursen här: kurser.mellistipset.se

Sammanfattning – varför börja med smakportioner vid 6 månader?

  • Barnets energibehov ökar

  • Järnförråden börjar ta slut – järnrik mat behövs dagligen

  • Matintroduktion vid rätt tid ger goda vanor

  • Små smakportioner hjälper barnet att vänja sig

  • Variation i smaker och konsistenser minskar risken för matvägran senare

Vill du ha en trygg och glädjefylld start på matresan?

Klicka här för att läsa mer om min onlinekurs!

Fler tips

Onlinekurs

Receptböcker

Goda recept

Fler tips

Onlinekurs

Böcker

Goda recept

Lämna gärna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta *

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.