Kurser och recept inom barn och mat av kostrådgivare

Receptböcker

Onlinekurs

Goda recept

Fler tips

Böcker

Onlinekurs

Goda recept

Fler tips

Gjutjärnspannan – ett enkelt sätt att öka järninnehållet i maten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och kocken.

Järn är en av de viktigaste mineralerna för både barn och vuxna. Det hjälper till att transportera syre i kroppen och bidrar till en sund utveckling av hjärna och muskler. För små barn är det extra viktigt att få tillräckligt med järn då deras behov är högt samtidigt som det kan vara svårt att få i sig tillräckligt genom kosten. Även kvinnor och ungdomar är två grupper som ofta lider av järnbrist, många utan att veta om det. Men visste du att valet av panna du lagar maten i faktiskt kan påverka järnintaget?

Gjutjärnspannor är inte bara en klassiker i köket – de kan faktiskt bidra med extra järn i maten. I detta inlägg får du veta hur det fungerar, hur du rengör din gjutjärnspanna på bästa sätt och hur du kan maxa järninnehållet i dina måltider.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE MINA FAVORIT-GJUTJÄRN.

Hur kan en gjutjärnspanna ge mer järn?

När du lagar mat i en gjutjärnspanna släpper pannan ifrån sig små mängder järn som tas upp av maten. Detta sker lite extra när du tillagar mat med just sura livsmedel i. Som t ex tomater, citrus eller rätter som innehåller vinäger. Dessa livsmedel hjälper till att frigöra järnet från pannan och gör det tillgängligt för kroppen att ta upp.

Fördelar med gjutjärn för små barn

Små barn har höga järnbehov, speciellt under sitt första år när de växer snabbt. Många barn får i sig för lite järn, vilket kan leda till trötthet och påverka deras utveckling. Att laga mat till ditt barn i en gjutjärnspanna är ett enkelt och naturligt sätt att bidra till deras järnintag. Kombinera gärna maten med C-vitaminrika livsmedel som paprika eller apelsin för att ytterligare öka järnupptaget.

Gjutjärn – lika bra för vuxna

För vuxna kan järnbrist leda till trötthet, svårigheter att koncentrera sig och i långa loppet blodbrist. Kvinnor i fertil ålder, speciellt de som menstruerar, har ofta högre risk för järnbrist. Att byta ut teflon- eller rostfria pannor mot gjutjärn kan därför vara ett smart val.

Tips för att maxa järninnehållet:

  1. Använd syrliga ingredienser – Tomater, citron och vinäger är toppen för att frigöra järn från pannan.
  2. Tillaga många olika rätter – Soppor, grytor och stekta grönsaker är bara några exempel på maträtter som fungerar bra i gjutjärn. Hitta många goda recept på mellanmål, fika och frukost bland mina receptböcker.
  3. Kombinera med C-vitamin – För att optimera upptaget av järn, servera maten med C-vitaminrika livsmedel som frukt eller grönsaker.

Syrliga livsmedel – bra för järnupptaget, men hur påverkar de pannan?

Syrliga livsmedel som tomat, citron och vinäger hjälper till att frigöra järn från gjutjärnspannan, vilket gör maten extra järnrik. Men samtidigt kan syran påverka pannans yta om den inte är väl inarbetad och använd ofta. Lösningen? Använd gärna syrliga ingredienser, men se till att pannan är väl inoljad och använd den regelbundet. Efter tillagning är det också viktigt att rengöra och olja in pannan för att undvika skador. På så sätt får du både hälsovinster och en panna som håller i generationer.

Så rengör du din gjutjärnspanna

Att ta hand om din gjutjärnspanna på rätt sätt är avgörande för att bibehålla dess prestanda och långa livslängd. Så här gör du:

  1. Rengör med varmt vatten – En gjutjärnspanna klarar av att diskas med diskmedel ibland, men oftast räcker det med varmt vatten och en diskborste. Med bara varmt vatten bevaras pannans yta och egenskaper bättre.
  2. Undvik att låta pannan stå blöt – Torka alltid pannan torr med en handduk direkt efter rengöring.
  3. Olja in pannan – Applicera ett tunt lager vegetabilisk olja någon gång ibland efter rengöring. Detta är för att skydda mot rost och behålla den naturliga non-stick-ytan.
  4. Säsonga regelbundet – Om din panna börjar tappa sin non-stick-yta kan du säsonga den genom att smörja in den med olja och grädda i ugnen på hög värme i cirka en timme.

Andra fördelar med gjutjärn

  • Lång livslängd – En gjutjärnspanna kan hålla i generationer om den sköts ordentligt.
  • Håller värmen länge – Perfekt för rätter som behöver lång tillagningstid.
  • Naturligt non-stick – Vid rätt skötsel får pannan en yta som är naturligt non-stick utan kemikalier.

Min favorit – lättviktsgjutjärn

Gjutjärnspannor är ofta tunga och kan därför kännas krångliga att laga mat i och tvätta rent. Men inte med lättviktsgjutjärn. Här hemma har vi flera varianter och storlekar från Ronneby Bruk och de är inte alls lika tunga som vanliga gjutjärn. Spana in sortimentet av lättviktsgjutjärn här.

Vill du lära dig mer om barn och mat?

Jag som kostrådgivare och mamma har samlat all min kunskap i en onlinekurs om barn och mat. I kursen får du veta allt du behöver för att hjälpa ditt barn till en sund start i livet. Perfekt för dig som har en liten i din närhet som nyss startat eller snart ska starta smakäventyret. Besök kurser.mellistipset.se för att komma igång!

Vilka är dina favoritmåltider att laga i gjutjärnspannan? Kommentera gärna längst ned på denna sida och dela dina tips!

 

Fler tips

Onlinekurs

Receptböcker

Goda recept

Fler tips

Onlinekurs

Böcker

Goda recept

3 svar på ”Gjutjärnspannan – ett enkelt sätt att öka järninnehållet i maten”

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Receptbok

Ännu fler goda, snabba och nyttiga recept i boken.

Receptbok
Ännu fler goda och nyttiga recept i boken.