Vad du kan göra när små barn plötsligt vägrar mat

Tips för kräsna småätare

Har ditt barn plötsligt börjat vägra sina tidigare favoriträtter och bara vill äta mackor? Du är inte ensam. Många föräldrar upplever en period där deras barn blir mycket kräsna med maten, vilket kan vara både frustrerande och oroväckande. I det här inlägget går vi igenom varför detta händer och ger dig praktiska tips på hur du kan hantera matvägran på ett lugnt och effektivt sätt.

Varför blir barn kräsna?

Vid 1–2 års ålder kan barn plötsligt bli mer selektivt med maten. Detta är en naturlig del av barnets utveckling och beror på flera faktorer, bland annat självständighet, smakpreferenser, och nyfikenhet på världen runtomkring.

Matvägran kan vara ett sätt för barnet att uttrycka sin vilja och testa sina gränser. De börjar också utveckla sina egna smakpreferenser och kan plötsligt ogilla saker de tidigare ätit med glädje. Det är viktigt att förstå att detta beteende är helt normalt och ofta en övergående fas.

Neofobi

Kanske har du hört talas om neofobi någon gång. Neofobi är rädslan eller oviljan att prova nya saker, ofta nya livsmedel. Denna rädsla är särskilt vanlig hos små barn och brukar inträffa runt 2 års ålder och kan i vissa fall pågå under några års tid. Neofobi kan ha evolutionära orsaker, eftersom det hjälpte våra förfäder att undvika potentiellt farliga eller giftiga livsmedel i naturen. Det kan vara en idé att försöka låta barnet prova så många olika livsmedel som möjligt innan detta stadie “kickar in”. Efter detta stadie brukar de flesta barn gradvis bli mer öppna för att prova nya livsmedel, särskilt om de uppmuntras på ett positivt sätt och exponeras för nya smaker regelbundet under tiden.

Tips för att hantera matvägran hos små barn

Här är några tips som kan hjälpa dig att hantera situationen och samtidigt säkerställa att ditt barn får i sig en balanserad kost:

Fortsätt erbjuda variation
Även om ditt barn verkar vilja äta samma sak om och om igen, är det viktigt att fortsätta erbjuda en rad olika livsmedel. Många föräldrar upptäcker att barnets smak förändras från dag till dag, så ge inte upp. Ett barn kan behöva prova en ny maträtt eller livsmedel flera gånger innan de accepterar den, så var tålmodig och fortsätt introducera nya alternativ.

Gör maten rolig
Testa att göra måltiderna till en lekfull upplevelse. Använd färgglada grönsaker eller skapa roliga mönster på tallriken för att öka barnets intresse. Du kan till exempel skära maten i olika former eller göra små figurer av maten. Barn som har roligt under måltiden är ofta mer benägna att prova nya saker.

Undvik att pressa barnet
Försök hålla måltiderna avslappnade och positiva för att skapa en trevlig atmosfär. Låt barnet själv bestämma hur mycket det vill äta och undvik att göra en stor sak av att de vägrar viss mat. Om barnet känner sig pressat kan det leda till att matvägran blir ännu värre.

Var en god förebild
Barn lär sig mycket genom att observera sina föräldrar. När du äter varierad kost med god aptit, blir ditt barn mer benäget att följa ditt exempel. Visa hur du njuter av olika livsmedel och gör måltiderna till en gemensam och positiv upplevelse. Ditt barn kommer med största sannolikhet att vara mer benäget att prova nya saker om de ser att du gör det.

Begränsa tillgången till favoritmaten
Om ditt barn bara vill äta mackor, kan det vara bra att begränsa tillgången till dem, så att det inte blir det enda alternativet. Erbjud mackor tillsammans med annan mat, men inte som ett alternativ till den andra maten. På så sätt lär sig ditt barn att måltider kan innehålla en variation av smaker och texturer.

Erbjud små portioner
Stora portioner kan ibland vara överväldigande för små barn. Erbjud istället små portioner av olika livsmedel. På så sätt känns det inte lika skrämmande för barnet att prova något nytt, och de kan själva bestämma om de vill ta mer.

Vad ska man göra om inget fungerar?

Om ditt barns matvägran pågår under en längre tid eller om du är orolig för att de inte får i sig tillräckligt med näring, kan det vara dags att söka hjälp eller rådgivning via BVC eller vårdcentralen. De kan också hjälpa till att utesluta eventuella medicinska orsaker till matvägran, såsom allergier eller matsmältningsproblem.

Sista tankar och råd

Att hantera matvägran hos ett litet barn kan vara utmanande, men det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent. Kom ihåg att detta ofta är en övergående fas. Fortsätt att erbjuda olika livsmedel och försök håll måltiderna avslappnade och positiva.

Onlinekurs om matintroduktion och goda recept

Om du känner dig osäker kring något som gäller matäventyret får du lära dig allt du behöver veta i min onlinekurs. Kursen ger dig en kunskap du behöver för att kunna starta och guida ditt barn genom hela matresan. Den bygger på Sveriges kostråd för barn, men innehåller även mina egna erfarenheter som kostrådgivare och mamma. Den är utformad för att ge både dig och ditt barn en trygg matupplevelse. Du hittar kursen här: kurser.mellistipset.se

För dig som letar efter enkla, nyttiga och barnvänliga recept har jag receptböcker fulla av näringsrika mellanmål, frukost och fika som passar hela familjen. Oavsett om ditt barn föredrar glutenfritt, laktosfritt eller mat utan tillsatt socker, så finns det något för alla. Ta del av mina populära receptböcker här: mellistipset.se/receptbocker

Att hitta sätt att locka barn att äta kan vara en utmaning, men med rätt stöd och inspiration kan du göra matstunden både hälsosam och rolig.

Källor: Livsmedelsverket, WHO, 1177, Healthychildren och NHS.

Tips!

Här hittar du fler tips, råd och snabbfakta.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Mellistipset erbjuder tips och råd kring ditt barns matresa samt näringsrika och goda recept som passar hela familjen. Grundaren, kostrådgivaren och tvåbarnsmamman Isabelle Ståhl, arbetar för att främja hälsosamma matvanor hos barnfamiljer.

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.